Seminerde neler oldu?

Skandal hakem hataların oldukça çok olduğu ve MHK tarafından yapılan hakem atama yanlışlarının tepe yaptığı sezonun ilk yarısının ardından Süper Lig ve TFF 1. Lig’de görev yapan hakemler ile yardımcı hakemlerin devre arası semineri Antalya’da başladı. Seminerde yaşanan bazı ilginç olaylar var.

1. Lig hakemleri ile yapılan seminerde tartışmalı kararların gündeme geldiği oturumda ders veren MHK Asbaşkanı Metin Tokat ile geçtiğimiz sezon Süper Lig’den düşen 1. Lig hakemi Süleyman Abay arasında geçen tartışmaya diğer bir MHK üyesi Murat Ilgaz’ın da katılması sonrasında Metin Tokat tarafından ders bitirildi. Yapılan MHK toplantısının ardından çağrılan hakem Süleyman Abay’a ertesi günkü derslere giremeyeceği tebliğ edilince Süleyman Abay da seminerin yapıldığı oteli terk ederek oradan ayrıldı.

UEFA fitness danışmanı Prof.Werner Helsen denetiminde yapılan fitness testinde ise Fırat Aydınus yine koşamadı ve Aydınus’un koşamama nedeni TFF resmi internet sitesi tarafından “ ayak bileği burkulması” olarak açıklandı. Bu testin, 20 bin lira maaşlı profesyonel hakem Fırat Aydınus’un son yıllarda yurt içi ve dışında tamamlayamadığı kaçıncı koşu olduğunun da TFF internet sitesinde açıklanmasını bekliyorum.

Ligin son haftasında yaşanan iki tane fahiş hakem-yardımcı hakem hatası ile ilgili olarak MHK danışmanı Roberto Rosetti ve hakemlerin diyalogları ise oldukça ilginçti.

Rizespor-Osmanlıspor maçında kalecinin eli ile dokunduğu topa futbolcunun eli ile oynadığı düşüncesi ile hakem Cüneyt Çakır’ı kulaklık aracılığıyla ikaz ederek penaltı kararı verdiren deneyimli yardımcı hakem Bahattin Duran “yapmış olduğum skandal bir hata, savunulacak hiç bir yanı yok” deyince Roberto Rosetti kendisine ilave bir şey söyleme gereği hissetmedi. Ancak maçın hakemi Cüneyt Çakır’ı da bu tür pozisyonlarda daha dikkatli olup yardımcı hakeminin esiri olmaması hususunda uyardı. Adanaspor-Başakşehir maçında misafir takımın nizami golünün önce verilip sonra ofsayt düşüncesi ile iptal edilmesi için ise maçın hakemi Hüseyin Göçek, algısının daha açık olması, daha dikkatli davranması ve bu durumlarda sadece yardımcı hakeme bağımlı kalmaması yönünde Rosetti tarafından eleştirildi.

Antalya-Fenerbahçe maçında Sow’un röveşata ile rakip ağlara gönderdiği topun hakem Cüneyt Çakır tarafından gol sayılmayıp iptal edilmesi de ilk yarının en çok tartışılan hakem kararlarından birisi olmuş- tu. Bu pozisyonda Cüneyt Çakır’ın gol iptal kararını son derece doğru bulan İtalyan eğitmen Rosetti, Sow’a bir de sarı kart göstermesi gerektiğini Çakır”a söyledi.

İtalyan hakem Nicola Rizzoli, Türk hakemleri ile deneyimlerini paylaşmak için bu seminerde bir sunum yapacak. Keşke Nicola Rizzoli ile birlikte Avrupa’nın bir kaç ülkesinin MHK Başkanı da bu seminere davet edilseydi ve hakem atamalarının nasıl yapılması gerektiği konusundaki deneyimlerini bizim MHK başkanı Yusuf Namoğlu’na anlatabilselerdi.