Bu ara çok konuþuluyor ya, Ýstanbul’un suyundan baþlayayým. Tek bir yaðmur ya da kar damlasý düþmeden, 6 milyon metreküple, tüm Ýstanbul’un iki günlük su ihtiyacýndan daha fazlasý karþýlandý.3. köprü ve 3. havalimaný için toplam 2 milyon 330 bin aðaç kesilecek.Sadece bir senede 3 milyon 800 bin aðacýn kesilmesi önlendi.
Türkiye’nin en önemli ithalat kalemi petrol ya, Sadece bir senede 256 bin metreküp yakýt tasarrufu saðlandý.Elektrik çok önemli, onu da pas geçmeyeyim, sadece 1 yýlda Manisa’nýn 1 yýllýk elektrik ihtiyacý karþýlandý. Nasýl oldu tüm bunlar diyeceksiniz, en keyifli yeri de orasý zaten...
***
Ýçtiðiniz suyun pet þiþesi var ya, o geri dönüþüme girince, belki üzerinize giydiðiniz saf olmayan ipek gömleðin parçasý oluyor.Adýný fazla teknik bulduðumuz ya da parçasý olmaya üþendiðimiz “Geri Dönüþüm” var ya, yukarýda yazdýklarýmý saðlayan o iþte. Bir ton kaðýt dönüþümü sayesinde, 17 yetiþkin aðaç kesilmekten kurtuluyor, 26 bin 500 litre su, 320 litre petrol, 4 bin 100 kwh elektrik tasarrufu saðlanýyor. Bir ton plastik geri dönüþümü, 16 varil petrol, 5 bin 774 kwh saat elektrik enerjisi, 1 ton metal geri dönüþümü 290 litre benzin tasarrufu saðlýyor.
Camý es geçmeyeyim...1 ton cam üretimi için 100 litre petrol tüketiliyor... Ýster cam, ister kaðýt, ister plastik ister metal, bunlar geri dönüþüme girince toplam 520 futbol sahasý büyüklüðünde depolama alaný ve 600 bin ton sera gazý salýnýmýnýn da önüne geçilmiþ oluyor.
***
ÇEVKO’nun 2013 çalýþmalarýndan saðlanan faydanýn özeti bu yazdýklarým.Sadece çevreye faydasýný býrakýn, ekonomiye de 1 milyar 400 milyon TL’lik bir katký saðlanýyor.
Hiç yatýrým yapmadan, çok küçük bir çabayla hem ekonomiye hem de doðaya bu kadar büyük fayda saðlayacak baþka bir yol da yok. Facebook’ta çevre sayfalarý açmak ya da açýlanlarý beðenmek, twitter’da çevreci mesajlar yazmak, instangram’da doða fotoðraflarý paylaþmak bir iþe yaramýyor ama evdeki çöpü yaþ ve kuru diye ayýrdýðýn an bir þey yapan, fayda saðlayan konumuna geçiyorsun. Ýnsanýn vicdanýna da iyi geliyor böyle davranmak...
***
Avrupa’da, kimi Ýskandinav ülkelerinde çöpleri 7’ye falan ayýrýyorlar, bizden istenen çöpü sadece kuru ve yaþ olarak ayýrmamýz.
Üstelik Avrupa’da çöpleri ayýrmadýn mý bir dünya para cezasý da ödüyorsun biz de henüz para cezalarý uygulanmýyor.Almanya Avrupa’nýn en zengin ülkesi ya, çöplerini ayýrmayan yabancý hava yollarý uçaklarýnýn ülkeye uçmasýna bile izin vermiyor. Yapabileceðimiz çok þey var, bugün baþlasak, geç kalmýþ sayýlmayýz...