Kürdistan Hükümeti Baþbakaný Neçirvan Barzani’nin Duhok Üniversitesi’nde geçtiðimiz hafta katýldýðý bir panelde, PKK’yi Þengal’deki varlýðý nedeni ile eleþtirmesi ve ‘’Bize göre PKK’nin Þengal’de kalmasýna gerek yok. Bölgeden çýkmalýdýr’’ ifadeleri Kürdistan Yönetimiyle PKK arasýndaki Þengal Krizine yeni boyutlar kattý. Baþbakan Neçirvan Barzani’nin “Gerekiyorsa güç kullanýrýz” imasý, Anti Barzani propaganda makinesinin harekete geçmesini saðladý.
“PKK’nin Þengal’deki varlýðý bölgede istikrarsýzlýða sebep oluyor. Þengal’in yeniden inþa edilememesinin sebeplerinden biri de PKK’nin oradaki varlýðýdýr” dedi Baþbakan Neçirvan Barzani. “Eðer PKK Þengal’de kalma ýsrarýna devam ederse güç kullanýrýz imasýnda mý bulunuyorsunuz?” sorusuna “Evet” diye yanýt verdi Barzani: “Þengal’in nasýl yönetileceðine Þengal halký karar vermeli. Bu yüzden Þengal’e müdahale eden güçler orada kalmamalý. Bize göre PKK’nin Þengal’de kalmasýna gerek yok. Bölgeden çýkmalýdýr”.
Aslýnda Duhok Üniversitesi’nde Al-Monitor’un sorularýna cevap veren Neçirvan Barzani, kelimesi kelimesine þu ifadeyi kullanmýþtý. ‘’Güç kullanmak zorunda kalabiliriz’’. Ama bu dikkatli dil bile, özellikle Türkiye’deki kimi çevrelerin hýzýný kesmeye yetmedi ve ifade ‘’güç kullanýrýz’’ þeklinde çarpýtýlarak manþete çýkartýlýp, ortada henüz hiçbir þey yokken, meþhur PKK maðduriyeti söylemine dahil edildi.
Kendini hiçbir ahlak ve etik kuralý ile sýnýrlý hissetmeyen PKK propaganda makinasý, hýzýný alamayýp iþi “Birakujî (Kardeþ kavgasý)” trajedisiyle taçlandýrdý. Oysa henüz ortada ne “Birakujî” var ne de herhangi bir güç kullanan; PKK büyük bir gürültü çýkararak, her zaman olduðu gibi Kürt kamuoyunda kendi lehine bir algý operasyonu yürütmek amacýyla bu durumu sorumsuzca istismar ediyor. Birakujî kavramýný dilinden düþürmeyenlerin bir tek amacý var; Baþkan Barzani’yi manipule ederek Þengal’de PKK varlýðýnýn devamýný saðlamak. Ýnce bir anti Barzani propagandasýyla, PKK üstünde inþa edilecek baskýyý deforme etmek ve PKK’nin manevra alanlarýný geniþletmek.
Açýkça söylüyorum; her kim Kardeþ Kavgasý ya da Birakujî gerekçeleriyle PKK’ye arka çýkýyorsa, o kiþi ve kiþiler Kürtlüðe hizmet etmiyor. Onlar, Ýran-Baðdat ve Esad rejiminin deðirmenine su taþýyor.
ABD Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Joseph Dunford’un 6 Kasým’daki Ankara temaslarýnda da ABD’nin Irak ve Suriye politikalarýnýn birbirinden çok farklý olduðunu açýk bir dille anlattý. ABD, Suriye’de farklý, Irak’ta farklý bir Kürt siyaseti izliyor. Suriye’de PYD/YPG güçlerini PKK potasýnda deðerlendirmeye yanaþmýyor ve PKK ayrý PYD ayrý diyor. Ama ayný ABD Þengal de YBÞ (Þengal Direniþ Birlikleri) güçlerini PKK gücü olarak kabul edip, meþruiyetlerini kabul etmiyor. ABD her fýrsatta PKK’nin Þengal’den çýkmasý gerektiðini söylüyor. Eðer PKK Þengal’den çýkmazsa “Müdahale etmek Türkiye’nin meþru hakkýdýr” diyor.
Kim bu Þengal Direniþ Birlikleri; 2014 yýlýnda þok DEAÞ saldýrýlarý sonrasý Peþmerge güçlerinin boþalttýðý alanlarda PKK, gerek Kandil’den gerekse de Rojava’dan getirttiði savaþçýlarýn yardýmýyla Ezidiler arasýnda, Ezidi öz savunma güçleri olan Þengal Direniþ Birlikleri (YBÞ) ve Þengal Kadýn Birlikleri (YJÞ) güçlerini organize etti. Sivil ve siyasi kanatta da Þengal Kurucu Meclisi’ni kurdu.
Yine PKK’nin yönlendirmesiyle, bir dönem Bekaa Vadisi’ndeki Mahsum Korkmaz Akademisi’ne benzer þekilde, Þengal Daðý’nda efsanevi Kürt savaþçý Dewrêþê Evdî adýný taþýyan bir akademi kuruldu.
Ayrýca HPG’nin hem Þengal Daðý hem de Þengal’in merkezinde karargâhý var. HPG’liler buralarda kendi üniformalarýyla faaliyet yürütüyor. (Devam edeceðim)