Serdivan notlarý: Down sendromlu þampiyon

8 Mart Dünya Kadýnlar Günü denince tüketim toplumunun ve magazin figürlerinin içini boþalttýðý bir baþka ikonik gün gelmesin aklýnýza. 

1857 yýlýnda ABD’de 129 dokuma iþçisi kadýnýn eþit haklar için mücadeleler sýrasýnda yanarak can verdikleri gün 8 Mart. 

1977 yýlýndan bu yana da Birleþmiþ Milletler tarafýndan Dünya Kadýnlar Günü olarak “kutlanýyor.” 

“Kutlanýyor” kelimesini özellikle týrnak içine aldým. Çünkü anmak, farkýndalýk yaratmak, hakkýný vermek gibi fiiller kutlamaktan daha uygun geliyor kanýmca bugüne. 

Bir magazin figürünün saygýsýzca inþaat iþçilerini aþaðýlama giriþiminden hepimiz ibretle haberdar olduk. Elbette izlemiyoruz ama bir gaf yapýlýnca anýnda haber oluyor. 8 Mart, o hadsiz magazin siluetinin deðil, aþaðýladýðý inþaat iþçisinin günüdür. Burada bunu kayda geçirmiþ olalým. 

Cumhuriyet tarihinde, kadýnlarýn gerçek anlamda ilerlemesinin, 1934 yýlýnda kadýnlara seçme ve seçilme hakkýnýn tanýnmasýyla baþlasa da gerçek anlamda 2002 yýlýndan bu yana atýlan adýmlarla gerçekleþtiði de altý çizilmesi gereken bir olgu. 

Rakamlar ortada. 

Ak Parti iktidarýndan önce % 5 dahi olmayan kadýn vekil oraný 2011 yýlýnda Cumhuriyet tarihinde ilk kez %14’e ulaþtý. 1 Kasým 2015 seçimlerinde kadýn vekil oraný %15 oldu. Biri büyükþehir olmak üzere 8 kadýn belediye baþkaný, 978 belediye meclis üyesi, 33 il genel meclis üyesi var. Ýstihdamdaki kadýn oraný 2005’de % 22.7 iken, %34.3’e ulaþtý. Bugün, kamuda çalýþanlarýn yüzde 40’ý, avukat ve mimarlarýn yüzde 44’ü, bankacýlýk sektöründe çalýþanlarýn % 51’i, öðretmenlerin % 65’i kadýnlar. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan riyasetindeki bir Türkiye, kadýn haklarýna gerçek anlamda katký sundu ve kadýn haklarýnýn garantisi oldu. 

Bütün bu düþüncelerle Sakarya’nýn Serdivan Belediye Baþkaný Yusuf Alemdar’ýn davetlisi olarak 8 Mart konferansý için Ankara’dan Serdivan’a yola çýktým. Üç kadýn, Sakarya’nýn üç güçlü kadýnýn hayat hikayesini dinleyecektik.  

Gözlerinin içi gülen küçücük ama kalbi kocaman olan Çaðla ile orada tanýþtým. Fatma Çaðla Demir, 26 yaþýnda Down sendromlu bir þampiyon. Türkiye’yi pek çok þampiyonada temsil etmiþ ve ödüllerle dönmüþ. Girdiði ortamý tam bir sevgi yumaðýna dönüþtürüyor. Hedefleri, idealleri var. Dünya Þampiyonu olmak istiyor, düzenli bir iþi olsun istiyor. 

Huzur Zan, Serdivan panelindeki bir diðer güçlü kadýn hikayesinin sahibi. Týrnaklarýyla kazýyarak kendi iþini kuruyor, Sakarya’nýn en baþarýlý kafe-restoranlarýndan birine dönüþen küçük iþyeri, artýk onlarca kadýna istihdam saðlayan bir iþletme. Ayný zamanda kendi iþkoluyla ilgili bir sivil toplum kuruluþunun da baþkaný. 

Ve 15 Temmuz gazisi Fadime Çalýk. Darbe giriþiminde bulunan FETÖ alçaklarýna karþý Valilik önünde önünde direniyor Fadime Çalýk ve vuruluyoruz. 

“Biz hepimiz vurulduk. Vatan için gitmiþtik, baþka hiçbir þey düþünmeden” sözleriyle o geceyi anlattý. 

8 Mart’a gerçek anlamýný katan üç kadýn öyküsü dinledik o buluþmada. 

Anadolu’da binlercesi olan ve çok azýný bildiðimiz kadýn öykülerinden. 

O gün, onlarýn günüydü. Teslim edelim. 

Fatma Çaðla Demir, 26 yaþýnda Down sendromlu bir þampiyon.