Sýcak havalarýn artmasý ile dondurma, zeytinyaðlýlar ve fazla meyve yeme ile çok kalori alýndýðýndan hem kiloyu kontrol etmek zorlaþýr hem de yetersiz ve dengesiz beslenme ile vitamin-mineral eksiklikleri oluþmaya baþlar. Bu olumsuzluklarý deri kurumasý, týrnaklarýn yapýsýnda deðiþim, saçlarda kuruma ve dökülme ile ýþýða karþý gözde gelen hassasiyetlerden kolaylýkla anlayabilirsiniz. Bazen de sýcak havaya aldýrmadan fazla et, kýzartma, tatlý ve mezeleri yiyen kiþilerde ise tansiyon problemleri, vücutta þiþkinlikler, mide rahatsýzlýklarý ile yorulma çok belirgin bir þekilde oluþur.
Günde bir çay bardaðý kuru yemiþ yiyin
Yaz aylarýnda iþtahýn kontrolü ve sývý kaybýný önlemek için öðünleri düzenli yemeðe özen göstermek, 3 ana öðünde beslenmeyi planlamak, bol taze sebze ve orta düzeyde meyve yemek, günde en az 2.5 lt. sývý almak, günde 1 bardak süt, 1 kase yoðurt, 1 kase kuru baklagillerden hazýrlanmýþ çorbayý eksik etmemek ve de her gün 1 çay bardaðý kadar karýþýk kuru yemiþ yemek gerekiyor. Yaz aylarýný kolay atlatabilecek yaz içecek ve karsambaç tarifleri ile hem vitaminden zengin beslenebilir hem de serinlemeyi kalorisiz farklý önerilerle kilolarýnýzý verebilirsiniz.
- Karadut veya böðürtlenli karsambaç: Taze veya dondurulmuþ karadut veya böðürtleni istediðiniz miktarda mutfak robotundan geçirin ve iyice süzün. Ýncecik süzdüðünüz bu karýþýmý tepsiye ince katman olacak þekilde dikkatlice dökün. Buzdolabýnda dondurduktan sonra çatal yardýmýyla kýrýn ve biraz daha donmasýný bekleyin. Daha sonra yeniden çatalla kristalize ve iri tanecikler oluncaya kadar çatalla karýþtýrýn. Küçük kaselere koyup ara öðünde istediðiniz kadar yiyebilirsiniz.
- Limonlu karsambaç: Limonun suyunu sýkýn ve içerisine çok az toz vanilya ekleyin. Bu karýþýmý tepsiye ince bir tabaka olacak þekilde dökün ve buzdolabýnda dondurun. Çatal yardýmý ile kazýyýp kristalleþecek þekilde karýþtýrýn. Taze nane yapraklarý ile küçük kaselerde servis edin.
- Tarçýnlý Limonata: Gün içerisinde içebileceðiniz müthiþ bir metabolizma içeceði. 5 limonun suyunu sýkýp bir kaba koyun. Üzerine limonun kabuklarýný rendenin en iri kýsmýndan geçirin ve kaba ekleyin. 1 yemek kaþýðý toz þeker, 1 lt. su ve bir dal tarçýný ekleyin. 6 saat dinlendirdikten sonra iyice karýþtýrýn. Karýþýmý limon kabuklarýnýn geçmeyeceði süzgeçten geçirin. Aromasýna doyamayacaðýnýz ev yapýmý limonatanýzý yemeklerin yanýnda veya sýcak havalardan bunaldýkça içebileceksiniz.