Kýþýn oldukça soðuk günlerinde 'sýcak' ve sert bir 'diplomatik kýþ'da yaþýyoruz.
Türkiye, kendisine karþý Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'de, hangi güçlerin kuklasý olduklarý bilinen terör örgütlerinin gizlendiði yerleri, evvelki gün -80 kadar savaþ uçaðýnýn katýlýmýyla- bir kez daha, 8-10 saatlik bir hava bombardýmanýyla ezdi. Üstelik de, 'O bölgelerde her þey bizden sorulur.' havasýný atan Rusya ve Amerika'nýn dikkatlerinin Ukrayna konusu üzerinde yoðunlaþtýðý bir sýrada, ilginç bir zamanlamayla.
*
Irak Hükûmeti, bu gibi durumlarda, 'kendi toprak bütünlüðüne saygý gösterilmesi' þeklindeki itirazýný bildiriyor. Türkiye ise, 'Senin toprak bütünlüðüne saygý gösteririm, ama, bu saygý adýna, teröristlerin orada yuvalanýp terör eylemleri sergilemesine seyirci kalamam. Sen, önce kendi topraklarýndaki o terör odaklarýný yok et!' karþýlýðýný veriyor.
Irak Hükûmeti ise, 'O bölge bizim kontrolümüzde deðil.' diyerek, Amerika'yý iþaret ediyor.
Evet, Irak Hükûmeti'nin Kandil ve benzeri yerlerdeki hâkimiyeti, kaðýt üzerinde.
Ayný þekilde, Kuzey Suriye'de de, Türkiye-Suriye sýnýrý, Fýrat'ýn doðusu ve batýsýnda yer yer ve Amerika ve Rusya'nýn ve onlarýn kuklasý terör odaklarýnýn elinde; yer yer de, 'Fýrat Kalkaný', 'Zeytin Dalý' ve 'Barýþ Pýnarý' gibi 'askerî harekât'larla, Türkiye'nin kontrolüne geçmiþ bulunuyor.
*
Ýlginç bir geliþme de, Amerika'nýn bütün dikkatinin Ukrayna'ya yöneldiðinin sanýldýðý bir sýrada, Amerikan özel operasyon güçlerinin DAÝÞ'in yeni lideri Hâþimî Kureyþî ile çocuk ve kadýnlardan 12 kadar sivili de Suriye'de Ýdlib yakýnlarýnda, Türkiye sýnýrýna 3 km uzaklýktaki bir küçük yerleþim biriminde katletmesi.
Amerikan Baþkaný Biden, bu saldýrýyý, büyük bir zafer havasý içinde ve 'Amerikan menfaatlerini tehdit edenleri dünyanýn neresinde olursa olsun ezmeye muktedir olduklarý' mesajýyla birlikte açýkladý. (Eski Amerikan Baþkanlarýndan Obama, Mayýs-2011'de Usâme Bin Laden'Ie; Trump da, Ekim-2019 sonunda DAÝÞ'in o zamanki lideri Ebûbekr Baðdâdî ile onlarca sivili de bir operasyonda katlettirmiþti.) O operasyonlarda katledilen mâsum çocuklarýn ve savunmasýz sivillerin kanlarý, emperial güçlerin içkilerine 'meze'dir artýk.
Yûnus Emre'nin deyimiyle, onlarýn 'Yedikleri yoðsul eti, içdikleri kan...'
*
Putin, Ukrayna'yý yutmak ve NATO'yu bölmekte baþarýlý olur mu?
Bu satýrlar yazýlýrken, Türkiye Baþkaný Tayyib ErdoðanUkrayna'nýn baþkenti Kiev'de, Rusya ile -zâhirde Ukrayna, gerçekte ise- Amerika ve NATO dünyasý arasýndaki yüksek gerilime bir çare bulmanýn çabasý içindeydi. Erdoðan, 'tansiyonu düþürmek' konusunda 'taraf'lara ev sahibliði yapabileceklerini belirtiyordu.
*
Bu açýklamalar son derece önemli. Çünkü, son 100 yýl içindeki 2 büyük Dünya Savaþý da baþlangýçta öngörülememiþti. Erdoðan iþte o tarihi de göz önünde bulundurarak, taraflarý itidale çaðýran ve taraflara eþit mesafede duran tek lider olarak, elini taþýn altýna koymaktan kaçýnmýyor.
Ukrayna, Erdoðan'ýn çabasýný umutla karþýlayýp; Rusya da, isteksizce olsa bile kabul ederken; Amerikan tarafý ise, Türkiye'nin Ukrayna'ya destek mahiyetindeki çabalarýný destekliyoruz.' diyor.
*
Rusya, Ukrayna sýnýrlarýna 100 bini aþan asker ve binlerce tank yýðýnaðýný sürdürüyor. Amerika da, eski komunist ve yeni NATO üyesi Doðu Avrupa ülkelerine asker göndermeye baþladý.
Ýki emperial güç de, karþýlýklý bir güç gösterisi ve psikolojik savaþ sürecindeler.
*
Rusya, Ukrayna'nýn NATO'ya kesinlikle alýnmayacaðý konusunda taahhüd istiyor. Amerika ise, böyle bir taahhüdde bulunmuyor. Amerika'yla birlikte Ýngiltere de Rusya'nýn Ukrayna'yý istilâya kalkýþmasý halinde, 'bedelinin çok sert olacaðý'ný hatýrlatýyor. Fransa da biraz daha temkinli, ama, ayný blokta.
Almanya ise, hem NATO bünyesinde olmanýn güvence kartýný elinde tutuyor; hem de, Rusya'yla bir askerî savaþ durumunda, en savunmasýz bir ülke olacaðý korkusunu yaþýyor, ve bunu, Ukrayna'ya silâh vermiyeceðini açýklayarak ortaya koyuyor.
NATO üyesi bir kýsým ülkeler de, Amerika'nýn kendilerini 'savaþ ateþinde odun' olarak kullanacaðý endiþesindeler. Böylece, 30 üyeli NATO'nun bu zayýf noktalarý Putin'i daha bir yüreklendiriyor ve 'Ukrayna'nýn NATO'ya girmesine asla izin vermeyeceðiz' demekle yetinmeyip, NATO'yu bölmek arzusunu da daha bir iþtahlandýrýyor. Daha þimdiden, Macar lideri Viktor Orban, Kremlin'in NATO'daki 'Truva atý' olarak anýlýyor.
Bu geliþmeler içinde, Putin hedefini gerçekleþtirirse, bu durum, 'NATO'nun sonu olur.' ihtimali, çok mu hayalcilik olur. 'En hayýrlýsý, iki testinin de kýrýlmasý, herhalde.' diyenler de var elbette.
*
NATO'nun ilk 50 yýlýnda, Amerika'nýn her direktifine 'Yes man!' (Baþ üstüne efendim!) diyen Türkiye ise, son 20 yýldýr Erdoðan yönetiminde güçlenerek, artýk, Amerika'ya da, 'Hayýr!' diyebiliyor. (Ki, Amerikan Baþkaný Biden, açýkça, 'Erdoðan'a bedel ödettirmek' gerektiðinden söz ettiði halde, Erdoðan Türkiyesi'ne geri adým attýramýyor.)
Ayný þekilde, 'Erdoðan Türkiyesi', Putin Rusyasý'nýn, Kýrým'ý, 'iltihak görünümlü ilhak'ýna da 'Hayýr!' diyor. Kezâ, Türkiye'nin, Ukrayna'ya, ÝHA, SÝHA gibi insansýz hava araçlarý satmasýndan rahatsýz olan Rusya'ya, 'Biz sizden S-400'leri, Amerika'ya raðmen aldýðýmýz gibi, kendi mallarýmýzý da istediðimiz ülkelere de satarýz.' karþýlýðýný veriyor.
Haklý ve mantýklý bir noktada, dikleþmeyen, dik duran bir þahsiyetli tavýr.
*
*