Servet vergisi geliyor mu?

"Korkmayın” demiş Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Servet vergisi gelmeyecek...” Gazetelerin bu açıklamayı veriş tarzı bazılarının böyle bir beklenti içerisinde olduğunu ve gerçekten korktuğunu ele veriyor.

Herhalde bu açıklama yüreklerine su serpmiştir.

Dünyadaki gidişe kulak verselerdi, ülkelerin vergi konusundaki eğiliminin birbirine olağanüstü yaklaştığını ve —şimdilik— servete değil gelire göz konulduğunu fark ederlerdi. En güçlü bilinen ekonomilerden başlayarak hemen bütün ülkeler, zenginlerin vergisini artıran, az gelirliyi kollayan yeni bir politika izliyorlar.

Bu yeni vergi politikasını üst gelir diliminde yüzde 75’e kadar çıkaran ve bu yüzden pek çok vatandaşını daha az açgözlü ülkelere göçe zorlayan Fransa gibi uygulamaya kalkışanlar da var, daha mâkul oranlarda yükseltenler de... Fransa’da bu tür konularda söz sahibi olan Anayasa Konseyi (Conseil Constituonnel) oranı yüksek bulup vergi zammını durdurdu; buna karşılık ABD’de vergi zammına karşı neredeyse 25 yıldır direnen Cumhuriyetçi Parti Barack Obama’nın zam öngören teklifinin önünü açtı.

Son anda varılan uzlaşmaya göre, ABD’de, yıllık geliri 400 bin doların üzerinde olanlar daha yüksek vergi ödeyecekler...

İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ekonomileri sarsılmış ülkelerde hükümetler zenginlerden alınan gelir vergisi oranını daha önce artırmışlardı zaten...

Yılın bu ilk günlerinde kimsenin iştahını kaçırmak istemem, ama yine de uyarmak benim görevim: Dünyanın dört bir tarafında meydana gelen gelişmeler Türkiye’ye de mutlaka yansıyor; daha fazla kazananın şimdikinden çok vergi ödeme uygulaması bizde de mutlaka karşılık bulacaktır.

Alınan vergi artırma tedbiri krizdeki bazı ülkeler için kaçınılmaz zaten; o ülkelerde hükümetler ülke dışına kaçmış servetin de peşindeler... ABD sözgelimi, bütün ağırlığıyla, bankalarında yatan ABD kökenli paranın vergisini İsviçre’den talep edip duruyor. Yunanistan’ın elinde, paralarını ülke dışına çıkarmış 2000 Yunanlı’nın IMF tarafından hazırlanmış listesi var.

Tedbirin bir başka sebebi daha bulunuyor: Krizlere de yol açan global ekonomik sistem en olumsuz etkisini sistemden en az yararlananlar üzerinde gösteriyor. Bütün Batı ülkelerinde işsizlik had safhada (İspanya’da her dört kişiden biri işsiz sözgelimi); yersiz-yurtsuzların sayısı artıyor da artıyor. Eskinin varlıklı aileleri statü kaybına uğruyor. Çöp kutularından beslenen emekliler görüntüsü rahatsızlık verici boyutlarda.

Geliri yüksek olandan yüksek vergi alınması böyle bir tablonun sonucu. Ekonomik krizlerin sosyal patlamaya yol açmaması amaçlanıyor bu yolla...

Yeterli mi bu tedbir? Yetmeyeceği belli. Zaten bu yüzden, Warren Buffett ve Bill Gates gibi zenginler kendiliğinden bazı tedbirlere başvurdu; ABD’de zenginlerin 2012 yılı içerisinde gönüllü bağışları 5,1 milyar doları buldu.

Tedbirlerin yeterli olmaması ve çarpık tablonun devamı durumunda, ‘servet vergisi’ geleceğini biliyorlar da ondan...

Bizde ne olur dersiniz: Global planda meydana gelen vergi artışı gelişmesinin dışında kalabilir mi Türkiye?

Her zaman yaptığım gibi... Uyarmak istedim.