‘Sessiz Devrim’ Balkanlar’da

Hükümetin “Sessiz Devrim”i Türkiye’de Baþbakan Erdoðan’ýn açýkladýðý son demokratikleþme paketi ile yeni bir ivme kazanýrken, Balkanlar’da da tüm hýzýyla devam ediyor. Tüm hýzýyla ve tüm sessizliðiyle...

Basýnýn atladýðý veya es geçtiði çok önemli bir haber: Balkanlar’ýn en geniþ ölçekli uluslararasý örgütü olan GDAÜ (Güneydoðu Avrupa Ülkeleri), Sýrbistan’ýn vetosu yüzünden þimdiye kadar dýþladýðý Kosova’yý Türkiye’nin arabuluculuðu sayesinde bünyesine kabul etti. Bu “sessiz devrim”, Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu’nun, New York’taki BM Genel Kurulu sýrasýnda Sýrbistanlý mevkidaþýný ikna etmesi üzerine gerçekleþti. Böylece Sýrbistan ilk kez Kosova’yý ayrý bir devlet olarak ‘tanýmýþ’ oldu. Bu noktaya gelinebilmesinde, hiç þüphesiz, Davutoðlu ile Avrupa Birliði Dýþ Ýliþkiler Sorumlusu Ashton’ýn uzun süredir sürdürdükleri Sýrbistan-Kosova mekik diplomasisinin büyük payý var.

“Ortadoðu’daki her geliþmeyi dikkatle izlemek ve ona göre tavýr almak zorundayýz, fakat bizim dýþ politikamýz çok yönlüdür ve bu politikanýn hiçbir yönü ihmale gelmez” diyen Dýþiþleri Bakaný Davutoðlu, hükümetin bölgedeki “sessiz devrim”ine yeni halkalar eklemek üzere üç günlük bir ziyaret için Balkanlar’da.

Davutoðlu dün Hýrvatistan’ýn tarihî Dubrovnik þehrinde Avrupa Enerji Güvenliði toplantýsýna katýldý. Toplantýnýn en önemli gündem maddesi, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye doðalgaz boru hattýný Balkanlar’a baðlama projesiydi. Kafkas ve Balkan enerji hatlarýnýn Türkiye üzerinden birbirine baðlanmasýný “sadece bir enerji projesi olarak deðil, ayný zamanda bir barýþ projesi olarak” görmek gerektiðini söyleyen Davutoðlu, iþgal altýnda tuttuðu Azerbaycan topraklarýndan çekildiði takdirde Ermenistan’ýn da projeye dahil olabileceðini belirtiyor.

Durbrovnik’te dokuz ülkenin dýþiþleri bakanlarý ile ayrý ayrý görüþen Davutoðlu, bu sabah Karadað’ýn Budva þehrine geçerek Karadaðlý mevkidaþý Ýgor Luksiç ile biraraya gelecek. Ardýndan Arnavutluk’un Ýþkodra þehrine giderek orada Cuma namazýný kýlmasý beklenen Dýþiþleri Bakaný, yarýn baþkent Tiran’da Arnavutluk’un yeni hükümetiyle temaslarda bulunacak. Davutoðlu, yeni hükümet kurulduktan sonra Tiran’ý ziyaret eden ilk dýþiþleri bakaný olacak.

Arnavutluk hükümeti, geliþtirdiði yeni kalkýnma projesini hayata geçirmek için Türkiye’den yardým talebinde bulunmuþtu. Davutoðlu’nun Tiran’daki temaslarýnda muhtemelen en çok bu konuþulacak. Balkanlar’daki “sessiz devrim”de eski Türkiye’nin ihmal edegeldiði Arnavutlarla yeniden kucaklaþma siyasetinin çok önemli bir yer tuttuðunu göz önüne alýrsak, Türkiye’nin Arnavutluk Kalkýnma Projesi’ne destek konusunda cömert davranacaðýný þimdiden söyleyebiliriz.

Davutoðlu’nun giriþimiyle kurulan Bosna-Sýrbistan-Türkiye Üçlü Mekanizmasý ve Bosna-Hýrvatistan-Türkiye Üçlü Mekanizmasý mükemmel bir þekilde iþleyerek Bosna-Hersek’teki potansiyel etnik çatýþmalarýn önüne geçerken, Yeni Türkiye’nin Yeni Arnavut Siyaseti de Kosova ve Makedonya’daki Müslüman topluluklar arasýndaki bazý huzursuzluklarýn tatlýya baðlanmasýna hizmet ediyor.

Bosna-Hersek Cumhurbaþkaný Bakir Ýzzetbegoviç’in dediði gibi: “Türkiye, hem Mostar ve Viþegrad Köprüsü gibi fiziki köprüleri hem de insanlararasý siyasi ve manevi köprüleri ayaða kaldýrýyor.”