Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu’nun, uzun zamandýr en az yýlda iki defa Rusya Baþkaný Vladimir Putin ile istiþare toplantýlarý geçirdiði bellidir. Netanyahu; Orta Doðu denkleminde, Rusya’nýn Ýran’la olan ortaklýðýný bildiði için, Rusya’yý yanýna çekme giriþimlerini hep zinde tuttu. Gerçi hep ifade etmiþimdir, Rusya’da hatýrý sayýlýr ölçüde Yahudi lobisi gerçeði söz konusudur. Ve bu hat, hep Rusya ile Ýsrail arasýndaki iliþkileri aktif tutmaktadýr.
Putin; Ýsrail ve Yahudi lobisini kendi hareket alaný için ve Orta Doðu’daki yeni dizayn sürecinde yakýnýnda tutmaktadýr. Hatta Ýsrail’e ait tüm uçaklarýn Suriye semalarýnda rahat uçuþlarýný da, Rusya saðlamaktadýr.
Lakin ayrýþtýklarý mesele, Ýran’dýr. Ýsrail; Ýran’ýn, Suriye üzerindeki etkisinden rahatsýz! Nedeni açýk. Orada arzu ettiði PKK-YPG koridorunu, Ýran’ýn giriþimlerinden uzak tutmak istemekte.
Dikkat ettiyseniz önce Ýran’a alan açýldý, daha sonra o alan daraltýldý. Ýran da o açýlan alana sazan balýðý misali dalýverdi.
Lakin sonraki hamleyi doðru okuyamadý.
Zaten bu gün geldiðimiz nokta, bu yanlýþ okumalarýn sonucu olarak görülmelidir.
Netanyahu yine geçenlerde Putin’le görüþtü. Uzun zamandýr Suriye konusu gündemde olduðundan itibaren, Ýsrail’in rengi ve sesi söz konusu deðildir. Ne hikmetse Ýsrail, PKK-YPG koridoru devreye girdiðinden itibaren, açýktan kendini göstermeye baþladý. “Kürdistan kurulmalýdýr” beyanlarý buna örnektir.
Diðer taraftan, Ýran ile Sünni dünya arasýnda çatýrtý dizayn etmek. Tüm bunlarý oluþtururken, mezhep savaþýna bulaþmýþ Orta Doðu’da PKK devletçiði kurmak, daha kolay olacaktý elbet.
Türkiye’nin saðlam durmasý, saldýrýlarý ve badireleri atlatmasý, hem de Ýran gibi “dost olmak yerine ayaðýnýn altýný kazmayý” tercih eden Müslüman devletlerin olmasýna raðmen bunu baþarmasý, Ýslam âleminin kurtuluþu niteliði taþýmaya baþladý.
Bir önceki yazýmda ifade ettiðim konuyu bir ileriye taþýyarak, Ýsrail’in istihbarat servisinin “Türkiye hinterlandý olan Orta Asya ve Kafkasya’da ne iþi var” sorusuna, zihinlerimizde bir yerlere oturtmak için vermiþ olayým.
Bakýn, Ýsrail bu coðrafyada iki hat üzerinde ciddi çalýþmakta, seküler Kürtler ve seküler Türkler üzerinde. Seküler Kürtleri YPG-PYD hattýný kullanarak dizayn etme çabasýnda, seküler Türkleri ise Ýran’ýn içinde ayaklanmaya itmek istediði sosyoloji olarak kullanma peþinde.
Hal böyle olunca, en büyük engel olarak gördüðü Türkiye’nin gönül coðrafyasýnda bulunmak ve yerel aktörleri buna göre dizayn etme peþinde.
Amerika’daki Yahudi kökenli Amerikan STK’larý üzerinden Kafkasya’da hareket halinde olduklarý iddialarý, çok yüksek.
Rusya ile Ukrayna arasýndaki ihtilafýn içerisinde, Almanya ve Amerika gözükmekte. Evet, onlar devlet olarak orada. Peki, Ukrayna Devleti’nin omurgasýna, hangi kökenli Ukrayna vatandaþlarýnýn geçtiðine ve Ukrayna’da kilit noktalarýn Yahudi lobisi tarafýndan nasýl dizayn edildiðine bakmamýz lazým. Burada meselem kesinlikle “etnik kimlikler üzerinden siyasete bakalým” çabasý deðildir. Burada söylemek istediðim, “Ýsrail’in hangi kýlýfla bu coðrafyada mevcut olduðuna” iþaret etmektir.
Þimdi Suriye’de, Ýran’ý istemiyor Ýsrail. Golan tepelerinde Ýran istihbaratýný arzu etmiyor. Rusya’ya diyor ki; “bunlarý bizden uzak tutar mýsýn?” Rusya da, “evet” diyor. Ama karþýlýðýnda bir þeyler istiyor. Putin; Amerika odaklý yaptýrýmlarda Yahudi lobisinin devreye girmesini istemekte. Trump’ýn, Ýsrail dostu profilini görerek etki etmelerini arzu ediyor. CIA ve Pentagon kulislerinde, Yahudi lobisi etkisi ile Rusya karþýtý sesleri yumuþatmak istiyor haliyle. Orta Doðu kan gölünde boðuþurken, sesi hiç çýkmayan Ýsrail, þimdi Orta Doðu denklemini dizayn etmekte, uzun zamandýr Ýngiltere’nin sesinin çýkmadýðý gibi. Onun için yüksek seslere baktýðým kadar, sessizleri de gözden kaçýrmamak lazým. Ýsrail’in adýmlarýný gözardý edersek, sadece Suriye’de deðil, Rusya - Kafkasya - Orta Asya hattýnda yapmak istediklerini gözden kaçýrýrýz. Sonra al sana yeni sorun!