Sessiz Sinema Günleri

3-6 Aralýk tarihlerinde Ýstanbul’da Sessiz Sinema Günleri düzenleniyor. Ýstanbul Modern, Pera Müzesi ve Fransýz Kültür Merkezi’nde düzenlenecek günlerde, sessiz sinema çaðýndan önemli çalýþmalara ve bu çerçevede yapýlacak atölyelere yer verilecek. Dünya sinemasýnýn ve tarihinin kuruluþ ve oluþum yýllarýna tekabül eden ve bu yönüyle büyük önem taþýyan sessiz sinema filmleri, sinemayla ilgilenen herkes için güzel bir fýrsat olarak ortaya çýkýyor. Sinemada asýl unsurun görsel olmasý, anlatýmýn görüntüye dayanmasý, sessiz sinema döneminde sesin olmamasý dolayýsýyla bu filmlerin sadece imgeye, imgesel anlatýma dayanmasý, gerçek anlamda sinemasal bir evrenin kurulmasý ve sinema duygusunun tezahürüne yol açmaktadýr. Yine de konunun daha iyi anlaþýlmasý için zaman zaman jest ve mimiklerin abartýlmasý, teatral anlatýmýn öne çýkmasý bu filmleri yapmacýk da kýlabilmektedir. Zaman içinde konuya yardýmcý olmasý bakýmýndan ara yazýlar devreye girmiþ, film akarken dýþarýdan piyano eþliðinde filmin yapýsýna uygun müzik de eklenmiþtir. Öte yandan, sessiz sinema çaðý, dramdan komediye, tarihi filmlerden gerilim, bilim-kurgu, western, melodram, deneysel ve animasyonlara, sinema tarihinin sonraki dönemlerde geliþtirilecek her türünde yapýma tanýklýk etmiþ, bir anlamda daha sonraki her tür daha bu çaðda gerçekleþtirilmiþtir.

KinoIstanbul tarafýndan Ýtalyan Cinetecadi Bologna ve Hollanda Eye Film Museum iþbirliðiyle düzenlenen bu günlerde, Renkli Sessizler, Gaumont 120 Yaþýnda, Modern Kadýnýn Doðuþu, Sinemanýn Öncülerine Saygý, Divalar, Osmanlý Ýmparatorluðu’ndan Görüntüler, Suyun Geçtiði Þehirler ve Zamanýn Ruhu (Zeitgeist) bölümleri yer alýyor.

Renkli Sessizler bölümü sessiz sinema döneminde Fransa, Hollanda, Ýtalya, boyanmýþ filmlerden oluþuyor ve Mucizevi Aynalar, Truva’nýn Düþüþü ve Jüpiter’e Yolculuk gibi ilginç baþlýklar gösteriliyor. Gaumont 120 Yaþýnda bölümünde, hâlâ iþleyen Fransýz Gaumont film þirketinin 120. yaþý münasebetiyle Louis Feuillade’ýn çektiði seriyal Vampirler tüm bölümleriyle gösteriliyor.

Festivalin ana temasý Modern Kadýnýn Doðuþu çerçevesinde, Osmanlý’dan Amerika’ya, Avrupa’dan Ortadoðu’ya belge filmlerle kadýnýn dönüþümü sergileniyor. Sinemanýn Öncülerine Saygýda, komedi filmlerinin öncüleri Buster Keaton ve Keystone Stüdyolarý döneminde Charlie Chaplin (Þarlo) eserlerine yer veriliyor. Divalarda, Augustogenina’nýn 1930 Fransýz yapýmý Güzellik Ödülü ve Nino Oxilia’nýn 1915-17 Ýtalyan yapýmý Þeytani Rapsodi’si gösteriliyor. Osmanlý Ýmparatorluðu’ndan Görüntüler, Trablusgarp, Gazze, Kudüs, Afrika’dan Hindistan’a Yolculuk, Þam, Bosna-Hersek, Üsküdar Mezarlýðý, Istanbul 1920 gibi çok ilginç belge filmleri kapsýyor. Suyun Geçtiði Þehirlerde, Hollanda, Ýtalya, Köstence ve Istanbul’dan görüntüler beyazperdeye yansýyor. Zamanýn Ruhunda, Friedrich Wilhelm Murnau’nun 1926 Alman yapýmý Faust, Manfred Noa’nýn, 18. asýr bir tiyatro oyunundan uyarlama olan 1922 Alman yapýmý Haçlý Seferleri zamaný Kudüs’ü ele aldýðý Bilge Nathan seyirciyle buluþuyor.

Günler boyunca yer alacak etkinliklere bakýldýðýnda, Gaumont’un 120. Yýlý ve Vampirler’in Restorasyon Serüveni ve Arþivlerden Beyazperdeye Sessiz Sinema oturumlarý da göze çarpýyor.