Sevgililer Gününü kutlamamak boþanma sebebi sayýlabilirmiþ!

'Yok artýk!' demeyin, Yargýtay 2'nci Hukuk Dairesi, 2016 yýlýnda aldýðý kararla sevgililer günü, evlilik yýldönümü ve doðum günü gibi özel günlerin hatýrlanmamasýný boþanma sebebi olarak kabul etmiþ.

Dün bu konu yine bir tv kanalýnda haber olarak yayýnlandý.

Malum bugün 14 Þubat, yani sevgililer günü. Bugünü kutlayanlara sözüm yok. Ama Müslüman bir ülkede bu günü kutlamamanýn boþanma sebebi sayýlmasý, üzerinde çokça tartýþýlacak bir konudur.

Ben 17 Þubat 2002 tarihinde Yeni Þafak Gazetesinde sevgililer günüyle ilgili 'Sevgililer Günü(Valantine's Day)e itirazým var' diye bir yazý yazmýþtým. Zaman zaman o yazýyý tekrar yayýnlýyorum. Yargýtay'ýn o kararýnýn dünkü haberde yer almasý üzerine o yazýyý sütuna sýðacak miktarda kýsaltarak aktarýyorum:

"... Malum, Katolikler'de Valantine's Day diye bilinen 14 Þubat günü küreselleþmenin bir baþka boyutu olsa gerek, Müslüman ülkelerde de "Sevgililer Günü" olarak kutlanmaya baþladý, gittikçe de yaygýnlaþýyor.

14 Þubat günü Türkiye genelinde 1.2 milyonun üzerinde kýrmýzý gül satýldýðýný duyduðumda yadýrgamadým. Çiçekçiler adýna sevindim de, bu krizde 2 trilyonluk satýþ yaptýlar! Yadýrgamadým, çünkü ayný gün Aksaray'da metroya bindiðimde çok sayýda yolcunun elinde birer kýrmýzý gül görmüþtüm.

Hayretimi mucip olan bir diðer olay da, ayný gün Ortodoks mezhebine mensup bir Hristiyan'a, Valantine's Day'da ne yaptýðýný sorduðumda, "14 Þubat bizim günümüz deðil, o Katolikler'in günüdür" diyerek 14 Þubat'ý kutlamadýðýný söylemesiydi. Hayretimi mucip olmuþtu çünkü 14 Þubat'ý Hristiyan olduðu halde mezhep ayrýlýðýndan dolayý Ortodokslar bile kutlamazken, çok sayýda Müslüman o gün elinde kýrmýzý güllerle günün gereðini yerine getiriyordu!

Ben bugüne raðbet eden Müslümanlar'ýn büyük çoðunluðunun, 14 Þubat'ýn bir Hristiyan bayramý olduðunu bilmediklerini düþünüyorum. Medyadaki yayýnlarýn etkisinde kalarak sadece Sevgililer Günü olduðu için sevdiklerini hatýrlama adýna bir þeyler yaptýklarýný tahmin ediyorum.

Dînî bir gün olmasý ve kiþinin inancýný ilgilendirmesi sebebiyle "Ortodokslar'ýn bile kutlamadýklarý bir gün hakkýnda bir Müslüman olarak bizim de bir görüþümüzün ve bakýþýmýzýn olmasý gerekmez mi?" diye düþündüm ve bir miktar araþtýrdým.

(...)Roma Ýmparatoru 2. Claudius savaþý olumsuz etkilemesin diye askerlere evlenmeyi yasaklar. Fakat Rahip Valantine bu yasaða uymaz ve sevgililer arasýnda gizliden gizliye nikah kýyar. Tabii çok geçmeden yasaðý deldiði ortayla çýkar ve idama mahkum edilerek hapse atýlýr.

Ýmparator bir putperesttir. Valantine ise tevhid inancý üzere bir mümindir. Ýmparator, Aziz Valantine'e Hristiyanlýðý býrakýp Roma'nýn tanrýlarýna tapmasý karþýlýðýnda kendisini affedeceðini teklif eder. Valantine dininde kalmakta ýsrar edince, miladi 270 yýlýnda 14 Þubat'ý 15 Þubat'a baðlayan gece idam edilir.

Hiristiyanlýk yayýlýp Avrupa'da kabul gördükten sonra 496 yýlýnda da Papa Gelasius, Aziz Valantine'i onurlandýrdmak için 14 Þubat'ý Valantine Günü ilan eder.

Ancak Valantine gençleri günahtan kurtarmak için nikah kýyarak iliþkileri meþrulaþtýrýrken sonralarý onun adýna kutlanan günde iliþkilerin gayri meþru (kýzlarýn isimlerini birer kaðýda yazýp masa üzerindeki bir sepete koymalarý, delikanlýlarýn da kura çekerek paylarýna düþen kýzlarla birlikte olmalarý gibi) mecralara aktýðý görülür hatta bir ara gençlerin ahlakýný ifsad ettiði gerekçesiyle din adamlarýnýn teklifiyle Ýtalya'da yasaklanýr..

Fakat 14 Þubat, 1800'lü yýllardan sonra da "Sevgililer Günü" olarak Batý'nýn toplumsal bir olayý haline gelir. Sevgililer birbirlerine kýrmýzý güller hediye ederler ve kutlama kartlarý gönderirler.

Hülasa Sevgililer Günü diye bilinen 14 Þubat Katolik dünyasýnýn dini bayramlarýndan biridir.

(...)

Hristiyan olduðu halde bir Ortodoks dahi kendisine ait olmayan bir günü kutlamayarak duyarlýlýk gösterirken bir Müslüman neden ayný duyarlýlýðý göstermesin ki?!

Ayrýca inancýmýza göre kadýn ile erkek arasýndaki sevgi ve aþka dayalý iliþkiler nikah varsa meþrudur. Sevgililer Günü'nde daha ziyade nikahsýz iliþkiler öne çýkmaktadýr. (Ýtalya'da bir zaman yasaklanmasýnýn temelinde de nikahsýz iliþki yatmaktadýr.) Valantine's Day'de hatýrlanan sevgi eþler arasýndaki meþru sevgi ise bu bir Katolik için gayet normaldir. Ama Müslüman çiftlerin birbirilerine gül veya hediye vermeleri için Katolikler'e ait Valantine's Day'i beklemeleri gerekmez ki!

Hediyeleþmek için özel bir gün beklemek gerekmiyor.

Ýlla bir münasebet gerekiyorsa, Ramazan ve Kurban bayramlarý, Kadir ve Berat gibi gecelerin dýþýnda her Cuma günü bizim bayramýmýzdýr!"

TAZÝYE:انا لله و انا اليه راجعون

En son 21 Kasým günü yazýþtýðýmýz ÝBB Eski Baþkaný hizmet ehli, gönül insaný, deðerli insan, güzel insan Kadir Topbaþ beyin vefatý gerçekten hüzünlendirdi beni.

Kendisine Allah'dan rahmet-i vasia, yakýnlarýna ecr-i azým ve sabr-ý cemil diliyorum.

Mekâný cennet olsun.