Seyredilmeme problemi...

Star Tv, ana haber bültenini 18.30’a çektiğinde iyi reyting almıştı. Şimdi Show Tv ana haberi 18.30’a çekti ama istediği sonucu alamadı.

Haber merkezi ya da haber kalitesi değil seyredilen ve seyredilmeyen kanal farkıdır bu.Show Tv Yönetimi’nin artık bir seyredilmeme problemi olduğunu idrak etmesi gerekiyor. Bu önemli zira ha bire yayına yeni dizi sokup, kaldırmakla yürüme ve akışı terse çevirme şansları yok.

Kanal 1 zamanında duayen televizyoncu Faruk Bayhan tutmuş iş almak yerine yeni diziler yapmış ama olmamıştı.Ciner Grubu hatadan ders almamış... Bakın Atv’nin yeniden çok seyredilir olması Show Tv’den Ezel’i almasıyla başlar. Star Tv, Muhteşem Yüzyıl ve Acun Ilıcalı sayesinde birinci oldu. 

Kurtlar Vadisi seyircinin çok da adını duymadığı TNT’ye gün birincilikleri kazandırdı, o projenin batmasında başka başka sebepler var. Fox Tv ilk gün birinciliğini saçma sapan bir para ödeyerek Babam ve Oğlum’u yayınlayarak almıştı. Bugün garanti gün birinciliği getirecek film sayısı 4 ya da 5, bir işe yaramaz.

Kanalın seyredilmeme problemini aşması için dizi ve muhakkak gün birincisi olan işler alması gerekiyor. Star Tv’de yayından kalkan Dila Hanım’ı ya da benzerlerini almakla olmuyor. Bu olmadığı takdirde Show Tv bir kısmı iyi sayılabilecek dizileri de yayına sokup sonra kaldıran bir dizi mezarlığı olacak...

Seyirciye kulak vermek

Bazı programlar vardır, seyircide iz bırakır. Seyirci tekrar yayınlansın diye program ekibini arar, onlar da haklı olarak bu talebin kanal yönetimine iletilmesini ister. Arada bir yerde kopukluk olur ve o yüzden de iyi programların tekrarı nadiren gerçekleşir.

İyi işlerin tekrarı konusunda bugüne kadar en iyi performansı İz Tv göstermişti şimdi TRT Türk benzer iyi kararlar alıyor. Hem yaşayan en büyük tarihçimiz Halil İnalcık Hoca’yla Tarih Sohbetleri hem de Uzaktaki Dostlar bu açıdan doğru tekrar yayın kararları. Aslında re-run adı altında tüm dünyada olan bir uygulamadır bu.

Bir program hatta bazen de bir film günün değişik saatlerinde ekran başında olanlara ulaşsın diye yeniden yayınlanır.

Türkiye’de program çok ama öğretici programların sayısı az. O yüzden nadide örneklerin tekrar ekrana gelmesinde ve seyirciye kulak verilmesinde her zaman fayda var.

Arı Maya

TRT Çocuk reyting listelerine çok iş sokuyor dedim ya, bunun bir örneği de Arı Maya. Bizim zamanımızdaki görüntüsünden farklı bir Arı Maya var ekranda ama ruh hala aynı.

Adım gibi eminim ki Arı Maya’yı sadece çocuklar değil 40 yaş civarı büyükler de seyrediyordur...