Hesaplaþma-Misconduct suç gerilim filmi olarak türdaþlarýndan çok farklý deðil. Yine de Anthony Hopkins ve Al Pacino gibi iki efsane isim için izlenir.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Misconduct
Yönetmen: Shintaro Shimosawa
Senarist: Simon Boyes
Oyuncular: Anthony Hopkins, Al Pacino, Josh Duhamel, Malin Akerman
Yapým: 2016, ABD, 106 Dk.
Bu hafta vizyona giren filmlere baktýðýmýzda pek de bir þey göremiyoruz. Bu kýsýr seçki içinde Hesaplaþma-Misconduct, kadrosundaki önemli isimlerle bir adým öne çýkýyor. Filmin kadrosunda Al Pacino ve Anthony Hopkins gibi 70 yaþýný aþmýþ iki efsane isim yer alýyor. Onlarýn yanýnda ise genç jenerasyondan Josh Duhamel ve iki sarýþýn güzel Malin Akerman ile Alice Eve yer alýyor. Filmin en zayýf halkasý ise yönetmen Shintaro Shimosawa. Shimosawa’nýn ilk yönetmenlik denemesi. Daha önce senarist ve yapýmcý olarak ismini duyuran yönetmenin bu ilk denemesi kendi adýna hiç de iç açýcý deðil. Yönetmen zayýf olunca iki yaþlý kurt da filmi kurtaramýyor.
Aþk, intikam ve yolsuzluk
Filmin konusuna gelince... Arthur (Anthony Hopkins) çok ünlü bir ilaç firmasýnýn CEO’sudur. Bu firma yeni ürettiði ilacýn piyasa sürülmesi için büyük yolsuzluklar yapmýþ, ilacý kullananlar ise hayatlarýný kaybetmiþtir. Fakat yozlaþmýþ sistem bu skandalýn suçlularýnýn hak ettiði cezayý almalarýna imkan vermemektedir. Arthur’un genç sevgilisi Emily ise ilgisizlikten yakýnmaktadýr. Bu garip çiftin iliþkisi sonlanmak üzeredir. Ama Emily intikam almak için deðiþik bir yol düþünür. Arthur’un þirketinin yolsuzluklarýný kanýtlayan belgeleri öðrencilikten eski aþký ve avukat olan Ben’e verir. Ben ise özel hayatýnda yeni bir dramdan çýkmýþtýr. Ben’in eþi çocuðunu düþürmüþ ve her ikisi de bu acýyý iþlerine yüklenerek unutmaya çalýþmaktadýr. Ben eski sevgilisinin kendisine gösterdiði kayýtlarý alarak çalýþtýðý avukatlýk þirketinin patronu Charles’a gider. Charles daha önce de Arthur’un peþine düþmüþ ama onu alaþaðý etmeyi bir türlü becerememiþtir. Belgeleri görünce Ben’e destek verir. Ama bütün bu karmaþanýn içinde Emily’nin ölümü hiç beklenmeyen olaylarýn doðmasýna sebep olur.
Yýldýzlarý yönetmek zor
Anthony Hopkins ve Al Pacino efsane isimler olsalar da oyunculuklarý daha teatral ve eski döneme ait olduðunu kabul ederim. Onlarý yönetmek gerçekten zor iþ. Hem filmin dramatik yapýsýnýn gerçekliðini bozmayacaksýnýz hem de bu iki ismin teatral performanslarýný deðerlendireceksiniz. Yönetmen zaten burada çuvallamýþ. Öyküye gelince Hollywood’un özellikle bu tür filmlerde kullandýðý bir kliþe var. Sürekli oyun içinde oyun çýkaran olaylarýn çözümünde iki sürpriz sonuç barýndýran bir sistem. Bu tarzýn en büyük handikabý ise Olaðan Þüpheliler veya Crying Game’deki gibi çok gerçekçi ve akýllýca yazýlmýþ bir öyküye sahip olmanýn zorluðu. Senarist ve yönetmen öyküyü öyle kurgulamalý ki izleyici sürpriz finalin gerçekliðinden þüphe duymasýn. Yoksa bütün iþ ucuzluyor. Filmde kimi oynatýrsanýz oynatýn izleyici kandýrýlmýþ hissediyor. Filmi izlerken olaylarýn çözümü sýrasýnda en az iki kere bu ucuzluðu hissettim. Bu kandýrmacanýn izlerini takip etmek canýmý sýktý. Hele bir final yapmýþ ki yönetmen yok artýk dedirtiyor. Anthony Hopkins ile Al Pacino olmasa film vasat bir televizyon filmi olarak sýnýflandýrýlabilir. Bu hafta vizyona giren filmlerden biri gerçekten de televizyon filmi. Yani þaþýracak çok da bir þey yok. Ýnsan düþünüyor Osman Pazarlama gibi büyük giþe yapacak bir film vizyona girdiðinde elde kalmýþ filmler ile hafta þiþiriliyor mu? Bu hafta sanki biraz öyle.