Sezon planlaması ne alemde?

Beşiktaş bir sezon planlamasına sahip mi? Almanya kampından yansıyan kimi görüş ve düşüncelere rağmen, bu soru hala yanıtsız görünüyor. Beşiktaş yönetimi geçen sezon stat işine aşırı konsantre oldu. Elbette iyi bir şey bu. Beşiktaş’ın yeni, modern, kulüp gelirlerine ciddi katkısı olacak bir stada ihtiyacı var. Orası doğru. Ama stat üzerinden yürüyen iletişim öyle bir hale vardı ki her şeyin üzerini örter oldu.

Stat kendi başına çözüm üreten bir öğe değil. Takım yeni stadın atmosferine, alıştığımız taraftar desteğine kavuşunca, iç saha performansı belli oranda artacaktır. Ama hepsi bundan ibaret. Beşiktaş’ın zirveyi zorlayacak bir futbol kalitesi yakalaması için, bu sezonu önceden, ayrıntısıyla ve bütçe kısıtlarını da gözeten bir gerçekçilik içinde planlaması gerekiyordu. Fiili olumsuzlukları aşmanın yolu budur. Taraftara güven aşılamanın yolu budur. Rakipleri tedirgin etmenin yolu budur.

Geçen sezona futbol yönetiminde profesyonel tercihler yapıldığı izlenimiyle başladık. Sezon sonu itibariyle de başta transfer politikası olmak üzere, sistematik bir yaklaşım görmeyi umuyorduk. Oysa Beşiktaş’ta gördüğümüz tek şey çokseslilik ve belirsizlik. Transfer dönemlerinde pazarlık çıtasını düşürmek, rakipleri baskılamak, hedef saptırmak için taktik açıklamalar yapılabilir. Onu anlarım. Ama Beşiktaş’tan yansıyan çokseslilik böyle bir stratejik tutum izlenimi vermiyor ne yazık ki.

Bu tür eleştirel yazılar kaleme alırken, “Umarım ben yanılıyorumdur” demeye de özen gösteriyorum. Çünkü eleştirilerimi kulis haberlerine, söylentilere değil, kamuoyuna yansıyan görüntüye dayanarak oluşturuyorum. Umarım şimdi de yanılıyorumdur. Umarım Beşiktaş’ın sezon planlaması yapılmış, eksikler tam olarak belirlenmiş, iş son dakika transferlerine bırakılmayacak bir ciddiyetle ele alınmıştır. Yoksa gelecek sezon da hüsran olacak.

Hiç kuşkusuz şu günlerde Dünya Kupası üzerine yazmak çok daha keyifli olurdu benim için, ama bu tür uyarıları tam da şimdi yapmak gerekiyor. Eğer ortada bir eksiklik varsa, bunu gidermek için az da olsa vakit var daha. Kararlı olunursa, dar zamanda da hedefe yürümek mümkündür.