SGK affýnýn püf noktalarý

SGK affýnýn püf noktalarý

Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarýyla birlikte diðer kamu kurumu borçlarýnýn yapýlandýrýlmasýný düzenleyen 7143 Sayýlý Kanun kabul edildi. Sosyal Güvenlik Kurumu borçlusu olduðu halde genel saðlýk sigortasýndan yararlanmayan vatandaþlar ile prim teþviklerinden yararlanmayan iþverenler yapýlandýrma imkanýndan yararlanarak borçlarýný kolayca ödeyebilecek.

 

Hangi borçlar yapýlandýrma kapsamýnda olacak?

Yapýlandýrma kapsamýna alýnan SGK borçlarý þöyle;

-Sigorta primi, emeklilik keseneði ve kurum karþýlýðý, iþsizlik sigortasý primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý,

-Ýsteðe baðlý sigorta primleri ve topluluk sigortasý primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý

-Eksik iþçilik tutarý üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý,

-Ýdari para cezalarý ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý,

-Damga vergisi, özel iþlem vergisi ve eðitime katký payý ile bunlara baðlý gecikme zammý alacaklarý.

Sigortalýlýk statüsünden kaynaklanan borçlarýn 2018 yýlý Mart ayý ve önceki aylara iliþkin olmalarý ve kanunun yayýmý tarihi itibariyle ödenmemiþ olmasý þart.

 

Yapýlandýrma için baþvuru þart

Yapýlandýrmadan yararlanmak isteyenlerin kanunun yayýmý tarihini izleyen ikinci ayýn sonuna tarihine kadar SGK’ya baþvurmalarý gerekli. SGK, baþvuru usullerine yönelik açýklamalarýný yakýn zamanda yapacaktýr.

Sosyal Güvenlik Kurumuna baðlý tahsil dairelerine ödenecek tutarlarýn ise ilk taksiti Kanunun yayýmý tarihini izleyen üçüncü aydan baþlamak üzere ikiþer aylýk dönemler hâlinde azami on sekiz eþit taksitte ödenmesi þarttýr.

 

Peþin ödeyene indirim var

Hesaplanan tutarlarýn tamamýnýn ilk taksit ödeme süresi içerisinde peþin olarak ödenmesi hâlinde katsayý uygulanmaz. Ayrýca Fer’i alacaklar yerine YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý esas alýnarak hesaplanacak tutarlarýn yüzde 90’ýnýn tahsilinden vazgeçilir.

Hesaplanan tutarlarýn tamamýnýn ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde katsayý uygulanmaz. Fer’i alacaklar yerine YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý esas alýnarak hesaplanacak tutarlar üzerinden yüzde 50 indirim yapýlýr.

 

Taksit isteyen baþvuruda seçim yapmak zorunda

Hesaplanan tutarlarýn taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçlularýn baþvuru sýrasýnda altý, dokuz, on iki veya on sekiz eþit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri þarttýr.

Hesaplanan tutarlarýn taksitle yapýlacak ödemelerinde belirlenen tutarlar; altý eþit taksit için (1,045), dokuz eþit taksit için (1,083), on iki eþit taksit için (1,105), on sekiz eþit taksit için (1,15) katsayýsý ile çarpýlýr.

Maliye Bakanlýðý ve Sosyal Güvenlik Kurumuna baðlý tahsil dairelerine ödenecek olan alacaklarýn kredi kartý kullanýlmak suretiyle ödenmesi uygun görülebilecek.

***

Ýlk iki taksiti ödemek neden önemli?

Ýlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diðer taksitlerin belirtilen þekilde de ödenmemesi veya bir takvim yýlýnda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde yapýlandýrmadan yararlanma hakký kaybedilir. Bu nedenle yapýlandýrmanýn bozulmamasý için SGK borçlularýnýn ilk iki taksiti süresinde ödemesi þarttýr.

 

GSS borçlularýna gelir testi imkâný

 

60 (g) kapsamýnda genel saðlýk sigortasý tescili yapýlmýþ olup da gelir testine hiç baþvurmayanlarýn, 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine baþvurmasý halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil baþlangýç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir.

2018 yýlý Nisan ayý ve önceki aylara iliþkin olup kanunun yayýmý tarihinden önce 60 (g) kapsamýnda tahakkuk ettiði hâlde ödenmemiþ olan prim borçlarýnýn 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezasý ve gecikme zammý gibi fer’i alacaklarýn tamamýnýn tahsilinden vazgeçilecektir.

***

Sigortalýlýðý durdurulanlara yapýlandýrma fýrsatý

Yapýlandýrma kapsamýnda sigortalýlýk süreleri durdurulanlara iliþkin özel bir düzenleme yer alýyor. Bu düzenleme köy ve mahalle muhtarlarý, kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþanlar ile tarýmda kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþanlarý kapsamaktadýr.

Bu sigortalýlardan 5510 Sayýlý Kanun, 1479 Sayýlý Kanun’un mülga hükümleri ile mülga 2926 Sayýlý Kanun’a göre tescilleri yapýlmýþ ancak prim borçlarý nedeniyle sigortalýlýk süreleri durdurulmuþ olanlar, SGK’ya müracaat ederek sigortalýlýk süreleri durdurulmamýþ gibi deðerlendirilerek prim borçlarýnýn hesaplanmasýný talep edebilirler.

Hesaplamaya iliþkin baþvuru kanunun tarihini takip eden ay baþýndan itibaren iki ay içinde yapýlmalýdýr. Hesaplanan borcun tamamýnýn ilk taksit ödeme süresi içinde ödenirse durdurulan süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilecektir.