6736 Sayýlý Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Ýliþkin Kanun, SGK alacaklarý olmak üzere devletin bazý alacaklarýný yeniden yapýlandýrýyor. Bu baðlamda, 2016 yýlý Haziran ayý ve daha önceki aylara iliþkin SGK alacaklarý ve bunlarýn gecikme cezalarý yapýlandýrma kapsamýna girecek. Ayrýca, gecikme cezalarý affedilecek, bunun yerine TÜÝK verilerine göre hesaplanan enflasyon farký, borç asýlýna eklenerek tahsil edilecek. Bu önemli imkaný kaybetmemek için, dikkat edilmesi gereken iki önemli hususu vurgulamakta yarar var.
1-Yapýlandýrma taksitlerinin ödenmesi
6736 sayýlýKanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisi süresinde ödenmek koþuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yýlýnda iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarýnýn son taksiti izleyen ayýn sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayýlý Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammý oranýnda hesaplanacak geç ödeme zammý ile birlikte ödenmesi þartýyla borç yapýlandýrma hakký devam eder.
Ancak, ilk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diðer taksitlerin belirtilen þekilde de ödenmemesi veya bir takvim yýlýnda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde borç yapýlandýrmahakký kaybedilir.
2-Cari aylara ait primlerin ödenmesi
Peki, SGK borçlarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasý hakkýný kaybetmemek için, taksitlerin süresinde ödenmesi yeterli mi? Deðil. Borç taksitlerinin ödenmesinin dýþýnda, cari aylara ait primlerin de zamanýnda ödenmesine dikkat etmek gerekir. Þöyle ki:
6736 Yasa’dan yararlanmak üzere baþvuruda bulunan borçlular, taksit ödeme süresince tahakkuk eden cari aylara ait sigorta primlerini ‘çok zor durum olmaksýzýn’ bir takvim yýlýnda ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri hâlinde, bu Yasa hükümlerine göre yapýlandýrýlan borçlarýna iliþkin kalan taksitlerini ödeme haklarýný kaybederler.
Bu baðlamda, taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerine raðmen, cari aylara iliþkin prim ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen borçlularýn, öncelikle çok zor durum halinde olup olmadýklarý SGK tarafýndan incelenecek, borçlularýnçok zor durumda olduklarýnýn anlaþýlmasý halinde, yapýlandýrmahaklarý devam edecektir.
Yeri gelmiþken, çok zor durum hali ile ilgili SGK uygulamasýna deðinelim.
Kasa + Banka + Kýsa Vadeli Alacaklar / Kýsa Vadeli Borçlar formülü sonucu bulunacak oranýn ‘2’ ve altýnda olmasý halinde, bu durum borçlu açýsýndan ‘çok zor durum’ hali olarak kabul edilmektedir.
Borç miktarý 100 bin TL’nin altýnda olan borçlularýn çok zor durum hali yukarýdaki formüle göre ve ‘Mali Durum Bildirim Formu’ ile beyan edecekleri bilgilere istinaden SGK tarafýndan tespit edilmektedir. Borç miktarý, 100.000 TL’nin üzerinde olan borçlularýn ise çok zor durum hali yine ayný formüle göre, serbest muhasebeci mali müþavirler veya yeminli mali müþavirler tarafýndan düzenlenen ‘Çok Zor Durum Halinin Tespitine Ýliþkin Rapor’ esas alýnarak belirlenmektedir. Öte yandan, primini kendisi ödeyen sigortalýlar ve genel saðlýk sigortalýlarýnýn çok zor durum bildirimi için SGK’ya yazýlý beyanda bulunmalarý yeterli görülmektedir. Yasanýn hayýrlý olmasý dileklerimizle.