SGK borçlarýnýn yapýlandýrýlmasý ile ilgili çok sayýda düzenleme yapýldý ve bugüne kadar birçok iþveren de vergi ve SGK borçlarýnýn yapýlandýrýlmasý ile ilgili haklardan faydalandý. Geçtiðimiz son yýllarda çýkarýlan yapýlandýrma kanunlarý, binlerce iþverene ve kamu borçlusu vatandaþlara ödeme kolaylýðý saðladý. Ayrýca yapýlandýrma kapsamýnda ödenen borçlar hem kamunun hem de giriþimlerinin yatýrým yapmasýna imkân saðladý.
Þimdi ise zor durumda olup geçmiþ dönemlerde SGK borçlarýný düzenli ödeyen borçlulara tecil ve taksitlendirme imkâný getirildi. Bu imkân 31.03.2018 tarihli Resmî Gazete yayýnlanan 2018/11500 Bakanlar Kurulu Kararýyla getirildi.
Uyumlu SGK borçlusu olup ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yýllýk gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar borçlarýný tecil ve taksitlendirme yapabilecek.
Bu imkândan yararlanabilmek için baþvuru tarihi itibarýyla en az 3 yýldýr prim ödeme yükümlüsü olmak ve baþvuru tarihinden geriye doðru 3 yýla ait prime iliþkin belgeleri sürelerinde vermiþ olmak þart. Kanuni süresinde verilen belgelere iliþkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacýyla verilen belgeler þart ihlali sayýlmayacak.
Ayrýca bu þartlarýn yaný sýra son 1 yýl içerisinde borçlarýný ödeyememiþ olan borçlular tecil ve taksitlendirme yapabilecek.
6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda borçlarýný tecil ve taksitlendirme yapan iþverenler, SGK prim teþvikleri açýsýndan “borçlu” sayýlmamakta ve dolayýsýyla teþviklerden yararlanabilmektedir. Bu anlamda iþverenlerin SGK borçlarý taksitlendirmeleri yatýrým imkanlarýný artmasý açýsýndan önemli bir fýrsat.
Tecil ve taksitlendirme imkâný, 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun kapsamýndaki prim ve diðer borçlarý kapsayacak. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiþ ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yýl içinde borçlarýný ödeyememiþ olan uyumlu prim borçlularý, daha uygun þartlarda borçlarýný taksitlendirerek ödeyebilecek.
SGK borçlarýnýn çok zor durum haliyle ödenmemiþ olmasý gerekli. Çok zor durum tespiti, mali durum analiz raporlarýna göre vergi mevzuatýnda belirlenen esaslar dikkate alýnarak yapýlmaktadýr.
Yetki verilmiþ serbest muhasebeci malî müþavirler ile yeminli malî müþavirler tarafýndan iþyeri kayýtlarýnýn inceleyerek vergi mevzuatýna iliþkin kriterlere göre rapor düzenleyecek. Böylece “çok zor durum” hali tespit edilmiþ olacak.
6183 sayýlý Kanuna göre yapýlacak tecil ve taksitlendirmelerde, tecil edilecek borç tutarýna uygulanan gecikme cezasý ve gecikme zammý oraný yerine Türkiye Ýstatistik Kurumunun yayýmladýðý YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý basit usulde uygulanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, prim ve diðer alacaklarý bakýmýndan getirilen taksitlendirme imkâný 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanacak.