SGK dolandýrýcýlarýna dikkat!

2012 yýlbaþýndan itibaren genel saðlýk sigortasý kapsamýna tüm vatandaþlar ve ülkemizde yaþayan bir kýsým yabancýlar alýnmýþtýr. Vatandaþlarýmýzdan herhangi bir sosyal güvence kapsamýnda olmayanlar zorunlu olarak genel saðlýk sigortasý primi ödemekle yükümlü tutulmuþtur.

Özellikle kýsmi süreli (part time) çalýþanlarýn genel saðlýk sigortasý primlerine iliþkin birçok kez bu köþemizden ayrýntýlarý yazmýþtýk. Kýsmi süreli bir çalýþan genel saðlýk sigortasý primlerini ay içerisinde 30 güne tamamlamak durumunda olup; tamamlamadýðý takdirde kendisine, gelir düzeyine göre borç çýkmaktadýr. Esasen kýsmi süreli çalýþanlarýn GSS primlerini 30 güne tamamlama zorunluluðu sosyal güvenlikteki en büyük yanlýþlardan biridir. Kayýt dýþýlýðý tetiklemekte ve sosyal güvenlik sistemine yararý bulunmamaktadýr. Bu durumun derhal düzeltilmesi gerekmektedir.

Genel saðlýk sigortasý primlerinin 30 güne tamamlanmasý veya GSS primlerinin ödenmesi zorunlu olan kapsamýndaki kiþilere borç çýkmasý ‘dolandýrýcýlarýn’ da ilgisini çekmiþ olacak ki birçok vatandaþýmýza ‘þu kadar borcun var, þu hesaba yatýrýn’ gibi mesajlar, telefonlar gelmiþtir.

Sosyal Güvenlik Kurumu da vatandaþlardan gelen bu þikayetlere kayýtsýz kalmayarak bir duyuru yayýnladý. Buna göre;

Genel saðlýk sigortasý primleri sadece SGK ile anlaþmalý bankalara, PTT þubelerine ve SGK web sayfasý üzerinden kredi kartý ile yapýlabilmektedir. Ayrýca zorunlu genel

saðlýk sigortasý tescil ve prim borcu durumunu öðrenmek isteyen vatandaþlarýmýz SGK ünitelerinden ya da www.sgk.gov.tr adresindeki ‘E-SGK/E-Hizmetler/GSS Tescil ve

Prim Borcu Sorgulama’ ekranýndan kimlik bilgileri ile sorgulama yapabilmektedir.

SGK tarafýndan hiçbir vatandaþ “Genel saðlýk sigortasý borcunuz var. Verilen hesaba borcunuzu yatýrýnýz” gibi ifadeler kullanýlarak aranmamaktadýr. Vatandaþlarýmýzýn bu tarz bir yaklaþým içerisinde olan þahýslara hiçbir þekilde itibar etmemelerini ve bu þahýslarýn verdikleri banka hesabýna herhangi bir para yatýrmamalarýný, böylelikle olasý dolandýrýcýlýk giriþimlerinin önüne geçilebileceðini belirtmekteyiz.

Sahte müfettiþlere dikkat!

Maalesef yasal boþluklarýn fazlalýðý ve ciddi bir yaptýrým olmamasý nedeniyle piyasada sahte müfettiþ, sahta denetçi, sahte emniyet müdürü, sahte vergi müdürü gibi isimlerle birçok þirket dolandýrýlýyor. Dolandýrýcýlýðýn son modasý yine sahte iþ müfettiþi ve SGK müfettiþliði üzerinden yapýlýyor.

Bu sahte müfettiþlerin irtibat numarasý olarak verdiði telefon arandýðýnda ‘Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý’na hoþgeldiniz’ karþýlama sesi ile telefonlara cevap veriliyor ve Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý’ndan aranmýþ imajý veriliyor. Sosyal Güvenlik yayýnlarý adý altýnda kitaplar pazarlanarak 5.000, 10.000, 20.000 TL gibi fahiþ fiyatlar isteniyor. 

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ve SGK hiçbir þekilde kitap satmamaktadýr. Bu müfettiþler yönetici asistanlarýný korkutarak þirketlerin Genel Müdürleri ile görüþüp, kitap satýyorlar. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ve SGK da uyuyarak bu durumu izliyor.

ÝÝBF’liler maðdur

Daha önce de bu köþemizden ÝÝBF mezunu 400 bin gencimiz hukuk ve ekonomi bilgisi altyapýsý ile kamu ve özel sektörde maðduriyet yaþadýðýný söylemiþtik. Ne yazýk ki bu büyük sorunlar devam ediyor. Ýþ Hukuku, Vergi Hukuku, Ýdare Hukuku, Kamu Yönetimi, Ýþletme, Ýktisat, Muhasebe gibi, kamu kurum ve kuruluþlarýnda en gerekli derslerde baþarýlý olan ÝÝBF’li arkadaþlarýmýz atama beklemektedir. Umarým en kýsa sürede bu problem çözülür ve maðduriyetler son bulur.