SGK emekli aylığınızı ödüyor mu?

Şüphesiz SGK emekli aylığınızı, geçici iş göremezlik ödeneklerinizi, dul ve yetim aylıklarınızı ve diğer sayamadığımız tüm haklarınızı ödüyor. SGK gibi doğmamış hak sahibi bebekten ölmüş sigortalının dul ve yetimlerine kadar neredeyse tüm vatandaşlara doğrudan hizmet götüren başka kamu kurumu yok. 2006 yılında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının SGK çatısı altında toplanması ve yeniden yapılanma ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezleri kuruldu. SGK bugün yaptığı birçok yenilikle çalışma hayatını kolaylaştırdığı gibi, özellikle sağlık alanında verdiği hizmetlerle hep toplumda ayrı bir yeri olmuştur.

Sosyal Güvenlik Haftasındayız. 11-17 Mayıs tarihlerinde Sosyal Güvenlik Haftasının 12'ncisini kutluyoruz. Bugün hem sosyal güvenliği hem de SGK ile ilgili sorunları ve çözümlerini yazalım istedik. Çalışandan işverene, sigortalıların eş ve çocuklarından işsizlere, kurum personelinden kamu ve özel sağlık kuruluşlarına, tedarikçiden bankalara kadar herkese hizmet veren bu kurumun ayağa kaldırılması hepimiz için büyük bir önem taşıyor.

Tüm AÇSHB, SGK ve İŞKUR çalışanlarının sosyal güvenlik haftalarını kutluyor, bu zor günlerde başta kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, prim yapılandırmaları ve teşvik düzeltme süreci, prim ve yapılandırma tahsilat birimleri, sağlık ödemeleri ve aktivasyonları; yaşlılık, ölüm ve maluliyet aylıkları, cenaze ve evlenme yardımları, doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları gibi bir çok konuda emekleri için okurlarım, çalışanlar ve işverenler adına teşekkürlerimi sunuyorum.

SGK personelinin artan iş yüküne rağmen özlük ve mali haklarında beklediği iyileştirmeler olmaması ve en önemlisi çok stresli bir çalışma ortamında görev yaptıkları için moral ve motivasyonlarının uzun bir süredir çok düşük olduğunu görüyoruz.

SGK’da personel sayısı verilen hizmetle kıyaslandığında çok yetersiz ve kendilerini yetiştirme ve kariyer planı yapmakta zorlanıyorlar, özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde iş yükü çok fazla. SGK'da Maliye'deki gibi "uzmanlık" sistemi ise bulunmamakta. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndaki "Gelir Uzmanlığı" benzeri SGK’da da "İcra Uzmanlığı", "Sigorta Primleri Uzmanlığı", "Hukuk Uzmanlığı" gibi unvanlar tesis edilmiş olsa hem SGK personeli kariyer planı yapabilecek ve daha nitelikli ve kaliteli hizmet verecek, hem de kurum yetişmiş ve yetenekli personelini kaybetmeyecek.

Daha önce de yazmıştım; SGK personeli son yıllarda çok yoruldu ve yıprandı. Başta kurum personeli ve bazı mevzuat düzenlemeleri olmak üzere yeniden rehabilite edilmesi, elden geçirilmesi ve sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması gerekiyor.

SGK personelini sayısal olarak arttırmak, personelin kaliteli bir mevzuat ve uygulama eğitimi alabilmesini sağlamak, mevzuat ve teknoloji bilgisini güçlendirmek ve her şeyden önemlisi mali ve özlük haklarını düzeltmek gerekiyor.

AÇSHB Bakanlık İş Müfettişleri, SGK Müfettişleri, Şube/Merkez Müdürleri ve Müdür Yardımcıları, SGK Denetmenleri, Avukatları, SGK Şefleri ile SGK Memurlarının (özellikle İşveren ve İcra Memurlarının) kariyer beklentilerinin sağlanarak, özel hizmet tazminatı, makam ve görev tazminatı, yan ödeme, iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammı, ek gösterge artışı taleplerinin dikkate alınarak emsaline eşit duruma getirilmesi gerekiyor.

SGK prim tahakkuk ve tahsilat servislerinde çalışan personeli, bilgi birikimi ve mevzuat takibi gerektiren bu işlerde çalışanlar için "İşveren Uzmanı veya Sigorta Primleri Uzmanı" kadrosunun ihdas edilmesini ve bir kariyer meslek olarak düzenlenmesini istiyor.

SGK denetmenlerinin gereksiz iş yüküne boğulması nedeniyle, hem kendilerini ve hem de denetmen yardımcılarını yetiştirmeye dahi fırsat kalmıyor. Sosyal Güvenlik Denetmenlerine rotasyon uygulamasının geri getirilmesi düşüncesi bile yanlış. Kurumsal kimlik, mesleki aidiyet ve doğru bir eğitimle kurum personelinin verimlilik, liyakat ve saygınlığı arttırılabilir.

Sağlıklı bir personel yapısını oluşturmak ve personel sayısını vatandaş memnuniyetini sağlayacak ölçüde arttırmak zorunludur. SGK personelinin mevzuat, kurum kültürü konularında ciddi bir eğitimden geçirilmesi, kariyer ve yükselme olanaklarının sağlanması, personel sayısının arttırılması, denetimin güçlendirilmesi ve denetim kültürünün oluşturulması, gereksiz iş yükünden kurtarılması ve etkinleştirilmesi gereklidir.