SGK emekli aylýðýnýzý ödüyor mu?

Þüphesiz SGK emekli aylýðýnýzý, geçici iþ göremezlik ödeneklerinizi, dul ve yetim aylýklarýnýzý ve diðer sayamadýðýmýz tüm haklarýnýzý ödüyor. SGK gibi doðmamýþ hak sahibi bebekten ölmüþ sigortalýnýn dul ve yetimlerine kadar neredeyse tüm vatandaþlara doðrudan hizmet götüren baþka kamu kurumu yok. 2006 yýlýnda SSK, Bað-Kur ve Emekli Sandýðýnýn SGK çatýsý altýnda toplanmasý ve yeniden yapýlanma ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezleri kuruldu. SGK bugün yaptýðý birçok yenilikle çalýþma hayatýný kolaylaþtýrdýðý gibi, özellikle saðlýk alanýnda verdiði hizmetlerle hep toplumda ayrý bir yeri olmuþtur.

Sosyal Güvenlik Haftasýndayýz. 11-17 Mayýs tarihlerinde Sosyal Güvenlik Haftasýnýn 12'ncisini kutluyoruz. Bugün hem sosyal güvenliði hem de SGK ile ilgili sorunlarý ve çözümlerini yazalým istedik. Çalýþandan iþverene, sigortalýlarýn eþ ve çocuklarýndan iþsizlere, kurum personelinden kamu ve özel saðlýk kuruluþlarýna, tedarikçiden bankalara kadar herkese hizmet veren bu kurumun ayaða kaldýrýlmasý hepimiz için büyük bir önem taþýyor.

Tüm AÇSHB, SGK ve ÝÞKUR çalýþanlarýnýn sosyal güvenlik haftalarýný kutluyor, bu zor günlerde baþta kýsa çalýþma ödeneði, nakdi ücret desteði, prim yapýlandýrmalarý ve teþvik düzeltme süreci, prim ve yapýlandýrma tahsilat birimleri, saðlýk ödemeleri ve aktivasyonlarý; yaþlýlýk, ölüm ve maluliyet aylýklarý, cenaze ve evlenme yardýmlarý, doðum, askerlik ve yurtdýþý borçlanmalarý gibi bir çok konuda emekleri için okurlarým, çalýþanlar ve iþverenler adýna teþekkürlerimi sunuyorum.

SGK personelinin artan iþ yüküne raðmen özlük ve mali haklarýnda beklediði iyileþtirmeler olmamasý ve en önemlisi çok stresli bir çalýþma ortamýnda görev yaptýklarý için moral ve motivasyonlarýnýn uzun bir süredir çok düþük olduðunu görüyoruz.

SGK’da personel sayýsý verilen hizmetle kýyaslandýðýnda çok yetersiz ve kendilerini yetiþtirme ve kariyer planý yapmakta zorlanýyorlar, özellikle Ýstanbul, Ankara gibi büyükþehirlerde iþ yükü çok fazla. SGK'da Maliye'deki gibi "uzmanlýk" sistemi ise bulunmamakta. Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'ndaki "Gelir Uzmanlýðý" benzeri SGK’da da "Ýcra Uzmanlýðý", "Sigorta Primleri Uzmanlýðý", "Hukuk Uzmanlýðý" gibi unvanlar tesis edilmiþ olsa hem SGK personeli kariyer planý yapabilecek ve daha nitelikli ve kaliteli hizmet verecek, hem de kurum yetiþmiþ ve yetenekli personelini kaybetmeyecek.

Daha önce de yazmýþtým; SGK personeli son yýllarda çok yoruldu ve yýprandý. Baþta kurum personeli ve bazý mevzuat düzenlemeleri olmak üzere yeniden rehabilite edilmesi, elden geçirilmesi ve saðlýklý bir iþleyiþe kavuþturulmasý gerekiyor.

SGK personelini sayýsal olarak arttýrmak, personelin kaliteli bir mevzuat ve uygulama eðitimi alabilmesini saðlamak, mevzuat ve teknoloji bilgisini güçlendirmek ve her þeyden önemlisi mali ve özlük haklarýný düzeltmek gerekiyor.

AÇSHB Bakanlýk Ýþ Müfettiþleri, SGK Müfettiþleri, Þube/Merkez Müdürleri ve Müdür Yardýmcýlarý, SGK Denetmenleri, Avukatlarý, SGK Þefleri ile SGK Memurlarýnýn (özellikle Ýþveren ve Ýcra Memurlarýnýn) kariyer beklentilerinin saðlanarak, özel hizmet tazminatý, makam ve görev tazminatý, yan ödeme, iþ güçlüðü, iþ riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammý, ek gösterge artýþý taleplerinin dikkate alýnarak emsaline eþit duruma getirilmesi gerekiyor.

SGK prim tahakkuk ve tahsilat servislerinde çalýþan personeli, bilgi birikimi ve mevzuat takibi gerektiren bu iþlerde çalýþanlar için "Ýþveren Uzmaný veya Sigorta Primleri Uzmaný" kadrosunun ihdas edilmesini ve bir kariyer meslek olarak düzenlenmesini istiyor.

SGK denetmenlerinin gereksiz iþ yüküne boðulmasý nedeniyle, hem kendilerini ve hem de denetmen yardýmcýlarýný yetiþtirmeye dahi fýrsat kalmýyor. Sosyal Güvenlik Denetmenlerine rotasyon uygulamasýnýn geri getirilmesi düþüncesi bile yanlýþ. Kurumsal kimlik, mesleki aidiyet ve doðru bir eðitimle kurum personelinin verimlilik, liyakat ve saygýnlýðý arttýrýlabilir.

Saðlýklý bir personel yapýsýný oluþturmak ve personel sayýsýný vatandaþ memnuniyetini saðlayacak ölçüde arttýrmak zorunludur. SGK personelinin mevzuat, kurum kültürü konularýnda ciddi bir eðitimden geçirilmesi, kariyer ve yükselme olanaklarýnýn saðlanmasý, personel sayýsýnýn arttýrýlmasý, denetimin güçlendirilmesi ve denetim kültürünün oluþturulmasý, gereksiz iþ yükünden kurtarýlmasý ve etkinleþtirilmesi gereklidir.