SGK iþlemleri kolaylaþýyor

Yatýrým Ortamlarýnýn Ýyileþtirilmesi Koordinasyon Kurulu (YÖÝKK), kalkýnmanýn saðlanmasý ve rekabet gücünün arttýrýlmasý amacýyla çalýþmalarýný sürdürüyor. Ýþ dünyasýný taleplerine yönelik ihtiyaçlar belirleniyor, buna göre eylem planlarý hazýrlanýyor. 

Son dönemde bu ihtiyaçlar arasýnda en önemli konu, kamu kurumlarýnýn bürokratik süreçleri azaltmasý ve kolay hale getirmesi. Bunun için çaðdaþ düzene uygun elektronik sistemlerin kurulmasýdýr. Böylece çalýþma hayatýnda iþlemler kolaylaþacak, evrak ve iþ yükünde ciddi anlamda azalma meydana gelecek.

Bu ihtiyaç listelerine baðlý önemli torba kanunlardan biri TBMM Genel Kurulu’nda görüþüldü ve yasalaþtý. Ýþ dünyasýnýn bu yöndeki taleplerini karþýlamak adýna düzenlenen 7099 Sayýlý Sayýlý Yatýrým Ortamýnýn Ýyileþtirilmesi Amacýyla Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun SGK iþlemlerini kapsýyor.

7099 Sayýlý Kanun’la ticaret iliþkilerine dayanan hukuksal süreçlerin yaný sýra elektronik tebligat sisteminin kamu kurumlarýnda yer edinmesi hedeflenmiþtir. Buna hedeflere baðlý olarak Sosyal Güvenlik Kurumu iþlemlerine iliþkin iki önemli düzenleme yapýlmýþtýr.

Ýlk düzenlemelerden biri iþyeri bildirgesinin þirke kuruluþ aþamasýnda düzenlenmesine imkân saðlanmasýdýr. Ýþyeri bildirgesinde genel kural, iþyeri bildirgesinin en geç sigortalý çalýþtýrmaya baþladýðý tarihte SGK’ya verilmesidir. Bu kural deðiþmektedir. Ancak yeni düzenleme, þirket kuruluþunun ticaret sicili memurluklarýna bildirilmesi halinde yapýlan bu bildirimin SGK’ya yapýlmýþ sayýlacaðý ve ayrýca iþyeri bildirgesi düzenlenmeyeceðidir. Buna göre, sigortalý çalýþtýrýlmasý durumunda oluþturulacak þirket kaydýnýn, Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilmeksizin þirket kuruluþ aþamasýnda elektronik olarak oluþturulmasý saðlanmýþ olacak.

Ýkinci düzenleme iþyeri bildirgesinin yapý izin süreçlerinde düzenlenmesidir. Valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diðer kurumlar, yapý ruhsatý ve tüm ruhsat iþlemlerine iliþkin bilgi ve belgeler ile istihdama iliþkin bilgileri, verildiði tarihten itibaren bir ay içinde SGK’ya bildirmekle yükümlüdürler. Bu bildirimlerden hangilerinin iþyerinin bildirimi yerine geçeceði SGK tarafýndan belirlenecek; belirlenenlerle ilgili ayrýca iþyeri bildirgesi düzenlenmeyecek.

Bu düzenlemelerin yaný sýra SGK’nýn belge verme usulünü belirleme yetkisi geniþletilmiþtir.  SGK’ya verilmekle birlikte ayný zamanda gerçek ve tüzel kiþiler veya tüzel kiþiliði olmayan kurum ve kuruluþlara verilen belgeler hakkýnda da bu yetki kullanýlabilecek.

 

ILO’dan teþekkür var

Geçtiðimiz hafta çocuk iþçiliðini gündeme taþýmýþtým. 2018 yýlý ülkemiz için Çocuk Ýþçiliðiyle Mücadele yýlý oldu. Ülke olarak bu konuda seferber olmamýz ve çocuk iþçiliðinin bitirilmesi þart.

Bu konuda ilk adým, Sayýn Emine Erdoðan Hanýmefendi’nin katýlýmýyla gerçekleþtirilen ‘Çocuk Ýþçiliðiyle Mücadele Deklarasyonu Ýmza Töreni’yle atýldý. Ben de bu konudaki olumlu geliþmeleri okurlarýmýzla paylaþmýþtým.

Çalýþma hayatýnýn en önemli kurumu olan Uluslararasý Çalýþma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Sayýn Numan Özcan, çocuk iþçiliðiyle ilgili hassasiyetleri dile getirerek, çocuk iþçiliðiyle mücadele konusunun gündeme taþýnmasýnýn önemini vurgulayarak teþekkürleri iletti.

Bu konu el birliðiyle çözülmesi gereken ve çalýþma hayatýnýn öncelikli sorunu olup, umarýz bu iþbirliði ve geliþmelerin olumlu etkilerini yakýn zamanda görmeye baþlarýz.