SGK mevzuatýnda yeni düzenleme

Resmi Gazete’de 9.12.2016 tarihinde yayýmlanarak yürürlüðe giren 2.12.2016 tarih ve 6764 sayýlý Kanunla sosyal güvenlik mevzuatýnda; Vakýflar tarafýndan kurulan yüksek öðretim kurumlarýný, okul aile birliklerini, mesleki ve teknik ortaöðretim sýrasýnda tamamlayýcý eðitim gören öðrencileri ve bu öðrencilerin okullarýný ilgilendiren önemli deðiþiklikler yapýldý.

1-Vakýf yüksek öðretim kurumlarý ile okul aile birlikleri

2.12.2016 tarihli ve 6764 sayýlý Kanunun 58. maddesiyle, 5510 sayýlý Kanunun 81. maddesinde yapýlan deðiþiklikle; Vakýflar tarafýndan kurulan yükseköðretim kurumlarý ile okul-aile birliklerine çalýþtýrdýklarý sigortalýlar için  beþ puanlýk sigorta prim indiriminden faydalanma imkâný saðlandý.

Bu teþvikte,  prime esas kazanç üst sýnýrýný geçmemek kaydýyla, sigortalýlarýn brüt ücretlerinin tamamý üzerinden hesaplanan iþveren hissesinin beþ puanlýk kýsmý Hazinece karþýlanmaktadýr.

Dolayýsýyla,  05510 sayýlý kanun numarasý seçilerek düzenlenen aylýk prim ve hizmet belgesinde, örneðin brüt 2.000 TL ücret alan bir sigortalýdan dolayý yararlanýlacak teþvik tutarý: 2.000 x 5 / 100 =  100 TL olacaktýr.

Ýþveren hissesine ait primlerin Hazinece karþýlanabilmesi için, iþverenlerin çalýþtýrdýklarý sigortalýlarla ilgili olarak aylýk prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermeleri, sigortalýlarýn tamamýna ait sigorta primlerinin sigortalý hissesine isabet eden tutarý ile Hazinece karþýlanmayan iþveren hissesine ait tutarý yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borcu bulunmamasý þarttýr. 

2-Tamamlayýcý eðitim gören öðrenciler

Tamamlayýcý eðitim; Açýk Öðretim yoluyla eðitimi yapýlamayan alan veya dallarda, mesleki ve teknik orta öðretim programlarýný tamamlayamadan okuldan ayrýlanlar ile yurt dýþýnda öðrenim görenlerin denklik iþlemleri sonucunda tespit edilen eksik meslek alan veya dal derslerini iþletmelerde mesleki eðitim esaslarýna göre tamamlamalarýna imkân saðlayan eðitimi ifade etmektedir.

Mesleki ve teknik ortaöðretim sýrasýnda tamamlayýcý eðitim ya da alan eðitimi gören öðrenciler 9.12.2016 tarihinden önce sigortalý sayýlmamaktaydýlar.

6764 sayýlý Kanunla yapýlan düzenleme ile 9.12.2016 tarihinden geçerli olmak üzere yapýlan deðiþiklikle; mesleki ve teknik ortaöðretim sýrasýnda tamamlayýcý eðitim ya da alan eðitimi gören öðrencilere iþ kazasý, meslek hastalýðý, hastalýk ve genel saðlýk sigortasý yönünden, sigortalý olma imkaný saðlanmýþtýr.

Asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden uygulanacak prim oraný, prime esas kazançlarýnýn yüzde 6’sý olup, bu oranýnýn yüzde 1’i kýsa vadeli sigorta kollarý, yüzde 5’i genel saðlýk sigortasý primidir. Ancak bakmakla yükümlü olunan, yani anne veya babalarýndan dolayý saðlýk hizmetlerinden faydalanan öðrenciler için yüzde 5 genel saðlýk sigorta primi uygulanmayacaktýr. Sadece yüzde 1 kýsa vadeli sigorta primi uygulanacaktýr.

Bakmakla yükümlü olunanlarýn aylýk prim ve hizmet belgesi ile yapýlacak bildirimleri için ‘7’ numaralý belge türü (asgari ücret x yüzde 50 x yüzde 1) bakmakla yükümü olunmayanlar için aylýk prim ve hizmet belgesinde yapýlacak bildirimlerde ‘42’ numaralý belge türü (asgari ücret x yüzde 50 x yüzde 6) kullanýlacaktýr.

Ayýn 15-14 tarihleri arasýnda aylýk prim ve hizmet belgesi veren iþverenler için 2016 yýlý 9-14 Aralýk dönemine ait aylýk prim ve hizmet belgesi (7.1.2017 tarihinin hafta sonu olmasý nedeniyle) 9.1.2017, Ayýn 1-30 tarihleri arasýnda aylýk prim ve hizmet belgesi veren iþverenler için 2016 yýlý 9-31 Aralýk dönemine ait aylýk prim ve hizmet belgesi 23.1.2017 tarihine kadar e-bildirge yoluyla SGK’ya verilmesi gerekmektedir.