SGK’da otomatik iþyeri tescili nasýl yapýlacak?

Yatýrým imkanlarýnýn arttýrýlmasý ve kamu kurumlarýnda belge yükünün azaltýlmasý için gerekli çalýþmalar hayata geçiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu iþlemlerinde belge yükünün azaltýlmasý amacýyla yapýlan ilk çalýþmalardan biri otomatik iþyeri tescili oldu. Þirket kuruluþlarýnda ve yapý izin süreçlerinde iþlemlerin kýsaltýlmasý amacýyla belge ve bildirim yükümlülüðünün azaltýlmasýna imkân saðlandý.

SGK’nun yayýnladýðý 2018/11 Sayýlý Genelgesi’nde otomatik iþyeri tescilinin detaylarýna yer verildi. Sigortalý çalýþtýrýlmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen þirket kuruluþlarýna istinaden iþyeri tescili otomatik olarak yapýlacak. Ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen þirketlerin otomatik olarak iþyeri tescilinin yapýlabilmesi için þirket kuruluþu baþvurularýnda þirket kuruluþ dilekçesi ve bildirim formu ile birlikte; iþyeri bildirgesi eki belgeler, ýslak imzalý e-Sigorta sözleþmesi, bildirge kullanýcý vekâletnamesinin aslýnýn veya noter onaylý suretinin ya da ilgili idarelerce onaylý suretinin verilmesi gerekecek.

Ticaret sicil müdürlükleri tarafýndan bu bilgiler SGK’na online olarak aktarýlacak. Bu aktarma sonucunda ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen þirket bakýmýndan iþyerinin otomatik tescil iþlemi ve e-Sigorta aktivasyon iþlemi yapýlacaktýr. Ýþveren SGK’ya müracaat etmeden e-Sigorta iþlemlerini yapabilecektir. SGK, otomatik iþyeri tesciline iliþkin iþverenlere tebligat gönderecektir.

Otomatik iþyeri tescili þirketlerin ilk kuruluþu için geçerli olacak. Ýþyeri bildirgesi verilmesini gerektiren iþlemler (þube açýlýþý, devir, nev'i deðiþildiði, iþyerinin nakli gibi) için iþyeri bildirgesi verme yükümlülüðü devam edecek. Otomatik tescil edilen þirketin ihale konusu iþ almasý, bina inþaatý, þirket kuruluþ adresinden faklý bir adreste yeni bir iþyeri açmasý gibi nedenlerle sigortalý çalýþtýrmaya baþlanmasý halinde iþyeri bildirgesi verilecek, verilmemesi idari para cezasý uygulanabilecek.

Otomatik tescil yapýlan iþyerinde tescil tarihinden itibaren 2 yýl içinde sigortalý çalýþtýrýlmamasý halinde oluþturulan iþyeri dosyasý sistem tarafýndan pasif hale getirilecek. Ancak 2 yýllýk süreden sonra sigortalý çalýþtýrýlmasý halinde dosya yeniden aktif hale getirilebilecek.

SGK’ya verilen yetki doðrultusunda, valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diðer kamu ve özel hukuk tüzel kiþilerince verilen yapý ruhsatlarýna istinaden otomatik iþyeri tescili yapýlabilecek. Yapý ruhsatlarýna istinaden otomatik iþyeri tescili yapýlabilmesi için yapý ruhsatý baþvurularýnda; iþyeri bildirgesi eki belgelerin, yapý ruhsatýna iliþkin bildirim formunun, ýslak imzalý e-Sigorta sözleþmesinin, Bildirge kullanýcý vekaletnamesinin aslýnýn veya noter onaylý suretinin ya da ilgili idarelerce onaylý suretinin verilmesi gerekecek.

Yapý ruhsatýna iliþkin bildirim formunun ruhsat vermeye yetkili mercie verilmesi önemlidir.  Aksi halde otomatik iþyeri tescili için zorunlu olan veriler SGK’ya aktarýlmayacak. Bu durumda yapý ruhsatýnýn verilme aþamasýnda otomatik iþyeri tescili yapýlamayacak.