SGK’dan birden fazla aylık bağlanabilir mi?

Okurlarımızdan gelen sorularda, özellikle birden fazla durumda aylık/gelir alabilme durumlar merak ediliyor. Bazı durumlarda sigortalılar veya hak sahipleri aynı anda birden çok gelire ve/veya aylığa hak kazanabilmektedir. Bu tür durumlarda nimet-külfet dengesini ve Kurumun mali yapısını korumak amacıyla ne şekilde işlem yapılacağı, hangi aylık ve gelirlerin sınırlandırılacağı, hangi aylık ve gelirlerin ise devre dışı bırakılacağı 5510 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylığa hak kazanılması durumunda, gelir ve aylıkların tek veya iki dosyadan, tam veya yarım olarak ne şekilde ödeneceği belirlenmiştir.

5510 sayılı Kanuna göre sigortalı veya hak sahiplerine bağlanacak aylıkların birleşmesi halinde aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılmaktadır.

-5510 sayılı Kanuna göre vazife malullüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malullüğüne hem de malullük aylığına hak kazananlara bu aylıklardan yüksek olanı, aylıkları eşitse yalnızca vazife malullüğü aylığı, bunlardan hem vazife malullüğü hem de yaşlılık aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi bağlanmaktadır.