Okurumuz Halid Y, “Ablam 2018 SSK emeklisi. Rahmetli babamýz SSK emeklisi ve rahmetli annemiz emekli sandýðý emeklisi idi. Bu iki maaþtan birisi ablama baðlanabilir mi?” diye soruyor.
Vefat eden SSK emeklisinin kýzýna aylýk baðlanabilmesi için üç þart aranýr. Bunlarýn ilki; kýzýn, bekar, boþanmýþ veya dul olmasýdýr. Ýkincisi sigortalý çalýþmamasý ve üçüncüsü ise kendisinin çalýþmalarýndan dolayý emekli maaþýnýn olmamasýdýr. Vefat eden Emekli Sandýðý emeklisinin (yani emekli devlet memurunun) yetim kýzýna aylýk baðlanabilmesi için de üç þart aranýr. Bunlarýn ilki; kýzýn, bekar, boþanmýþ veya dul kalmýþ olmasýdýr. Ýkincisi memur olarak çalýþmamasý ve üçüncüsü kendisinin çalýþmasýna dayalý memur emekli maaþýnýn olmamasýdýr.
Bu durumda ablanýz, bekar boþanmýþ ya da dul kalmýþ ise SSK emeklisi olduðu için babadan SSK yetim aylýðý alamaz, ancak anneden Emekli Sandýðý yetim aylýðý alabilir.
Bunun için SGK’ya yazýlý müracaat yapýlmasý gerekir.
Okurumuz Muharrem K., “14.02.1972 doðumluyum. 01.10.1991 SSK giriþim ve 2643 prim ödemem var. 24.09.2002 tarihinde BAÐKUR’lu oldum ve 5682 gün primim var. Ýþyerimi kapadým. Ne zaman emekli olabileceðimle ilgili bilgi verirseniz sevinirim. SSK’dan emekli olabilmek için isteðe baðlý SSK yatýrabilir miyim?” diye soruyor.
Muharrem Bey, BAÐKUR þartlarýnda 9000 gün primle 54 yaþýnda, SSK þartlarýndan ise 5600 gün primle 53 yaþýnda emekli olursunuz. Ýsteðe baðlý sigorta BAÐKUR’a sayýlýr. Bu nedenle SSK emeklisi olabilmeniz için son 7 yýlda en az 1260 gün SSK’lý olarak çalýþmanýz gerekir.
Okurumuz Gülnihal D, “Hocam, 1997 yýlýnda BAÐKUR giriþim var, bilfiil 15 hizmet aldým. Daha sonra E-KPSS ile memur oldum. Memurluðum devam etmektedir. Engelli raporumu, geçmiþ tarihli olduðunda Maliye kabul etmedi. Vergi indirimde yaralanmýyorum. Bu þartlarda engellilik þartlarýnda emekli olabilir miyim?” diye soruyor.
Deðerli Okurum,
Yüzde 40 ve üzeri engelli memur emekli olabilir. Süreç þöyle iþlemektedir.
1- Kiþi çalýþtýðý kuruma engelli olduðu ve engellik nedeniyle emekli olma baþvurusu yapacak.
2- Çalýþtýðý Kurum kiþiyi saðlýk kurulu raporu düzenleme yetkisi olan resmi hastaneye (saðlýk bakanlýðý ve Üniversitesi Hastanesi) sevk edecek.
3- Kiþi sevk edildiði hastaneye gidip saðlýk kuruluna gidecek. Hastane saðlýk kurulu raporunu çalýþtýðý kurumuna yollayacak.
4- Kiþinin çalýþtýðý Kurum hastanenin düzenlediði yeni saðlýk kurulu raporunu Ankara Kocatepe SGK saðlýk kuruluna gönderecek. Saðlýk kurulu rapor üzerinden engellilik tespiti yapýp kiþinin kurumuna engellilik oranýný bildirecek.
5- SGK’nýn belirlediði oran yüzde 40 ve üzeri ise çalýþtýðý kurum kiþiyi emekliliðe sevk ederek, (yani kurumuyla iliþkisini sonlandýrarak) aylýk baðlanmasý için belgelerini aylýðý baðlayacak olan SGK Kamu emeklilik Daire Baþkanlýðýna (Ankara) yollayacaktýr.