SHAI’den MOSSAD’a

Bu gün  gerek Türkiye gerekse de komþularýmýzdaki geliþmeleri anlayabilmek için 1 Nisan 1951’de kurulan ve bir ahtapot örneði, hem Orta Doðu’yu hem Avrupa ve ABD’yi sarýp sarmalayan Ha-Mossad Le-modiin Ule-tafkidim meyuhadim yani Özel Konular ve Ýstihbarat Örgütü, MOSSAD’ý tanýmak, varlýðýnýn nedenlerini öðrenmek þarttýr. Orta Doðu’da her yeni olay, her dökülen kan, her çýkan ayaklanma uzak ya da yakýndan MOSSAD’la ilgilidir. 

MOSSAD öncesinde Ýsrail’de istihbarat SHAI adlý bir örgütçe saðlanýyordu. SHAI, Ýsrail devletinin kurulma aþamasýnda özellikle Ýngiliz’lere karþý gerilla savaþý yürüten Hagannah adlý silahlý örgütün istihbarat koluydu. En önemli görevi savaþ sonrasý Avrupa’nýn dört bir yanýna daðýlmýþ Yahudi’leri Vaadedilmiþ Topraklara yani Filistin’e götürmekti. Bunda da çok baþarýlý oldu. Ýngiliz egemenliðindeki Filistin topraklarýna gemiler dolusu Yahudiyi taþýdý, Ýngiliz devriyelerinin burnu altýnda hepsini içeri aldý. Bu arada bazý Ýngiliz devriyelerinin esrarengiz ölümlerinden sorumlu olduðu bilinmektedir. SHAI’nin son baþkaný Isser Beeri örgüt üyeleriyle gerçekleþtirdiði son toplantýda yeni kurulan devletin baþkaný David Ben Gurion’un emirlerini dile getiriyordu: “SHAI daðýtýlacak üyeleri yeni kurulacak istihbarat örgütünde yer alacak.” Bu sadece SHAI’nin adýný deðiþtirmesi deðil Ýsrail’de dört ayrý gizli istihbarat biriminin, MOSSAD þemsiyesi altýnda kurulmasý anlamýna geliyordu.

MOSSAD’ýn ilk baþkaný bir hahamýn oðlu olan Reuven Shiloah’dýr. Örgütün temel kural ve ilkelerini belirleyen kiþi olan Shloah, II. Dünya Savaþý boyunca Siyonist önderlere yazdýðý gizli raporlarda dünyadaki Yahudilerle kurulacak Ýsrail arasýnda çok saðlam baðlarýn saðlanmasýný öðütlemiþti. (Every Spy a Prince Dan Raviv).

Mossad þemsiyesi altýndaki diðer istihbarat birimleri:

1. Askeri Ýstihbarat : Bu bölüm Aman olarak tanýnýr. Önemli bir tek görevi vardýr o da Müslüman ülkelerle ilgili bilgi toplamak. Her ne kadar altý bölümden oluþursa da özellikle iki bölüm tarafýndan yönetilir: Toplama ve Üretim (Ýnceleme/Tahlil). Toplama bölümü sýnýr ötesine casuslar yollamakla görevlidir. Bu casuslarýn en önemli görevlerinden biri telefon dinlemek, Ýsrail çýkarlarýna ters düþecek kiþilerle ilgili algý yaratmak, o ülke medyasýn a bilgi ulaþtýrmaktýr. Üretim bölümünün göreviyse dýþ ülkelerden çalýnan belge ve bilgilerin incelenmesi, bunlarýn tasnif ve tahlilidir. Hazýrladýklarý raporlar siyasilerin karar vermesini saðlar. Aman’ýn sýnýr ötesi harekatlar için oluþturduðu Sayeret Matkal  toplumsal eylem hareketlerini örgütler, hedef ülke halklarýnýn sokaða dökülmesini saðlar. (Mýsýr’da 30 Haziran tarihinde Kahire’de bir sinema, bir postane, tiyatrolar ve Amerikan Enstütüsü bombalanmasý. Suç Mýsýr’lýlarýn üzerine yýkýlmak istenmiþ böylece de Londra ve Washington’un Mýsýr aleyhdarý bir siyaset izlemesini saðlamak amaçlanmýþtýr.)

2. Yerli Gizli Birim: Ýbranicesi Shin-Beth olan örgütün görevi sorgulama yöntemleri geliþtirmek, yurt dýþý operasyonlar için lojistik destek saðlamak. Shin Beth, Ýsrail Büyükelçiliklerinin, Baþkan ve Ýsrail sanayinin korunmasýndan sorumludur.  Müslüman ve Müslüman olmayan ülkelerle iliþkileri düzenlemeye kadar bir çok yan görevi de vardýr.

3. Yer Altý Gizli Ýþler Birimi: Yahudileri Filistin topraklarýna göç ettirme görevi bu birime verilmiþtir. Aliyah Beth adlý örgüt dünyanýn dört bir yanýnda örgütlediði eylemlerle gerçekte var olmayan bir Yahudi aleyhtarlýðý havasý estirerek Yahudileri korkutmuþ, toplu olarak Filistin’e göçlerini saðlamýþtýr.

Dünyanýn birçok yöresinde sinagog bombalama eylemleri bulunan MOSSAD, II. Dünya Savaþýný izleyen yýllardan baþlamak üzere, çeþitli kimliklerle ve paravan örgütler kullanarak Yahudileri korkutmuþ ve göçlerini saðlamýþtýr.  Böylece Ýsrail’in nüfusu kuruluþunu izleyen ilk dört yýlda iki katýna çýkmýþtýr.

4. Yabancý Ýstihbarat Birimi: Yabancý Ýstihbarat Birimi, Varash’ýn toplantý saati, yeri hiçbir zaman bilinmez. Halk bu birimin varlýðýndan bile habersizdir. Görevi yabancý istihbarat birimleriyle iliþki kurmaktýr. Dokunulmazlýk saðladýðý için bu birime baðlý görevliler Ýsrail büyükelçiliklerinde diplomat kimliðiyle çalýþýr.

Bu kýsa özetten anlaþýlacaðý gibi MOSSAD’ýn kolu kanadý bütün Orta Doðu’yu kapsamakta, eli dünyanýn dört bir yanýna uzanabilmektedir. Ýsrail’in çýkarlarý adýna her türlü eyleme soyunmakta ve iþlediði nice cinayeti masum insanlarýn üzerine atarak Ýsrail’in açýkça misillemede bulunmasýný saðlamaktadýr. MOSSAD, Ýsrail’e yararlý olduðu sürece, Batýlý ülkelerin çýkarlarýna da hizmet ederek petrol akýþýnýn kesintisiz ve güven altýnda devamýný gözetmektedir ve bu uðurda yapmayacaðý hiçbir kaltabanlýk yoktur!