Amerika’nýn Utah eyaleti bugünlerde garip olaylara sahne oluyor. Nüfusunun önemli bir bölümünü çok eþli evlilikleri ile tanýnan Mormonlar’ýn oluþturduðu bu hayli muhafazakar eyalet, önümüzdeki yüz yýlýn kaderini belirleyecek bir projenin merkezi haline gelmiþ durumda.
Mormonlar, Hýristiyanlýðýn farklý bir kolu. Bundan yaklaþýk 160 yýl önce, önderleri Joseph Smith’in seçimi doðrultusunda modern dünyanýn kirliliðinden uzak durabilmek amacýyla Utah’a yerleþtiler.
Yaþam biçimi olarak dedelerinin 19’uncu yüzyýldaki tercihlerini deðiþtirmeden sürdüren Mormonlar’ýn hemen yaný baþýnda süren bir inþaat ise, 21’inci yüzyýlýn en ilginç projesi olarak tanýmlanýyor.
ABD’nin ‘Siber Savaþ’ merkezi
Utah’ýn Bluffdale kasabasýnda yaþayan, Mormonlar, esas olarak, kendi mabetlerine birkaç mil uzaklýkta dev bir inþaatý sürdürenlerin niyetinin ne olduðunu tam olarak bilemiyorlar. Amerikan devletinden “çok özel güvenlik sertifikalý” yüzlerce iþçi ve teknik eleman yaklaþýk 2 milyar dolara mal olacak 100.000 metrekarelik yapýyý bitirmenin telaþý içindeler. Burasý, Amerikan Ulusal Güvenlik Teþkilatý’nýn yeni istihbarat merkezi. Amerika, 2003 yýlýnda yürürlüðe konulan, 2007 yýlýnda bütçesi belirlenen proje çerçevesinde ulusal güvenliðinin esas olarak küresel düzeyde geliþtirdiði “siber istihbarata” dayandýðýný kabul etmiþ durumda.
Þimdi sýký durun...
Söz konusu merkez tamamlandýðýnda, buraya yerleþtirilecek dev kapasiteli bilgisayarlarda bir yottabit düzeyinde bilginin tasnif edilmesi saðlanacak. Yottabit ne? Bilgisayarlarda bilgi depolama birimi.
2012 itibariyle dünyadaki bütün bilgisayarlarýn bilgi depolama kapasitesi 160 eksabit olarak biliniyor. Ýnternetin tamamýndaki bilgi deposu ise 500 eksabit olarak belirtiliyor.
Gözünüzde canlansýn diye aradaki farký günlük yaþama indirgiyorum: 1 eksabit boyutunda belgeyi 2.000 rafa sahip dört katlý büyük bir binada depolayabilirsiniz. 1 yottabit boyutundaki belgeyi Amerika’nýn Delaware (6 bin 452 kilometrekare) ve Rhode Island (3.140 kilometrekare) eyaletlerinin tamamýna yayýlmýþ toplam 1 milyon binada depolayabilirsiniz.
Ýnsanlýðýn bugün internet ve tüm bilgisayarlarýnda depoladýðý tüm bilgiler, 1 yottabitin minik bir bölümü ancak...
Anladýnýz mý nasýl bir “þey” yaratýlýyor oralarda?..
Flame virüsü ve Ýran...
Neyin üretildiðini geçtiðimiz hafta anladýk zaten... “Flame”(Alev) adý verilen bir bilgisayar virüsü doðrudan Ýran’ýn bilgisayarlarýný hedef aldý ve bu ülkenin özellikle nükleer araþtýrma birimlerini “felç etti...” Uzmanlar, “flame”in, bugüne kadar hiç görülmemiþ, bilinmeyen ve asla kontrol edilemeyen “tipik bir siber savaþ” ürünü olduðunu açýkladýlar... Önce, bütün gözler Ýsrail’e döndü, sonra, virüsün bir Amerikan siber saldýrýsý olduðu anlaþýldý. Amerikan kaynaklarý, siber saldýrýnýn Ýsrail’den gelen “Ýran’a askeri saldýrý” baskýsýný durdurmak amacýyla gerçekleþtirildiðini dolaylý açýklamalar ile kabul ettiler.
Böylece Amerika tarihte ilk kez, bir ülkeye karþý geleneksel askeri gücü yerine “siber gücünü” kullanan devlet oldu!..(Aslýnda Amerika, Çinli askeri hackerlerin 2005 yýlýnda gerçekleþtirdiði Titan Saldýrýsý ile karþýlaþmýþ, 2007 yýlýnda da Estonya, Rusya’nýn ülkenin bütün kamu bilgisayar sistemini devre dýþý býrakan saldýrýsýyla boðuþmak zorunda kalmýþtý ama, bu saldýrý gerçek anlamdaki ilk askeri saldýrýdýr.)
Ýran sessiz... Karþýsýndaki gücün ne olduðunu anlamýþ durumda... Askeri saldýrýyla karþýlaþsaydý yapabileceði bir þeyler olabilirdi ama, þu anda devre dýþý kalan bilgisayarlarýnýn derdine düþmüþ durumda...
Ortadoðu’da yayýldý...
Ýsrail, virüsün kendi bilgisayar sistemlerine de girdiðini, pek çok bilginin ülke dýþýna taþýndýðýný kabul etti. Virüsün Suudi Arabistan baþta tüm Körfez ülkeleri, Mýsýr, Sudan’a kadar yayýldýðý biliniyor. Türkiye’nin etkilenip etkilenmediðini ancak ilgili kurumlarýn açýklamalarýndan anlayacaðýz...
Geleneksel askeri stratejilerin sonlandýðý, bir virüsün bütün bir ulusu teslim alabildiði yeni bir çaða girdik geçen hafta...
Biliniz...
DÝPNOT: Flame’in ortaya çýkmasýndan sonra Ýsrail askeri istihbarat teþkilatý Shin Bet ve bir grup uzman, hemen, ülkenin bankacýlýk sisteminin korunmasý için devreye girdiler. Aman dikkat!..