Sıcak çorbayla ruhunu da ısıt

Üzerinde dumanı tüten bir kase çorbanın sağlık açısından büyük faydaları var. Mide dostu besin karışımı vücudun hem sıvı ihtiyacını karşılıyor hem de hızlı doygunluk hissi sağlıyor.

Çorbanın iyiliği diye çok önemli bir kavram var. Çorba sıcak içimiyle mideyi rahatlatıp öğüne hazırlayan, midede dolgunluk sağlayan, günlük sıvı alımına yardım eden, farklı besin gruplarını aynı anda almanızı sağlayan ve beslenmemize bol vitamin dopingi yapan değerli bir yiyecektir. Çorba ister sıvı kıvamda ister yenebilir formda olsun bilimsel olarak sağlığı koruyucudur. Günümüz teknolojisinde besin endüstrisinin ürettiği sağlıklı hazır paket veya evde birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayacağımız çorbalar kalori yoğunluğu düşük olduğundan her öğünde içmenizi öneririm. Sıcacık bir çorba ruhunuzu da doyuracaktır. 

Soğanla kavurma yapmayın

Size vereceğim küçük tüyoları çorbalarınızın besin değerini korumak açısından uymanızı tavsiye ederim. Sebze çorbaları yaparken taze mevsime uygun sebzeleri çorba pişirmeye yakın yıkayıp doğramalısınız. Soğan ile yağı kavurmayın. Kurubaklagil çorbaları yaparken haşlayıp sonra suyunu döküp daha sonra çorba malzemeleri ile pişirmek B grubu vitaminlerinin kaybolmasına neden olacağından direkt çorba suyunda pişmesine dikkat edin.

Hazır paketleri sağlıklı pişirmek mümkün

Besin endüstrisinin bizlere sunduğu sağlıklı hazır paket çorbaları da alırken iyi markaların çorbalarını tercih etmelisiniz. Hazır çorbalarda paket üzerinde üretim tarihi, son kullanma tarihi ve tüketici hattı olmasına dikkat etmelisiniz. Hazır paket çorbalar da evinizde yaptığınız kurubaklagil, kurutulmuş sebzeler, kıvamlaştırıcı olarak kullandığınız un gibi sağlıklı besinlerden oluştuğundan pişirme talimatında süre dahil her konuya uygun hazırlamalısınız.   

Kilo vermeye yardımcı

Bilimsel araştırmalar çorbanın bir öğünde tek başına yenmesinin bile bazı kişilerde tavuk, balık ve kırmızı et kadar doygunluk sağladığını gösteren bulgulara yer veriyor. Doygunluğun sağlıklı kilo kontrolü için önemli olduğunu belirten araştırmalar sebze, tahıl, kurubaklagil ve et çeşitlerinin bir arada küçücük kasede sunularak hazırlanmış çorbaların  tercih edilmesinin kilo vermede başarı sağladığını da gösteriyor.