Rutin yemek alýþkanlýklarý derece 40’ý gösteriyorsa acilen deðiþmeli. Daha hafif, daha az porsiyonlarla, aðýrlýk yapmayan, tok tutan en önemlisi keyif veren yiyecekler tüketmek mümkün...
Salatalar
Salata beni asla doyurmaz deyip bu önerimi burun kývýrarak okuyorsanýz kollarý sývayýn ve bu önerimi deneyin. Haþlanmýþ nohutu bol sumak, kimyon, tuz, karabiber, zeytinyaðý ve limon suyu ile karýþtýrýp bir saat bekletin. Roka ve reyhaný ince kýyýn servis tabaðýna alýn. Üzerine nohutu ekleyin. Bir baþka öneri daha; domatesin kabuklarýný soyun irice doðrayýn. Kýrmýzý soðaný tuzla ovup sudan geçirin domates, bol sumak zeytinyaðý ve limon ekleyerek harmanlayýn. Servis tabaðýna alýp üzerine iyi kalite bir mozerella, keçi peyniri veya tatlý lor peyniri koyun. Limon kabuðu rendeleyin, taze kekik serpin.
Makarnalar
Elbette mayonezli salatasýndan bahsetmiyorum. Gerçek soðuk makarna baþka bir þey. Domatesi blenderdan geçirip pürüzsüz hale getirin. Ýçine ezilmiþ sarýmsak, zeytinyaðý, tuz ve karabiber atýp kapaðýný kapatýn ve en az dört saat oda sýcaklýðýnda bekletin. Çok ince delikli bir süzgeç yardýmý ile fazla suyunu alýn. Bu suyu sakýn atmayýn yemeklerde kullanýn. Arzu ettiðiniz bir makarnayý haþlayýn, soðuk sudan geçirmeden soðuk domates sosu ile karýþtýrýn. Üzerine rende parmesan, zeytinyaðý ve taze fesleðen ekleyip servis edin. Üzerine haþlanmýþ soðuk karides de ekleyebilirsiniz.
Ekmek üstü meze
Humus, kuru cacýk, enginar püresi, biraz hardal ve süzme yoðurtla karýþtýrýlmýþ soðuk balýk eti, közlenmiþ sarýmsak ve patlýcan püresi. Nasýl? Süper! Ýtalyanlar gibi bayat ekmeði tavaya alýn zeytinyaðýnda alt üst nar gibi kýzartýp soðutun. Üzerine domates püresi, tuz ve karabiber serpip afiyetle yiyin.
Salatalýklý lezzetler
Yüzde doksaný su olan bir sebze yaz için mükemmeldir. Salatalýðý buz gibi soðutup dilimleyin biraz tuz serpip gün içinde kaybettiðiniz mineral ve su ihtiyacýnýzý böylelikle karþýlayýn. Rendeleyip biraz süzme yoðurt ve ince kýyým nane ile karýþtýrýp kuru cacýk yapýn, yine rendeleyip tatlý lor ile karýþtýrýn meze yapýn. Küp doðranmýþ kuru soðaný galeta ile karýþtýrýn fýrýnda kurutun, biraz da soya sosu ile salatalýk dilimlerinin üzerine serpin. Onlarca farklý versiyonunu yapabilmek mümkün. Yeter ki salatalýðý sofradan eksik etmeyin.
Meyveler
Þeftali, kayýsý, kavun, muz, frambuaz, çilek bu iþ için en uygun meyveler. Hepsi öðün aralarýnda baþvurulabilecek en güzel alternatif. Yapýlacak iþ ise çok basit. Buzdolabýnda soðutulmuþ veya dondurulmuþ meyveyi bir avuç buzla blenderda pürüzsüz hale getirmek kafi. Ýçine tarçýn, taze zencefil, yeþil limon suyu, limon kabuðu rendesi gibi keskin rahiyalý malzemeler ekleyebilirsiniz.
Söðüþ
Kuzu gerdan veya tavuk beyaz etini haþlayýp buzdolabýnda soðutun. Beyaz etli tüm balýklar da bu iþlem için son derece uygundur. Balýk da et söðüþ olarak son derece lezzetlidir, deneyin. Salatalýk, domates ve soðan ile hazýrlanmýþ buz gibi bir çoban salata ile sýcakta içinizi ferahlatýr. Yalnýz dikkat! Haþlama etler evde saðlýklýdýr ama dýþarýda hazýr yemek olarak nasýl korunduðunu bilmediðiniz soðuk etlere dikkat edin.
Buzlu Yoðurt Çorbasý
Buðdaylý ve reyhanlý olacak... Ýçine haþlanmýþ nohut da ekleyelim. Yoðun bir kývam ve karakterli bir lezzet süzme yoðurt kullanýn. Taze nane veya taze limon kekik ekleyin. Hazýrlanan çorbayý buzdolabýnda bekletin. Servis ederken kýrýlmýþ bolca buzla birlikte kaselere alýn. Üzerine sarýmsak veya acý biber aromalý zeytinyaðý ekleyebilirsiniz.
Kýsýr
Anadolu mutfaðýnýn en müthiþ soðuk yiyeceði. Onu çay davetlerinden bir üst mertebeye taþýyýn. Sýcak yaz günlerinde baþlý baþýna öðle yemeði olarak deðerlendirin. Çok uzun zaman önce baþladýðým kýsýra mevsim sebzesi ekleme fikriyle akýl almaz lezzetler yakalayabiliyorum. Neler mi? Klasik olarak salça, limon ve zeytinyaðý ile karýþtýrdýktan sonra reyhan, fesleðen, kapari turþusu, taze nane, taze soðan gibi farklý yeþillikler eklemek zaten olaðan. Ancak servis ederken üzerine kabuksuz ince kýyýlmýþ domates ve zeytinyaðýnda kýzartýlarak kýtýr kýtýr edilmiþ maydanoz yapraklarý koymak müthiþ sonuç veriyor. Salçasýz hazýrladýðým kýsýrlar ise akþam yemeklerinde demleme pilavýn yerini geçiyor. Ýçine bolca haþlanmýþ enginar veya yumurta, ýzgara sebze (kuþkonmaz, yeþil kabak olabilir) ekleyin.
Sorbeler
Ýyi bir sorbe yapmak için küçük bir dondurma makinasý harika iþ görür. Makina varsa tam 5 dakikalýk bir iþtir. Meyveleri at, bir yumurta beyazý, su ekle, düðmeye bas ve bitti! Makine yoksa biraz daha zahmetli. Tüm malzemeyi pürüzsüz yaptýktan sonra dondurucuya atýp beþ altý kez karýþtýrmak gerekiyor ama sonuç için deðer.
Yoðurtlu tatlýlar
Yoðurt, sýcak günlerin can simididir. Özelliklede tatlý krizleri için mükemmel bir tercih. Örnek; viþneleri tatlandýrarak piþirip biraz niþasta ekleyerek kývam aldýrýn. Küçük derin kaselere þeffaf kaðýt döþeyip üçte birini bununla doldurun, üzerine çýrpýlmýþ süzme yoðurt koyup (kesinlikle þeker ilave etmeyin, viþnenin tatlýlýðý yeterli olacaktýr) en üstünü ýslatýlmýþ kedidili ile kapatýn. Dondurucuda yarým en fazla bir saat dondurup servis tabaðýna ters çevirerek çýkarýn. Bu þekilde dondurarak veya sadece soðutarak onlarca meyveli yoðurtlu tatlý yapmak mümkün.