Sıcak günün sofrasına 10 süper fikir!

Rutin yemek alışkanlıkları derece 40’ı gösteriyorsa acilen değişmeli. Daha hafif, daha az porsiyonlarla, ağırlık yapmayan, tok tutan en önemlisi keyif veren yiyecekler tüketmek mümkün...

Salatalar

Salata beni asla doyurmaz deyip bu önerimi burun kıvırarak okuyorsanız kolları sıvayın ve bu önerimi deneyin. Haşlanmış nohutu bol sumak, kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırıp bir saat bekletin. Roka ve reyhanı ince kıyın servis tabağına alın. Üzerine nohutu ekleyin. Bir başka öneri daha; domatesin kabuklarını soyun irice doğrayın. Kırmızı soğanı tuzla ovup sudan geçirin domates, bol sumak zeytinyağı ve limon ekleyerek harmanlayın. Servis tabağına alıp üzerine iyi kalite bir mozerella, keçi peyniri veya tatlı lor peyniri koyun. Limon kabuğu rendeleyin, taze kekik serpin.

Makarnalar

Elbette mayonezli salatasından bahsetmiyorum. Gerçek soğuk makarna başka bir şey. Domatesi blenderdan geçirip pürüzsüz hale getirin. İçine ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karabiber atıp kapağını kapatın ve en az dört saat oda sıcaklığında bekletin. Çok ince delikli bir süzgeç yardımı ile fazla suyunu alın. Bu suyu sakın atmayın yemeklerde kullanın. Arzu ettiğiniz bir makarnayı haşlayın, soğuk sudan geçirmeden soğuk domates sosu ile karıştırın. Üzerine rende parmesan, zeytinyağı ve taze fesleğen ekleyip servis edin. Üzerine haşlanmış soğuk karides de ekleyebilirsiniz.

Ekmek üstü meze

Humus, kuru cacık, enginar püresi, biraz hardal ve süzme yoğurtla karıştırılmış soğuk balık eti, közlenmiş sarımsak ve patlıcan püresi. Nasıl? Süper! İtalyanlar gibi bayat ekmeği tavaya alın zeytinyağında alt üst nar gibi kızartıp soğutun. Üzerine domates püresi, tuz ve karabiber serpip afiyetle yiyin.

Salatalıklı lezzetler

Yüzde doksanı su olan bir sebze yaz için mükemmeldir. Salatalığı buz gibi soğutup dilimleyin biraz tuz serpip gün içinde kaybettiğiniz mineral ve su ihtiyacınızı böylelikle karşılayın. Rendeleyip biraz süzme yoğurt ve ince kıyım nane ile karıştırıp kuru cacık yapın, yine rendeleyip tatlı lor ile karıştırın meze yapın. Küp doğranmış kuru soğanı galeta ile karıştırın fırında kurutun, biraz da soya sosu ile salatalık dilimlerinin üzerine serpin. Onlarca farklı versiyonunu yapabilmek mümkün. Yeter ki salatalığı sofradan eksik etmeyin.

Meyveler

Şeftali, kayısı, kavun, muz, frambuaz, çilek bu iş için en uygun meyveler. Hepsi öğün aralarında başvurulabilecek en güzel alternatif. Yapılacak iş ise çok basit. Buzdolabında soğutulmuş veya dondurulmuş meyveyi bir avuç buzla blenderda pürüzsüz hale getirmek kafi. İçine tarçın, taze zencefil, yeşil limon suyu, limon kabuğu rendesi gibi keskin rahiyalı malzemeler ekleyebilirsiniz.

Söğüş

Kuzu gerdan veya tavuk beyaz etini haşlayıp buzdolabında soğutun. Beyaz etli tüm balıklar da bu işlem için son derece uygundur. Balık da et söğüş olarak son derece lezzetlidir, deneyin. Salatalık, domates ve soğan ile hazırlanmış buz gibi bir çoban salata ile sıcakta içinizi ferahlatır. Yalnız dikkat! Haşlama etler evde sağlıklıdır ama dışarıda hazır yemek olarak nasıl korunduğunu bilmediğiniz soğuk etlere dikkat edin.

Buzlu Yoğurt Çorbası

Buğdaylı ve reyhanlı olacak... İçine haşlanmış nohut da ekleyelim. Yoğun bir kıvam ve karakterli bir lezzet süzme yoğurt kullanın. Taze nane veya taze limon kekik ekleyin. Hazırlanan çorbayı buzdolabında bekletin. Servis ederken kırılmış bolca buzla birlikte kaselere alın. Üzerine sarımsak veya acı biber aromalı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Kısır

Anadolu mutfağının en müthiş soğuk yiyeceği. Onu çay davetlerinden bir üst mertebeye taşıyın. Sıcak yaz günlerinde başlı başına öğle yemeği olarak değerlendirin. Çok uzun zaman önce başladığım kısıra mevsim sebzesi ekleme fikriyle akıl almaz lezzetler yakalayabiliyorum. Neler mi? Klasik olarak salça, limon ve zeytinyağı ile karıştırdıktan  sonra reyhan, fesleğen, kapari turşusu, taze nane, taze soğan gibi farklı yeşillikler eklemek zaten olağan. Ancak servis ederken üzerine kabuksuz ince kıyılmış domates ve zeytinyağında kızartılarak kıtır kıtır edilmiş maydanoz yaprakları koymak müthiş sonuç veriyor. Salçasız hazırladığım kısırlar ise akşam yemeklerinde demleme pilavın yerini geçiyor. İçine bolca haşlanmış enginar veya yumurta, ızgara sebze (kuşkonmaz, yeşil kabak olabilir) ekleyin.

Sorbeler

İyi bir sorbe yapmak için küçük bir dondurma makinası harika iş görür. Makina varsa tam 5 dakikalık bir iştir. Meyveleri at, bir yumurta beyazı, su ekle, düğmeye bas ve bitti! Makine yoksa biraz daha zahmetli. Tüm malzemeyi pürüzsüz yaptıktan sonra dondurucuya atıp beş altı kez karıştırmak gerekiyor ama sonuç için değer.

Yoğurtlu tatlılar

Yoğurt, sıcak günlerin can simididir. Özelliklede tatlı krizleri için mükemmel bir tercih. Örnek; vişneleri tatlandırarak pişirip biraz nişasta ekleyerek kıvam aldırın. Küçük derin kaselere şeffaf kağıt döşeyip üçte birini bununla doldurun, üzerine çırpılmış süzme yoğurt koyup (kesinlikle şeker ilave etmeyin, vişnenin tatlılığı yeterli olacaktır) en üstünü ıslatılmış kedidili ile kapatın. Dondurucuda yarım en fazla bir saat  dondurup servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Bu şekilde dondurarak veya sadece soğutarak onlarca meyveli yoğurtlu tatlı yapmak mümkün.