15 Eylül 2010 tarihinde NATO’nun sponsorluðunda “Terörün Farklý Etkilerine Karþý Müzikterapi” adý altýnda bir çalýþtay yapýldý. Çalýþtay’ýn organizasyonunu Deniz Baþuður isimli müzisyen bir silahlý kuvvetler mensubu yapmýþtý. Dünyanýn dört bir yanýndan müzikterapi uzmanlarý geldi ve terörü, þiddeti ve terörün yol açtýðý travmalarý önlemede müzikterapinin nasýl kullanýldýðýna dair kanaatler ortaya kondu. Ben de bir travma terapisi modeli olan EMDR yöntemiyle müzikterapinin entegrasyonuna yönelik bir sunum yapmýþtým. Ortak kanaat dünyada müziðin daha yaygýn ve etkin bir þekilde kullanýlmasýna ihtiyaç duyulduðu þeklindeydi. Herkes bu konudaki deneyimlerini paylaþtý. Alýnan sonuçlar mükemmeldi. Özellikle Avrupa ve Amerika’da terör ve savaþ kurbanlarý için müzikterapiden çokça faydalanýlýyordu. Müzikterapinin farkýna varýlmasýný saðlayan unsur da ikinci dünya savaþýndan sonra hastanelerde yatan gazilere uygulanan müzikal etkinliklerin onlarý rahatlatmasýndaki baþarýydý. Bu gözlem o dönemde hastane bandolarýnýn artýrýlmasýný ve hýzla müzikterapi okullarýnýn açýlmasýný ve hastanelerde müzikterapistlerin istihdamýný saðladý.
Sokak terörünü de önlüyor
Bu çalýþtay fikri de savaþ sonrasý etkili olan müzikterapi acaba savaþýn ve terörün önüne geçebilir mi ve terörün yýkýcý etkilerini önleyebilir mi sorusundan çýkmýþtý. Tarihte birçok þiddet olayýnýn müzik sayesinde olumlu bir yaþantýya dönüþtürüldüðü görülmüþtür. Boines Aires varoþlarýndan doðan Arjantin Tangosu bu dönüþümün tipik örneklerindendir. Borges isimli yazar Tango’nun tarihçesini anlatýrken, tangoyu genelevlerden ve genelev sokaklarýndan taþan kontrolsüz þehvetin ve þiddetin yarattýðýný söyler. Tango figürlerinin sert ve erotik olmasý da bu yüzdendir. Kontrolsüz þiddet ve þehvet bir damla müzikle kitleleri peþinden koþturan bir tutkuya ve sanata dönüþtürülebilmiþtir. ABD’de sokak çetelerinin, uyuþturucu kullanan çocuklarýn rehabilitasyonunda müzik ve ritim çalýþmalarý sýkça kullanýlýyor.
MÜZÝK AGRESYONU AZALTIYOR
Müzik tüm duygularýn teline dokunabilen en önemli sanatlardandýr. Tarih boyunca birçok amaç için kullanýlmýþtýr. Kullanýlýþ amacýna göre farklý etkiler yaratabilir. Araþtýrmalar yapýlandýrýlmýþ müzik ve müzikterapi çalýþmalarýnýn özellikle agresif davranýþlar üzerinde farklý formlarýnýn farklý duygularý galeyana getirebileceðini ortaya koymuþtur. Adli psikiyatride yatan suça meyilli kiþilerde yapýlan bir sanat-terapisi çalýþmasýnda müzikterapinin agresyonu azalttýðý gözlenmiþtir. Sinirli ergenler üzerinde yapýlan 10 haftalýk bir ritim-terapi çalýþmasýnda yöntemin kýzgýnlýðý azalttýðý gözlenmiþtir. 120 çocuða anne-babalarýyla birlikte 15 haftalýk bir müzikterapi programý uygulanmýþ ve agresyon skorlarý düþmüþ, kendine güven skorlarý yükselmiþtir. Çocukluklarýnda hiperaktivite sorunu yaþayan agresif ve aþýrý hýrçýn ergenlerin müzikterapi çalýþmalarýyla yaþýtlarýyla daha uygun bir etkileþim içine girebildikleri gözlenmiþtir.