Şiddete karşısın ya da değilsin...

Karagül dizisinin oyuncusu Saruhan Hünel’in adı gazeteci sevgilisini darp etme olayına karıştı. Diziden yollanması için kampanya başlatan da oldu, sosyal medyada tepki gösteren de... 

Bu işler böyledir, ancak yapımcının tavrına şaşırdım. Açıklama yapıp “diziden yollamak için kanalla görüşeceğini” söylemiş. Şiddete karşıyım diyorsan ve tepki göstereceksen kararı alırsın.

Kararı Fox Tv’yi bıraktığında ne olacak, kanal kalsın derse Fox Tv’nin kurumsal kimliği şiddete onay verir hale gelecek.

Zamanında Birol Güven, Çocuklar Duymasın dizisinden Pınar Altuğ’u bir günde göndermişti. Açıklama yaparken bazen iki kere düşünmek lazım...

Bravo Menderes Türel’e...

Cannes Film Festivali’nde, bırakın sinema sektörü temsilcilerini, görevli medya mensupları bile, smokin giymek zorundadırlar. Marka iş yapmanın sadece içerik değil şekil şartları da vardır ki bu da onlardan birisi.

Türkiye’den Cannes Film Festivali’ne giden bir sürü sinema sektörü temsilcisini hep smokinle gördüm. Ama aynı isimleri, çeşitli zamanlarda, Altın Portakal final gecesinde kot üstü ceketle de gördüm. Çok uzun zamandır dile getirilen bir dertti Antalya’daki kıyafet özensizliği...

Gazeteci olarak katıldığım her ödül gecesine ben siyah takım elbise giyip gittim, ödül alan ya da sahnede olanlar kahvehaneye gider gibi giyinerek geldiler ki, buna uymayan ve özenle giyinenlerin sayısı asla 3-5 kişiyi geçmedi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel bu sene yırtık kotla törene girilmesine izin vermeyeceklerini söylemiş.

Bence az bile yapmış, en azından siyah kıyafet şartı koymalıydı ama buyurgan bir tavır olmasın diye şimdilik bu kadarla sınırlı bırakmış olabilir.

Ancak karar almak yetmez, dünyanın sayılı yönetmenlerinden biri olsanız bile Cannes Film Festivali’nde sıradan bir kıyafetle içeri girmenize izin verilmez. Altın Portakal’da kapıdaki görevliler ünlülere ayrıcalık  yapmamalı ve kurala uymayanı içeri sokmamalı...

İşin şekil şartı bu, gelelim içerik de saygınlığa... Altın Portakal, 2008 yılına kadar evrensel olmayı başarmış, grafiği yukarı doğru olan bir festivaldi. Mustafa Akaydın’ın göreve geldiği dönemde çok ciddi kan ve saygınlık kaybetti. Şimdi yapılması gereken içerik olarak da festivali eski haline getirmek olmalı...

Amerika’nın kağıttan kaplan yanları...

Discovery Channel farklı içeriğe sahip bir sürü kanal üzerinden yayın yapıyor.

Son dönem en çok seyrettiklerimden birisi de başta cinayetler olmak üzere suç dosyalarını anlatan belgeseller olan IDX kanalı.

Seyrettikçe dikkatimi çeken çok önemli bir nokta var. Sanılanın aksine Amerika’da yargı sistemi oldukça ağır işliyor ve bir sürü soruşturmada çok ciddi hatalar yapılıyor.

Mesela hiç mahkemeye çıkmadan 1,5-2 yıl hapishanede kalan bir sürü isim var.

Sonra soruşturma dosyaları ve özellikle delil toplama sürecinde çoğu zaman kurban aileleri ve avukatlarının itiraz ettiği hatalar yapılıyor.

Para ödülü sistemi olmasa bir sürü dosyanın faili bulunamayacak.

En abartılısını söyleyeyim, hapishaneden kaçan bir mahkum yaklaşık 15 yıl yakalanmadan yaşadı.

Bu sırada ehliyetsiz araç kullanmak başta olmak üzere bir sürü suçtan tutuklandı, parmak izinden asıl kimliği de tespit edildi ama her seferinde serbest kaldı.

Seyrettikçe insanın bildiğinden daha farklı bir manzara çıkıyor ortaya...