Şiddetin cinsiyeti yok

Pendik’te bir pasajda, tavandan akan su yüzünden bir adam öldü bu ülkede. Tavandan akan su yüzünden Dudullu’da da bir adam öldü, bir adam katil oldu. Aradaki tek fark bu kez cinayet mahalli bir pasaj değil apartmandı, katil ve maktul komşu diye tanımlanıyorlardı... Sudan sebeplerle işlenen cinayetler sadece bunlar değil. Mesela Tokat’ın Turhal ilçesinde, tarla sulaması yüzünden çıkan kavgada bir baba ve 7 yaşındaki oğlu öldürüldü.. Yine biraz sulu ve taze bir sebep, Çorum’da yanlış hedefi vuran kartopu yüzünden 19 yaşındaki bir genç katil oldu, 20 yaşındaki bir genç öldü. 

Hatay’ı es geçmeyelim, otobüsün ön kapısından inilir inilmez kavgasında katil olan yolcu 26, maktul olan şoför 25 yaşındaydı.

***

Yok yere katil olanlar ile yok yere öldürülünler listesi uzadıkça uzuyor aslında. Mesela Ödemiş’te tek bir zeytin ağacı yüzünden çıkan kavgada 4 kişi öldürüldü, sonra katil de intihar etti. 

Bir de kavga ayırmaya çalışırken Adana’da öldürülen,Yalova’da katil olanların haberleri var. Yan baktın, korna çaldın cinayetleri yine sürüsüne bereket dedirten cinsten.

Bir de internette chat programlarında tartışıp sonra düello eden gençler var.Bu vakalarından birinde elde bıçak birbirlerini yaralayanlar gencecik iki kız...

***

Aslında internet cinayetleri diye ayrı bir bölüm açmak lazım. Mesela sadece internette sohbet ettiği genç kıza “seni seviyorum” diye SMS yazan bir delikanlı, namusumuz kirlendi diyen genç kızın ağabeyleri tarafından öldürüldü. Biri görmeden aşık oluyor, diğerleri bir SMS’ten namus davası çıkarıp katil oluyor. Sakarya’da, eşinin lise arkadaşlarıyla Facebook’ta grup oluşturmasına kızan koca 16 yıllık eşini uyurken yatağında demir profille döverek öldürdü.

Yine Facebook’ta medeni durumu için bekar yazan kadın 48 yaşındaki kocası tarafından öldürüldü. Tüm bu örnekleri yarım saat içerisinde derledim, biraz daha uğraşsam sayfaya sığmayacaklar...

***

Kadına şiddet vakalarında medyanın, devletin, sivil toplum örgütlerinin farkındalığı son derece yüksek ve bu son derece doğru.Ama şiddetin cinsiyeti de yok maalesef... Kadına yönelik şiddet kadar toplumun hemen her kesiminde var olan bu şiddet vakalarıyla da mücadele etmek lazım.

Bu sayede sadece sudan sebeplerle cinayetlerin önüne  geçmekle kalmaz aynı zamanda şiddet sarmalı kırılacağı için kadına şiddetin de önüne geçmiş oluruz...