Þifacý yaðlarla kanseri unutun

Yaðlar hayatýmýz için önemli bir enerji kaynaðýdýr. Ayrýca vücutta hücre zarýnýn ve bazý hormonlarýn üretiminde kullanýlýrlar. Kan basýncýnýn, kalp ritminin, kan damarlarýnýn kasýlmasýnýn ve sinir sisteminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar yaðlar. Bunun yanýnda  A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta emilimlerinde yardým eder.

- Tekli doymamýþ yað asitleri: Bu tür yaðlar buzdolabýnda katýlaþmaya baþlarlar.

- Çoklu doymamýþ yað asitleri: Mýsýr özü, ay çiçek, soya ve pamuk tohumu yaðý doymamýþ yað asitleri bakýmýndan zengindir.

- Omega-3 yað asitleri: En önemli çoklu doymamýþ yað asitleri olup  somon, uskumru ve ringa balýklarý gibi yaðlý deniz mahsullerinde bulunur. Bunun dýþýnda ceviz, keten tohumu ve yaðý, kanola yaðý da omega 3  kaynaðýdýr.

Zeytinyaðýndaki mucizevi sýr

Giritlilerden miras kalan zeþtinyaðýný  diyet listesine almanýn  kalp ve damar hastalýklarýný yüzde 47 oranda azalttýðý, uzun süre zeytinyaðý ile beslenmenin kan trigliserid oranlarýný etkilediði ve LDL kolesterolünü düþürdüðü týbben kanýtlandý. Zeytinyaðýnýn koruyuculuðundaki sýr, avokado, ceviz ve diðer bitkisel yaðlarda da bulunan tekli doymamýþ yað asitleri. Artýk bu mucizevi içeriðin  tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve göðüs kanserine yakalanma riskini azalttýðýnýkan basýncý, beyin ve akciðer fonksiyonlarýnýn düzenlenmesinde önemli bir rol oynadýðýný biliyoruz. Saðlýk otoritelerine göre günlük yað alým miktarý kalorinin yüzde 25- 35’i kadardýr. Doymamýþ yað yüzde 7 ‘yi aþmamalý, tekli doymamýþ yað asitleri ise kalorinin yüzde 20’sini karþýlamalý.