Sýfýr bedene hayýr

‘Sýfýr Beden’ kavramý, ‘Anoreksiya Nervoza’ hastalýðýnýn toplumdaki ismi. Ancak 32 ila 34 beden kýyafet giymek için zayýflamanýn ölümcül sonuçlarý olduðunu bilmeniz gerekiyor.

Son zamanlarda modanýn merkezleri  ‘Sýfýr Bedene’ sahip olmaya çalýþan mankenlere veto kararý aldý. En son Ýtalya parlementosu podyuma sýfýr beden olan mankenlerin çýkmasýna yasak getirdi. Popüler kültürdeki ‘Sýfýr Beden’ kavramý, ‘Anoreksiya Nervoza’ hastalýðýnýn toplumdaki ismidir. Sýfýr beden ölçüsü olan bir kiþi normalde olmasý gereken kilonun en az  yüzde 15 kadar altýndadýr. Aðýrlýðýn kilogram cinsinden deðerini boyun metre cinsinden karesine bölümü ile elde edilen deðer olarak nitelendirdiðimiz Beden Kitle Ýndeksinin 18.5 ile 25 arasýnda olmasý bizim normal, saðlýklý kiloda olduðumuzu belirler. Sýfýr beden dediðimiz 32 beden elbiseleri giyecek kadýnýn ancak Beden Kitle Ýndeksinin 14 ile 16 arasýndadýr.

Ölümcül sonuçlarý var

Sýfýr beden, kýzlar ve son dönemde erkeklerde de rastlanýyor, kilodan korkar ve sýký diyetler yaparak kilo vermeye çalýþýr. Gereðinden fazla egzersiz yapar, bazen yediklerini kusar veya dýþkýlama sýklýðýný arttýran ilaç kullanýr. Zayýf olma saplantýsý, þiþmanlama korkusu anoreksiyanýn en belirgin özellikleridir. Anoreksiya olan kiþiler, hangi kiloda olurlarsa olsunlar kendilerini þiþman görürler. Besin yetersizliði yüzünden ölmek üzere olan anoreksiya nervozalý bir kiþi vücudunun bazý bölgelerinde fazlalýk olduðunu düþünebilir.  Ýstatistiklere göre bu kiþilerin yüzde 10 ila yüzde 20’si bu hastalýktan kaynaklanan rahatsýzlýklar  sonucu hayatýný kaybeder.

Hastalýk beden algýsýný bozuyor

‘Sýfýr Beden’e sahip manken ya da diðer bireylerde beden algýsý bozulmuþtur. Özellikle ergenlik dönemi  risklidir. Birçok genç kýz, mankenlere özenerek onlar gibi olma eðilimine girebilir. Kendilerini zayýf olmalarýna raðmen, dev aynasýnda görürler. Tedavide hekim, psikiyatrist, psikolog ve diyetisyen iþbirliði gereklidir. Hastalýk belirtileri ve neden olacaðý sonuçlar genel anlamda þöyle sýralanabilir:

- Kronik yorgunluk, halsizlik, kansýzlýk ve baþ dönmesi.

- Adet görememe veya adet düzensizlikleri.

- Cilt sorunlarý.

- Yetersiz sývý tüketimine veya aþýrý sývý kaybýna baðlý vücudun susuz kalmasý.

- Nefes darlýðý, kalp atýþlarýnda düzensizlik.

- Þiþkinlik ve ödem.

- Kýsýrlýk.

- Sindirim sistemi problemleri. (mide aðrýsý, midede yanma, kabýzlýk gibi)

- Metabolizma yavaþlamasý

- Saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi.

- Kemik yoðunluðu azalýr.

- Böbrek ve karaciðer hasarý

- Uykusuzluk, depresyon

- Ciddi vakalarda kalp krizi  ve ölüm

- Midenin barsaklara sarkmasý

- Tiroid hormonlarýnda fonksiyon bozukluðu