Þifre bu paþadýr

Uludere’deki tartýþmalara sorti yapmadan önce etrafýmýzda geliþen iç ve dýþ olaylarý hafýzamýzda yeniden canlandýralým. Sanýrým, tartýþmalara ýþýk tutacaktýr.

Birincil sonuç þudur; Uludere, PKK/KCK operasyonlarýyla eþ zamanlý yürütülen ve yeni anayasaya eklenmesi düþünülen Kürt meselesinin çözümüne dair reformun tepesine “balyoz” gibi indi.

Sonra “Ýstihbaratý kim verdi?” sorusu üzerinden Emniyet/MÝT krizi alevlendirilerek hükümet/cemaat tartýþmasýna kadar uzanan bir dizi yapay gündemle siyasi sonuçlarýn doðmasý arzulandý.

Kimileri de durumdan vazife çýkartarak tutuklu vekiller, Ergenekon ve Balyoz davalarýnda tahliyelerin önünü açacak yasal düzenlemelere fýrsat kolladý.

Dýþarýdaki geliþmeler de can yakýcýydý.

Sözüm ona can düþmaný Ýran’a yakýnlýðý ile bilinen Þii El Maliki’ye Irak’ý teslim eden ABD, kenara çekilerek “Þii/Sünni” çatýþmasýna zemin hazýrladý. Suriye krizi zamana yayýlarak mezhep ateþine odun atýldý.

Bir tarafta mezhep çatýþmasý tehdidi diðer taraftan Ýran sopasýyla baþta Suudi Arabistan olmak üzere Sünni ülkeler, Amerikan silah firmalarý için birer pazara dönüþtü. Diðer ülkeler de Çin ve Rusya’nýn kucaðýna itildi.

Bu geliþmeler yeni ittifaklarý doðurdu veya eski düþmanlýklarýn yeniden hortlamasýna kapý araladý.

Ýran ve Suriye ile PKK’nýn iliþkisi, yeniden güncellendi. Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi ile Türkiye arasýndaki mesafe azaldý. Maliki/Haþimi çatýþmasý üzerinden Kuzey Irak’ta (resmi) Kürt Devleti’nin yollarý döþenir oldu.

Barzani, Irak merkezi yönetimine rest çekerek Eylül’e kadar talepleri yerine getirilmezse baðýmsýzlýklarýný ilan edecekleri sinyalini verdi.

Baþka?

Dün ABD’nin Þikago kentinde baþlayan NATO zirvesine Ýsrail davet edilmedi. NATO Genel Sekreteri yalanlasa da Ýsrail’in zirveye çaðrýlmamasý, Türkiye’nin vetosu olarak algýlandý.

Dörtyol’da 3 istihbarat subayý, Mavi Marmara’nýn Akdeniz’e açýldýðý 30 Mayýs 2010 günü Ýskenderun’da 6 askerimizin þehit edildiði olaydaki gibi pusuya düþürüldü.

Ýsrail’e ait bir uçak, KKTC hava sahasýný tam 5 kez ihlal etti, Ýncirlik’ten kaldýrýlan 2 F-16 savaþ uçaðý Ýsrail uçaðýný sýnýr dýþýna çýkardý.

Doðu Akdeniz’de Ýsrail’le birlikte doðal gaz avýna çýkan Rumlar, Türkiye ile ihtilaflý kara sularýnda yeniden petrol aramaya baþladý.

Bu arada Genelkurmay Baþkaný Necdet Özel, ABD’ye gitti, gündemdeki konulardan biri, Predatör alýmýydý.

12 Haziran seçimleri öncesi yoðunlaþan ancak ara verilen AK Partili kadrolar ve dini gruplara yönelik Doðu ve Güneydoðu’daki PKK saldýrýlarý yeniden hýz kazandý.

AK Parti Þýrnak Ýl Baþkan Yardýmcýsý Ali Kýlýnç ve Diyarbakýr Kayapýnar basýn sorumlusu Umut Aydýn öldürüldü, Kulp Ýlçe Baþkaný Veysel Çelik kaçýrýldý, Diyarbakýr erkek yetiþtirme yurduna saldýrý düzenlendi.

Amaç, Kürtlerle devlet arasýndaki gönül köprülerini yýkmaktý.

Derken...

ABD’deki Wall Street Journal, Uludere’de 34 kiþinin ölümüne yol açan istihbaratýn Amerika kontrolündeki insansýz hava aracý Predatör kaynaklý olduðunu iddia etti, Türkiye karýþtý. Haberin sunumu, zamanlamasý, tartýþma biçimi ve kaynaklarý, içinde fazlaca hesabý barýndýran bir senaryoyla karþý karþýya olduðumuzu gösteriyor.

Baþbakan “O haber uydurma” diyor, Genelkurmay ayný þekilde yalanlýyor, fakat kimi gazeteler ýsrarla “ABD’li yetkili” diye tarif ettikleri isimsiz kaynaklar üzerinden tartýþmayý harlýyor.

Anlaþýlýyor ki, birileri Uludere’yi Türkiye’nin “yumuþak bölgesi” olarak görüyor, bu noktadan yumruklarý indiriyor.

Oysa yýllardýr karanlýk odaklarla mücadele eden iktidar için Uludere neden zayýf bir nokta olsun? Demek ki ortada bir sorunlu bir algý var.

O halde?

Hiç tereddütsüz iddialarýn üzerine gitmek ve bu algýyý yönetmek zorundayýz. Aksi halde Uludere üzerinden birçok hesabý ayný anda görmek isteyenlerin deðirmenine sutaþýnmýþ olur. Daha önemlisi, insani ve ahlaki bir yükümlülüktür.

Malum; ilk görüntü (saat 17.20-17.25) Heron’dan alýnýyor, Predatör ise saat 20.24’de 37-40 dakika süreyle kayýt yapýyor. Ýlk bomba 21.37-21.40’da atýlýyor.

Küçük bir ayrýntý; saat 18.00’den itibaren hava sahasý uçuþa kapatýlýyor ve yerel istihbarat paylaþýmý kesiliyor, Þýrnak Valiliði tümden devre dýþý býrakýlýyor.

Puslu havada sadece Heron ve Predatör var.

Bu bilgiler, Genelkurmay’da toplanýyor, deðerlendiriliyor ve sýnýrda 37-40 dakika boyunca Predatör tarafýndan görüntüleri alýnan kalabalýðýn “terörist” olduðu kararý verilerek uçaklar havalandýrýlýyor.

Burada ýskalanmamasý gereken asýl nokta, ilk görüntü kaydý deðil istihbarattýr. Yani, o kalabalýðýn “kaçakçý” deðil “terörist” olduðu kararýnýn verilmesine yol açan istihbarattýr.

3 Soru

Bu durumda Genelkurmay’ýn cevap vermesi gereken kritik 3 soru var:

1-Ýlk görüntü Heron’dan olsa bile bombalama kararý Predatör’den alýnan istihbaratla mý verildi?

2-Bombalama kararý Predatör’den önce Heron kayýtlarýna göre alýndýysa, bombalamadan 36 dakika öncesine (saat 21.01) kadar süren Predatör kayýtlarý neden dikkate alýnmadý?

3-Sýnýrda 37-40 dakika bekleyen ve aralýksýz görüntüleri kaydedilen kalabalýk için “terörist” kararý verilmeden önce yerel güvenlik birimleri neden devre dýþý býrakýldý?

Kanýmca, bu 3 sorunun cevabýný en iyi bilen Genelkurmay’da birim yöneticisi Tuðgeneral Ali Rýza Kuðu’dur. Meclisteki Uludere Komisyonu’na mutlaka davet edilmelidir.

Þifre, bu paþadýr.