Sigarayý býrakýp kiloyu korumanýn sýrrý

Sigarayý býraktýktan 20 dakika sonra kan basýncý ve nabýz sayýsý normale döner, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyi normal seviyesine düþer,  3 ay sonra kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya baþlar ve akciðer fonksiyonlarý geliþmeye baþlar, 1 -9 ay sonra nefes darlýðý ve öksürük azalýr, 1 yýl sonra kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine göre yarý yarýya azalýr.  Ancak çoðu kiþi, sigarayý býrakan bireylerde sýklýkla görülen þikâyetlerden biri olan   kilo alýmý nedeniyle sigaradan uzaklaþmayý  yaþamlarýnda her zaman ötelemektedir.

Fiziksel ve duygusal açlýðý ayýrt edin

Sigarayý býraktýktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aþýrý yeme eðilimini önlemek amacýyla fiziksel açlýkla duygularýn neden olduðu açlýk arasýndaki farký öðrenmeye çalýþmak çok önemlidir. Araþtýrmalarda, sigara dumanýndaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiði, vücutta hücre hasarýna neden olan ve baðýþýklýk sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluþumunu arttýrdýðý görülür. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düþüktür. Ayrýca, sigara içiminin bazý B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düþürdüðü de yapýlan çalýþmalarda ortaya çýkan bir gerçek

SAÐLIK BESLENMEK ÝÇÝN BÝRKAÇ ADIM

-Sigara sonrasý tat alma duyusu iyileþtiði için besinleri yavaþça tüketin, lokmalarýn tadýný çýkarýn. 

-Dört besin grubunda bulunan besinler en az 3 ana ve 3 ara öðünde yeterli miktarda alýnmalý.

-Acýkýldýðýnda ya da yeme ihtiyacý duyulduðunda besinlere dikkat edilmelidir. Örneðin sýcak çikolata yerine süt; tatlý yerine meyve, kuruyemiþler yerine kuru meyveler tüketilebilir. 

-Yemek yerken, porsiyon büyüklüklerinin azaltýlmasý, küçük tabaklar kullanýlmasý da kilo kontrolünün saðlanmasýna yardýmcý olacaktýr.

-Savunma sistemini güçlendirmek amacýyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tüketiminin arttýrýlmasý gerekmektedir.

- Kabýzlýk þikayeti için, tam tahýl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru erik, incir ve kayýsý tüketimini arttýrmak önemlidir.

- Sigaranýn vücutta neden olduðu toksik maddelerin atýlabilmesi için en iyi kaynak sudur. Her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli.