Sigortalýnýn ödeneði iade etmemesi için...

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan yetkilendirilen hekim veya saðlýk kurullarýndan istirahat raporu alýnmýþ olmasý koþuluyla iþ kazasý veya meslek hastalýðý nedeniyle iþ göremezliðe uðrayan sigortalýya her gün için, sigortalýnýn  hastalýk sebebiyle iþ göremezliðe uðramasý halinde ise, iþ göremezliðin baþladýðý tarihten önceki bir yýl içinde en az doksan gün kýsa vadeli sigorta primi bildirilmiþ olmasý þartýyla geçici iþ göremezliðin üçüncü gününden baþlamak üzere her gün için, geçici iþ göremezlik ödeneði ödenmektedir.

Sigortalýlara hesaplanacak günlük kazancýnýn yatarak tedavilerde yarýsý, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi (2/3) üzerinden hesap edilerek geçici iþ göremezlik ödeneði her gün için verilmektedir.

Bu yazýmýzda, çalýþanlarýn, geçici iþ göremezlik ödeneði  alma hakkýný kaybetmemeleri veya ödenmiþ olan geçici  iþ göremezlik ödeneðinin kendilerinden geri alýnmamasý için  dikkat etmeleri gereken bazý hususlara deðineceðiz.

1-Çalýþabilir belgesi almadan çalýþmak

Tedavi gördüðü hekimden, tedavinin sona erdiðine ve çalýþabilir olduðuna dair belge almaksýzýn çalýþan sigortalýya SGK tarafýndan geçici iþ göremezlik ödeneði ödenmemekte, ödenmiþ olanlar da yersiz yapýlan ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte sigortalýdan geri alýnmaktadýr.

Örnek: Akciðer TBC teþhisli hastalýðý nedeni ile iki ay istirahatli kýlýnan sigortalý, hekimden çalýþýr kararý almadan bir ay sonra iþyerinde çalýþmaya baþlarsa çalýþtýðý günler için geçici iþ göremezlik ödeneði ödenmeyecek, ödenmiþ olanlar var ise geri alýnacaktýr (SGK 2016/21 Genelge).

Bu noktada, çalýþanlarýn bilmelerinde yarar bulunan bir Yargýtay kararýndan söz edeceðiz.

5510 sayýlý Yasa'nýn 22. maddesinin (d) bendinde ; “Tedavi gördüðü hekimden, tedavinin sona erdiðine ve çalýþabilir olduðuna dair belge almaksýzýn çalýþan sigortalýya geçici iþ göremezlik ödeneði ödenmez, ödenmiþ olanlar da yersiz yapýlan ödeme tarihinden itibaren 96 ncý madde hükümlerine göre geri alýnýr.hükmü yer almaktadýr.
Yargýtay’a göre SGK, yersiz ödeme talebine gerekçe olarak 5510 sayýlý Yasa'nýn 22. maddesinin (d) bendini esas almakta ise de; madde metninde yer alan “ ödenmiþ olanlar ” ifadesinden, sigortalýnýn çalýþabilir olduðuna dair belge almaksýzýn çalýþmasý halinde, çalýþmadan sonraki ödemelerin anlaþýlmasý gerekmekte olup çalýþmaya baþlamadan önce ödenen iþ göremezlik ödeneklerinin yersiz ödeme olarak istenilmesi mümkün deðildir(Y.21.HD, 17.6.2014, E.2013/8577, K.2014/14145).

2-Kontrol muayenesine gitmemek

Uzun süreli ve sonu kontrol öngörülen istirahatlerde, sigortalýnýn birbirini takip eden raporlarýnýn kontrol tarihinde saðlýk hizmet sunucusuna baþvurarak kontrole gitmesi, ancak son almýþ olduðu uzun süreli istirahate ait kontrole gitmemesi halinde, sigortalý adýna son rapordan önceki raporlara ait geçici iþ göremezlik ödeneði ödenmekte, kontrole gitmediði istirahat raporuna ait ödenek ödenmemekte, ödenmiþ ise yersiz ödeme kapsamýnda geri alýnmaktadýr (SGK 2016/21 Genelge).

Saðlýk ve esenlik dileklerimizle….