Ýþverenler, 5510 sayýlý Kanun uyarýnca, 4/ (a) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlan kiþileri (4/a'lý sigortalýlar), sigortalýlýk baþlangýç tarihinden önce, sigortalý iþe giriþ bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdür.
Dolayýsýyla iþverenler, çalýþanlarý iþe baþlamadan en geç 1 gün önce, iþe giriþ bildirgesi ile bildirmek zorundadýr.
Örnekle açýklamak gerekirse, 29.08.2024 tarihinde iþe baþlayacak olan çalýþanýn iþe giriþ bildirgesi en geç 28.08.2024 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda verilmelidir.
Ancak 5510 sayýlý Kanunun 8'inci maddesinde iþe giriþ bildirgesi ile ilgili bazý istisnalara yer verilmiþtir.
Þöyle ki;
Ýnþaat, balýkçýlýk ve tarým iþyerlerinde iþe baþlatýlacak sigortalýlar için, en geç çalýþmaya baþlatýldýðý gün,
Yabancý ülkelere sefer yapan ulaþtýrma araçlarýna sefer esnasýnda alýnarak çalýþtýrýlanlar ile Kuruma ilk defa iþyeri bildirgesi verilecek iþyerlerinde; ilk defa sigortalý çalýþtýrmaya baþlanýlan tarihten itibaren bir ay içinde çalýþmaya baþlayan sigortalýlar için, çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylýk sürenin dolduðu tarihe kadar,
Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanununa göre iþsizlik sigortasýna tabi olmayan sözleþmeli personel ile kamu idarelerince yurt dýþý görevde çalýþmak üzere iþe alýnanlarýn çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren bir ay içinde,
Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi halinde, sigortalýlýk baþlangýcýndan önce bildirilmiþ sayýlýr. Diðer bir anlatýmla iþe giriþ bildirgesi yasal süresi içinde verilmiþ olarak deðerlendirilir.
Eðer sigortalýnýn iþe giriþinin verilmesi gereken son gün hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil gününe denk geliyorsa tatilin sona erdiði günü takip eden ilk iþ gününde verilirse de yasal süresinde verilmiþ sayýlacaktýr.
Bu durum 2013/11 sayýlý SGK Genelgesinde de açýkça belirtilmiþtir.
Buna göre, "Sigortalý iþe giriþ bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlamasý halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk iþ günü içinde Kuruma verildiði takdirde süresi içinde verilmiþ sayýlacaktýr."
Örneðin, 31.08.2024 tarihinde iþe baþlayacak olan bir sigortalýnýn, iþe giriþ bildirgesi 02.09.2024 tarihinde, iþe giriþ tarihi 31.08.2024 olarak belirtilerek verilebilir.
Ýþe giriþ bildirgesinin usulüne uygun verilmemesi halinde iþverenler idari para cezasý ile karþýlaþacaklardýr.
Ýþe giriþ bildirgesi iþveren tarafýndan geç verilirse, 20.002 TL, iþe giriþ bildirgesinin verilmediði Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan veya mahkeme yoluyla tespit edilirse her bir sigortalý için aylýk asgari ücretin iki katý tutarýnda 40.005 TL idari para cezasý uygulanacaktýr.