Anayasa Mahkemesi özgürlükçü kararlar veriyor, Ergenekon, Balyoz ve KCK tutuklularý, hükümlüleri art arda serbest býrakýlýyor.
Ancak bazýlarý için durum deðiþmiyor.
Salih Mirzabeyoðlu: ÝBDA-C örgütünü kurmaktan 16 yýldýr hapiste; eylemi yok, kitaplarý, yazýlarý var.
Yakup Köse: Fiþlendiðinde 14 yaþýndaydý, cezasý 18 yýl sonra kesildi. Adalet yerine gelene kadar kaçak!
Sarp Kuray: 80 öncesi kaçtýðý Fransa’dan ‘silahlý deðil sivil mücadele’ diyerek döndüðü Türkiye’de, artýk hiçbir tutuklusu kalmamýþ ‘örgütü’ yüzünden aldýðý ‘müebbet’ hapis cezasý iki gün önce onandý!
Kuray Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’ndeydi. Adalet Bakanlýðý’ndan istediðim görüþ izni hemen çýkýnca yola koyuldum.
Babasý eski Ankara valisi Enver Kuray, dayýsý Yassýada savcýsý Ömer Egesel. ‘Sýnýfýna’ uygun olarak gittiði Deniz Harp Okulu’nda ‘sýnýfýný reddedince’ ordudan ayrýlmýþ, 12 Mart 1971 Muhtýrasý’nda tutuklanmýþ. 1975’te afla çýkýnca soluðu Fransa’da almýþ. Partizan Yolu/16 Haziran Hareketi’ni oradan organize etmiþ. 1993’te Türkiye’ye dönmüþ. DGM önce ‘beraat’ vermiþ; ancak ‘devlet’ tatmin olmamýþ, ikinci yargýlamada ‘yasa dýþý örgüt lideri olmak’tan 12 yýl, ardýndan ‘Anayasal düzeni silah zoruyla deðiþtirmeye teþebbüs’ten müebbet vermiþ. Bu arada SHP’ye katýlmýþ, PM üyesi olmuþ; adý parti liderliði için geçmeye baþlamýþ. Ancak 2009’da Yargýtay ‘müebbet’i onamýþ, tutuklanmýþ. AÝHM, “savunma talepleri gözardý edildi, yargýlama uzun sürdü (16 yýl), ifadeler iþkenceyle alýndý iddialarý araþtýrýlmadý” diyerek Türkiye’yi mahkum etmiþ. Mahkeme yeniden yargýlamýþ ama ‘müebbet’te direnmiþ. Yargýtay da önceki gün yeniden onamýþ. ‘Müebbet’in dolmasýna 1.5 yýl kala...
* * *
F Tipi’nde açýk görüþ ‘mesai saati’ ile sýnýrlý.
Tanýþtýk.
“Dün, Baþbakan’ýn adaylýk açýklamasý sonrasý sizi TV’de izledim, þimdi buradasýnýz” dedi.
Yargýtay’ýn cezasýný onamasýna þaþýrmamýþ; “Umutlu deðildim” dedi. AYM’ye bireysel baþvuruda da ayný duygular içinde.
“Yargý büyük hesaplar görüyor, bize sýra gelmez”dedi; sonra “Belki adým adým gelir” diye ekledi...
Bir saatlik görüþe sýðan ‘bir devrimciden kýsa notlar’da önemli mesajlar var:
Dini ýskaladýk, yenildik
- Maoculuk tarih bilincini bitirdi- Biz birbirimizin hikayesini bilmiyoruz. Ebu Zer ile baðýnýzý kuramýyorsanýz, halkla ters düþüyorsunuz. Ekonomi politiðini, gelir paylaþýmýný, mülkiyeti, hak ve adalet kavramlarýný. ‘Ýhtiyaçlarýnýzýn üzerindekini paylaþýn’ ilkesini... Bu ciddi bir tarih bilincidir.
1970’lerde Maoculuðun geliþiyle bu topraðýn geleneðiyle baðlarýmýz koptu. Kendimizi Mao ile ifade etme yanlýþýna düþtük. Çok çok Che ile... Türk devrimciliðinin sorunu budur. Bu topraðýn konularý güme gitti hep...
Biz dini ýskaladýðýmýz için yenildik. Hem 12 Mart’ta, hem sonra...
- 12 Eylül’ü 24 Ocak’tan gördüm-12 Eylül’ün geliþini bir yýl önce anlamýþtým. ‘24 Ocak kararlarý’ndan. Ordunun müdahale geleneðini, Türkiye’nin egemen sýnýfýndan ayrý deðerlendiremezsiniz. Egemen sýnýflarý da devlet yaratmýþtýr. Egemen sýnýflarla devletin kavgasý, kayýkçý kavgasýdýr.
- Ýktidar sermayeyi deðiþtiriyor- Bugünkü iktidarýn yaptýðý güzel iþleri bilmiyor muyum? Ýþkenceleri, faili meçhulleri, konuþmanýn yasak olduðu dönemleri hatýrlamýyor muyum? Çok þey deðiþti Türkiye’de. Ama ben sýnýfý önemsiyorum. Avrupa dünyayý sömürdü, dýþarýdan kaynak getirdi, egemen sýnýflarý kendini oluþturdu. Bizim dýþarýdan kaynak getirme þansýmýz yok. Bu ‘otoriterlik’ tartýþmasý nereden çýkýyor biliyor musunuz; iktidar sermaye yaratmak istiyor...
- ‘Silah yok’ dedim, hala içerideyim-Fransa’dayken hiç Fransa pasaportu almadým. Vatansýz, haymatlos yaþadým... 1988’lerden sonra Türkiye deðiþmeye baþladý, ‘Eylemleri durduralým; silahlý deðil sivil mücadele’ dedim. Ama Partizan Yolu’nun üyeleri devam etti. Operasyonlar oldu, yakalananlar 3-5 ayda çýktýlar. Ben de Türkiye’ye dönme kararý aldým.
Ýlk yargýlamada beraat ettim; sonra cezalar geldi. Sonuçta örgütten tek bir tutuklu yok, hepsi iþinde gücünde, siyasette. Sadece ben devleti yýkma teþebbüsünden 6 yýldýr buradayým. Tek baþýma anayasayý ortadan kaldýramam.
- Hukuk ayar veriyor - Hukuk orduya, PKK’ya, cemaate ayar veriyor. Bunlar büyük hesaplar. Burada 20 yýldýr yatan gençler, kanser hastalarý var... Biz bu hesaplarýn içinde deðiliz. Hukuk bu mahalleye gelmiyor. Belki adým adým bize de sýra gelebilir. Gelirse hukuka da ayar verilmeye baþlanmýþ demektir.
- Mücadelemiz boþa gitmedi -Biz haybeye mücadele etmedik. Yabancý güçlerin Türkiye üzerinde hesaplar yaptýðý bugün bu kadar konuþuluyorsa, bizim mücadelemize bakmalýlar.
DELÝKANLILIK GÝDERSE DEVRÝMCÝLÝK KALMAZ