‘Şımarık çocuklara’ düzenleme geldi

Uzun süredir bankaların attığı adımları bu köşede ‘şımarık çocukların yaptıkları’ başlığı altında sorguluyor ve sizlere aktarıyorum. Bu yazılarımda hep aynı notu düşüyorum; “vatandaşın aleyhine olan düzenlemelerin ortadan kalkması ve tüketicinin korunması için Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Hayati Yazıcı ve Zafer Çağlayan kahramanca çarpışıyorlar, yakında düzenleme gelebilir”...

Sevgili dostlar, beklediğimiz düzenleme bu yazıyı yazdığım saatlerde kamuoyu ile paylaşıldı ve taslak Türkiye’de vatandaşın menfaatini korumak adına “devrim” niteliğinde detaylar içeriyor... HAYIRLI OLSUN...

“Değişiklikler neler” derseniz, yapılanlar bir yazıya sığmaz ama çok önemli bazı maddeleri aktarmak istiyorum;

1- Bankaların ‘çeşitli başlıklar’ altında kestikleri ‘hava paraları’ artık BDDK iznine tabi olacak ve bu başlıkları BDDK belirleyecek. Kafaya göre ‘kesme’ dönemi böylece sona ermiş oldu!

2- Tüketicilerin kullandıkları kredilerde 14 gün içinde vazgeçme hakkı olacak. O güne kadar kullanılan ana para faizi ve bankanın belgeleyebildiği bir masrafı varsa sadece o kısım ödenecek!

3- Bankalar müşterilerine ‘aidatı olmayan’ bir kredi kartı vermek ile yükümlü olacaklar. Özellikli kartlar ve kart ile sağlanan avantajlar ve masraflar ‘Bilinçli Tüketici-Banka’ arasında yapılacak sözleşme ile belirlenecek.

4- Konut kredilerinde ‘zorunlu sigorta’ kredi kullanan müşteriye zorlanamayacak, satışı yapan firma konutu tamamlayamadıysa, teslim edene kadar ‘alıcıyı koruyacak’ TAMAMLAYICI sigorta yapmak zorunda olacak.

5- Tüketicilerin ‘kredi ile’ satın aldığı mallar ve krediler için ‘hayat sigortası, kasko’ gibi zorlamalar kesinlikle yapılamayacak!

6- Bir önemli düzenleme de ‘ayıplı mallar’ ile ilgili geldi. 6 ay içinde ‘satıcı ayıplı iddasına karşılık ayıpsız olduğunu ispatlayamazsa’ malı yenisi ile değiştirecek. Burada detay çok önemli; ‘ayıpsız olduğunu ispatlama’ hükmü satıcıya getirildi, bu tam bir devrim!

Sevgili dostlar, birçok yazımda vatandaşın ‘nasıl sistem tarafından ezildiğini’ sizlere aktarmış ve bir tüketici olarak ‘aleyhimize çalışan’ noktaları defalarca kamuoyu ile paylaşmıştım. Bu yazıyı yazdığım saate kadar gördüğüm taslak ‘vatandaşı tamamen koruyan’ bir düzenleme ve hiçbir değişiklik olmadan TBMM’den geçerse, Türkiye ‘tüketicinin sisteme karşı çok güçlü olduğu’ bir ülke haline gelecek... Umarım bankacılık ve diğer lobiler araya giremezler ve SİYASİ OTORİTE’nin konu hakkındaki kararlılığı TBMM’ye de yansır ve VATANDAŞ kazanır...

Sonuç: Bir ülke düşünün bankacılık sektörü ile vatandaş arasındaki ‘bütün düzenlemeler’ vatandaşın aleyhine yapılmıştı! Bir ülke düşünün ‘dünyada eşi benzeri olmayan’ bir uygulama yapılıyordu. Konut kredisi alıyorsunuz, adına dünya ile uyumlu şekilde ‘mortgage’ diyorlar ama yaptıkları dünya yüzeyinde eşi benzeri olmayan detaylar içeriyordu, konuta karşılık verilmesi gereken kredi için ‘bütün mal varlığınız hatta ailenizin bütün varlıkları’ tehdit altına alınıyordu! Bir ülke düşünün ‘bankadan gelen öde emrine’ itiraz etmeniz için ‘önce ödemeniz’ sonra ‘Yargı makamına’ gitme hakkınız vardı! Bir ülke düşünün ‘düşük kredi faizi’ diyerek reklam yapılıyordu, işlem yaptığınızda ‘peşin komisyon, dosya parası, kur farkı’ gibi ‘abuk subuk’ kalemler ile ‘kredi faizi’ inanılmaz noktalara geliyordu. Bir ülke düşünün ‘aylık kredi kartı gecikme faizi’ ABD ve AB’deki ‘yıllık faizden’ daha yüksekti! ARTIK O ÜLKE ONLARIN İSTEDİĞİ GİBİ DEĞİL VE SİYASİ OTORİTE VATANDAŞI KORUMAYA BU KADAR KARARLI OLDUĞU SÜRECE DE ASLA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK! Yeni düzenleme Türk halkına hayırlı olsun! Şimdi sıra TBMM’de ve HALKIN VEKİLLERİNDE!

Son söz: Yazının son cümlelerini yazarken bir dostum aradı, bir bankanın yönetim kurulu üyesi kendisine şöyle demiş; “İstersen gel iddiaya girelim, o taslak aynen yasalaşmayacak!” Arkadaşlar kendilerine çok güveniyorlar ve ‘hep kazanmaya alıştıklarından’ hırsları gerçekleri perdeliyor. Unutmayın beyler, bu ülkede ‘olmaz denen oldu ve IMF’yi gönderen bir Başbakan iktidarda!’ Bence bir daha düşünün!

Önemli not: Hayatımda  en büyük saldırıyı ‘Bankacılık Sektörünü’ ele aldığımda dönemlerde yaşadım. Yine bekliyorum önemli değil, durmak yok yola devam...