Olimpiyatlardan önce meþhur yatýrým-finans devi Goldman Sachs, oyunlarýn ekonomik boyutunu inceleyen rapor yayýnlamýþtý, aktarmýþtýk. Orada olimpiyatýn sýnýrlý ekonomik getirisi vurgulanýyor ve bütün ülkeler yanýnda Türkiye’nin toplam 9 madalya alacaðý tahmin ediliyordu. Goldman’ýn Türkiye tahmini tutmadý, ama diðer tahminlerinde de sapma var. Tahminde toplam madalya sýralamasýnda ilk 5, ABD 108, Çin 98, Rusya 74, Almanya 65, Avustralya 46 denmiþti. Gerçekleþme, ABD 104, Çin 87, Rusya 82, Ýngiltere 65, Almanya 44 diye oldu.
Bu arada Ýngiltere altýnlarý sayýp kendisini 3. gösteriyor, ki o kadar kapris normaldir, çok para harcadýlar. Baþarýyý madalya ile ölçmek de çok doðru deðil. Suudi Arabistan tek madalya -Binicilikte bronz- aldý. Ýngiliz-Batý medyasý -Milyon dolarlýk atlarla yarýþtýlar- diye dedikodulu yorumlar yazdý. Tam sportmen olimpiyat ruhu! Suudi Arabistan ise -Atlara o kadar harcamadýk ama binicilik sporu için ülke çapýnda 50 milyon dolar harcadýk- deyip, millete kapak yaptý. Ayný medya Aslý Çakýr Alptekin’in 1500 metre altýnýný -2 yýl dopingden yasaklanan Türk atlet altýn madalya aldý- diye duyurarak, olimpiyatlarýn nasýl dostluk ve centilmenlik alaný olduðunu bir kez daha gösterdi. Geçmiþteki yasak olayý bir unsur olarak haberde yazýlýr ama ilk satýrda yazýlmaz. Ayrýca da sporcuyu mu suçluyorsun, yoksa tekrar tekrar doping kontrolü yapan ekibi mi suçluyorsun?.. Sonra Tekvandoda Bahri Tanrýkulu’nun yarý finalde 3-2 kaybettiði Gabonlu rakibi, gümüþ madalya aldý, bu da Gabon’un tek madalyasý oldu. Bahri maçý alsa, Gabon 0 çekecekti... Yani madalya hem herþey, hem hiçbirþey deðil.
Kitle spor planý
Olimpiyat, organizasyon yüküne girmemek kaydýyla eðlenceli bir panayýr. Olimpiyat düzenlemeye harcanacak parayý her þehirde yüzme havuzu, atletizm sahasý, güreþ-tekvando-judo salonu, aletli/aletsiz cimnastik, çok amaçlý basketbol-voleybol-hentbol salonlarý ve futbol sahalarýna harcayalým ve çocuklarý okullardan çýkýnca buralara taþýyalým. Bu tesisler çevredeki okul-öðrenci sayýsýna oranlý biçimde inþa edilip okullara tahsis edilsin. Ýlkokul 2-3. sýnýfta spora baþlayýp, lise sona kadar gidilsin, sonra devam etmek isteyeni de üniversitede burslu okutalým.
Avrupa Amerika bunu yapýyor: Önce tesis. Bunlar maliyet düþürmek için -seyircisiz tesis. Tartan, çim pistler ya da kapalý salonda antrenman pisti. Salonlar, yaþ gruplarýna göre deðiþik yükseklikte potalarý olan ve antrenman amaçlý salonlar. Ya da her okula bir spor salonu. Ýnþaat ise o da inþaat. Futbol sahalarý, geniþ çim alana yaþ gruplarýna göre büyüyen boyutlarda çizilmiþ sahalar. Birbirinden 8-10 metre açýkta yan yana ve deðiþik büyüklükte 10-15 futbol sahasý. Tribün yok... Ýzlemek isteyen, ki genelde veliler, þezlongunu getirip saha kenarýna diziliyor. Beden Eðitimi hocalarý antrenör kurslarýndan geçip, her gün bu tesislerde kitle halinde öðrencilere spor yaptýracaklar, hem ek birkaç kuruþ kazanacaklar. Öðrencilerden yaþ gruplarýna göre takýmlar kurulacak. Her okuldan onlarca takýmla, mahalle-kent-bölge ligleri kurulacak. Liglerde takýmlar hafta içinde okul sonrasý antrenman, hafta sonunda lig karþýlaþmalarý yapacaklar. Zamanla aralarýndan sivrilenler daha üst eðitime alýnacak. Lise sonrasý üniversiteler spor burslarý verecek ve iþi yalnýzca spor olan öðrenciler, hem üniversite liglerinde yarýþýp okulu temsil edecek, oradan olimpiyata gidecek. Aslýnda olimpiyat da lafýn geliþi. Her yýl dünyada birkaç yerde büyük uluslararasý yarýþma oluyor, madalya veriliyor, milli marþlar okunuyor.
Madalya için temelden eðitim böyle oluyor. Kitle sporu böyle oluyor. Bu iþin uzmaný planlamacýlar var. Spor yapan öðrencinin olimpiyata gitmesi de þart deðil, spor hayattaki baþarýyý artýrýyor... Olimpiyat düzenleyip yedi dünyayý yedirip içirmeye ve sonra atýl kalacak lüks tesislere harcanacak parayý bu projeye harcaya-lým,10 yýl sonra Türkiye bütün ana sporlarda dünyanýn tozunu atsýn. 75 milyon nüfus ve dünyanýn 16. büyük ekonomisi planlý kitle sporuyla her olimpiyatta ilk 10’a rahat girer... Ve bu proje þimdi baþlasa 2023’e yetiþir. Bu iþe de bütçe olarak, 10 yýl için mesela 15 milyar dolar ayýralým. Ýngiltere’nin son olimpiyat panayýrýný düzenlemek için harcadýðý para 15 milyar dolardý.