Şimdi daha doğru yapıldı

Yezidiler, IŞİD teröründen kaçıp ülkemize sığınmak durumunda kaldı. Bu defa hükümet onları sınırlarımızdan içeri alıp zaruri ihtiyaçlarını karşılayacağına, Irak içinde bulunan Zaho kasabasında çadır kent kurarak onların zaruri ihtiyaçlarını bizim sınırlarımız dışında karşılama kararı aldı. Yezidiler yabancı topraklarda değil kendi iklimlerinden ve coğrafyasına uzak olmayan yerlerde geçici olarak iskan edilmiş oldular. Suriye de beklemediğimiz bir iç harp çıktı birçok Arap ülkemize sığındı. Sığınmacı sayısı bir milyonu aştı. Buların bir kısmı da ülke içinde göçer duruma girdi.

İzmir’in birçok ilçesinde Suriyeli göçmen görürsünüz. Çoğu çalışmıyor yardımlarla hayatlarını idame ettiriyor. Bu yardımları toptan tek elden onları kendi sınırlarında tutarak yapsa idik hem daha müessir iş görmüş olur hem de göç sırasında sınırlarımızdan istenmeyen insanlar da girmezdi. Ayrıca perişan durumda kadın, çocuk manzaraları görmez idik. Türkiye Suriye tarafında çadır kentler kurarak ülke içine yayılmış bulunan Suriyelilerin orada  iskan etme seçeneğinin  yapılabilir olup olmadığını  irdelemelidir. Zaten onlara şu veya bu şekilde yardımda bulunuluyor. Münferit yardım tek elden yapılmış olur. Güney Doğu illerimizdeki gerilim de asgariye düşürülmüş olur.

Vakti ile Saddam Hüseyin, Halepçe katliamını yaptığında 500 bin kuzey Iraklı sınırımıza dayanmıştı. O günkü hükümet onları sınır ötesinde tutmayı tercih etmişti. Onlara insani yardım, yiyecek, su temin edilmişti. Aradan çok geçmeden insanlar evlerine dönmüşlerdi. Eğer onları sınırdan içeriye alsaydık, aile dramları daha büyük olacaktı. İstenmeyen insanlar içeri girecek iç güvenlik de daha çok problem olacaktı.

Zaho da Yezidiler için çadır kent kurulacağını sn. Atalay açıkladığında “Hah şimdi doğruyu yaptılar” diye kontrolsüz bir cümle sarf ettim. Bir çadır kenti çok çabuk kurup işler duruma getirmek, zulümden kaçan insanlara yapılabilecek en büyük yardımdır. Ülkemiz insanı bu kentin kurulmasına yardım eder, bütçeye de fazla bir yük gelmez. ‘Bu yaklaşımı Suriyeliler için de yapabilir miyiz?’ fikrini düşünsek nasıl olur...