Varþova Paktý daðýldýðýnda Türkiye’nin hazýrlýksýz yakalandýðýnýn þahidi olduk. Sovyetler Birliði çöküþü sonucunda yeniden baðýmsýzlýðýna kavuþan dindaþlarýn, kandaþlarýn yeni siyasi haritanýn çizilmesinde yer almasýyla Türkiye, ciddi görevlerin omuzlarýna indiðini gördü ve derhal harekete geçmek gerekiyordu. O zamanlar gönül insanlarý, dava anlayýþý taþýyýcýlarý çeþitli organizasiyonlar düzenleyerek bölgeye ve onun sorunlarýna kucak açtýlar. Rahmetli Türkeþ Bey ve Erbakan Hoca’nýn ufkun ötesini görme kabiliyetleri, bu yolda olan cefakar insanlarý organize etme gücünü ortaya koydu. Bir tarafta Turan ülküsü diðer tarafta Müslüman dünyasýnýn kurtuluþu mefkuresiyle yardýma koþma çabasý, muazzam bir emeðin hikayesini yazdý.
Bunu yaparken ise hazýrlýksýz yakalanmasýna raðmen, devlet de hareket halindeydi.
Bu hazýrlýksýz yakalanmanýn telaþýyla TÝKA isimli Türkiye’nin Varþova sonrasý tarihinde önemli eserler býrakan kurumu kuruldu. Türk Ýþbirliði ve Kalkýnma Ajansý üzerinden Türkiye devleti, ulaþmadýðý en küçük nokta bile býrakmadý.
Ýþin baþýnda sadece kültürel projelere, küçük ölçekli desteklerle kendini ifade eden kurum, Erdoðan’la birlikte stratejilerini de büyüttü.
Özellikle Hakan Fidan döneminden itibaren TÝKA, cesurca projeleri desteklemekten sakýnmadý. Sadece devletten devlete deðil, artýk halktan halka yardým anlayýþýnýn Türkiye devletinin de temel felsefesine oturtmak gibi önemli bir misyonu da gerçekleþtirebildi. En milliyetçi projeler bile Hakan Fidan döneminde gerçekleþtirildi. Cumhurbaþkanýný ikide bir Türk’lükle sorunu var eleþtirisine boðanlarýn acaba haberi var mý ki; Erdoðan döneminde TÝKA Türkmenistan’ýn steplerindeki Sultan Sancar türbesinden tut da, Moðolistan’daki Orhun Abidelerine kadar Türk’ün en ufak deðerlerinden tut, en büyük deðerleri de yeniden restore edildi, yeniden inþa edildi ve yeniden kendi deðerine kavuþtu. Tüm bu projelerin açýlýþýnda bizzat Erdoðan’ýn kendisi bulundu.
Osmanlý’nýn Kafkasya’daki “mezalime dur” deme harekatý olarak bilinen Kafkas Ýslam Ordusu harekatýnýn ilk defa belgelendirilmesi ve Azerbaycan’ýn ve tümüyle Kafkasyanýn kahramaný olarak tarihe geçen Nuri paþaný türkiyede bile bir çoklarý bilmezken onun hikayesinin belgeselleþdirilmesi projesinin de öncüllüyüni TÝKA ve özellikle Hakan Fidan desteklemiþtir.
Ýçinde bizzat bulunduðum bu projenin her aþamasýnda, bu fedakar insanlarýn hangi sevdayla duruma hakim olduklarýnýn, “daha fazla ne yapabiliriz” sorusuna cevap arayýþýnýn þahidi oldum.
Nuri Paþa’nýn ve Türk Ordusu’nun Bakü’ye, Azerbaycan’a geliþine teþekkür babýnda olan ve Azerbaycan bestekarý Üzeyir Havcýbeyli’nin bestesine, sözleri ise þehit þair Ahmet Cevat’ýn yazdýðý “Çýrpýnýrdýn Karadeniz” eserinin, Azerbaycan’ýn çok deðerli sanatçýsý ve Türk Müslüman dünyasýna sanatýyla hizmet veren AZERÝN’nin yorumuyla, yeniden hayat verdiði bu muazzam eserin belgeselleþtirilmesi de TÝKA’nýn ve bizzat o zamanki Baþbakan Erdoðan ve TÝKA Baþkaný Hakan Fidan desteði ile gerçekleþtirildi. Bu eser ilk defa cd haline getirildi. Türkiye’de ve Azerbaycan’da galalar yapýldý ve Türk’ün þanlý tarihi yeniden günümüze uyarlanarak halkýmýza takdim edildi.
Þimdi bunlarý niye yazdým durup duruken? New York Times Gazetesi’nin saçmalýðýna anlam aramaya gayret etmeye çalýþýyorum sadece. “TÝKA teröre destek veriyormuþ!”
Bu haberin yalanýna deðil de, bu kadar önemli gazetenin ne hale geldiðine üzüldüm. Bir de bize, “insan ve kurumlarýn þahsiyetine hakaret içeren anlayýþlarýn, gazetecilik olmadýðýný” anlatmaya çalýþan Amerikan medyasýnýn bu gününe gülmek geldi içimden.
TÝKA’nýn ne yaptýðýný araþtýrmak için özel bir zekaya sahip olmak gerekmez. Sadece incelemek yeterli olacak. Eðer maksat gerçeði görmekse, onu görürsen. Yok, maksat bir baþarýyý ezerek, ülkeyi itibarsýzlaþtýrmaksa, o zaman TÝKA’nýn Kosova’daki Camiye harcadýðý muazzam emeðine gölge düþürecek haberin verilmesi sadece bahane olarak bilinir. Gerçi artýk, Amerikan medyasý itibarsýz bir mercidir, þahsen benim için! Bu haberin Türkiye’deki ayaðýnýn bu kadar çabasý ise pek manidardýr.
Cumhurbaþkaný Erdoðan ve onun yeni Türkiye eserinden Baþbakan Davutoðlu’nun ufkun ötesini gören vizyonu ve cesaretinden hep mazlumun yanýnda duran ilkesinden taviz vermeyen ÝHH’dan ve onun mert yürekli baþkaný, mefkure adamý Bülent Yýldýrým’dan, masum mavi Marmara’dan, IÞÝD’in elindeki rehine Türk vatandaþlarýný ülkeye geri getirme operasyonuyla ne kadar baþarýlý ve doðru seçim olduðunu gösteren Hakan Fidan’dan, Suriye’ye, Türkmen’lere giden yardým týrlarýndan terör malzemesi çýkartmaya çalýþanlarýn þimdide yeniden TÝKA üzerinden “terör örgütüne yardým” adýyla uydurma, masal yaratma çabalarý komik olmaya baþladý. Bu isimlerini yazdýðým kiþi ve kurumlarýn ne yaptýðýný, yaptýklarý þeylerin halktaki etkisini, bir de bizim gözümüzle görün, aðzýmýzdan dinleyin diye yazma gereði hissettim. Onlar bizim için birer kahramandýr. Bilmem anlatabildim mi?