Þimdi tam zamaný!

Bamya, patlýcan, çalý fasulyesi, viþne, karpuz, þeftali... Þimdi yerseniz gerçek tadýna varýrsýnýz. Pazara çýkýn, bol bol satýn alýn. Merak etmeyin ziyan olmaz çünkü yemek tarifleri ve saklama koþullarý bu yazýda...

Yemek hazýrlarken bana ilham veren en önemli þey köy pazarlarý. Devasa semt pazarlarýný ya da yaz-kýþ seralarda yetiþen sebze ve meyveleri halden alan mahalle manavlarýný kastetmiyorum. Çiftçinin halis mulis, güneþle sarmaþ dolaþ olmuþ mahsullerini kendi eliyle sattýðý pazarlar söz ettiðim.

Geçen hafta evime yakýn bir köy pazarýnda ahududunun en güzelini, en tazesi ve koca bir kutusunu 5 liraya aldým. Büyük marketlerde bu kadar tazesini bulmak mümkün mü? Üstelik bu fiyata?

Sarý kirazýn bir-iki haftasýnýn kaldýðýný öðrendim yine ayný tezgahlarý dolaþýrken. Peki þimdi hangi meyve ve sebzelerin tam zamaný? Yemeklerinizin lezzetli olmasý için çalýþmak, efor harcamak gerek. En azýndan arada bir bu tip pazarlara gitmek, iyi malzemeyi doðru yerden almak, doðru mevsimde doðru yemeði piþirmek gerek. Öyleyse mevsim malzemeleri konusunda biraz ders çalýþalým...

MUTFAKLARDA TÜM ZAMANLARIN EN ÝYÝ MALZEMESÝ VÝÞNE

Çekirdeklerini çýkarýn ve atýn buzluða, býrakýn donsun. 12 ay tüm reçel, tatlý ve kurabiyelerin baþ oyuncusu yapýn onu! Sakýzlý muhallebinin üzerine kýpkýrmýzý lezzet dolu sosunu gezdirin ya da kekin üzerine tane tane saplayýn, býrakýn kabardýkça özgürce yol alsýn o pofuduk hamurlarýn üzerinde...

MEYVELERÝN MEYVESÝ ÞEFTALÝ

Sadece görüntüsü bile yeter. Dokunamayanlar bile kabuðu soyulup verildiðinde afiyetle yer onu. Yaz için en ideal meyve olan þeftalinin sorbe, reçel, marmelat, tart, kek ve birçok yaz tatlýsýna karakter ve lezzet verdiði bir gerçek. Ama onu ara atýþtýrmalýk olarak süzme yoðurt, yulaf ezmesiyle tüketmek saðlýðýnýza saðlýk katacaktýr. Bu günlerde onun bu özelliðini bol bol kullanýn...

ÇALININ EN GÜZELÝ ÇALI FASULYESÝ

Rengi parlak mý, görüntüsü düzgün ince ve zarif mi? O halde ikinci aþamaya geçelim. Bir tanesini alýp tek elinizle kývýrýn. Ne kadar çabuk ve net bir þekilde kýrýlacak bakýn bakalým. Taze bir fasulye hemen kýrýlýr, su gibidir, kokusu da yayýlýr. Kýrdýðýnýzý da elinize alýp bir kilo doldurun poþete, doðru eve. Ýster haþlayýn limon ve sarýmsaklý sos yapýp salata niyetine tüketin, ister kuzu etiyle yemeðini yapýn. Ne yaparsanýz yapýn ama sakýn ola en güzel zamanýný kaçýrmayýn!

NABZA GÖRE ÞERBET VEREN SEBZE PATLICAN

“Seni herkesin sevmesi mümkün müdür ey patlýcan?” diye sorarsanýz patlýcan umursamaz bir tavýrla “Elbette” diye cevap verir... Kýzartma, közleme, ýzgara, kavurma tekniklerinin en alasýný yapabildiðinizi düþünürseniz ve de meze, yemek ya da garnitür olarak þekilden þekile girebilme becerisini... Çoðunluðun onu sevdiðini düþünmek abartý olmaz. Buna raðmen hala onu sevmeyenleriniz varsa bir de içine bir adet kabak atýlmýþ bol Ýzmir tulumu peyniriyle beðendisini yapýn, üzerine de sarýmsaklý ve kaparili balýk kavurma koyun derim. Ýstek alýrsa bu tarfimi haftaya paylaþýrým!

DENÝZ KOKULU BÝR MEYVE KARPUZ

Hangi meyveyi dilimlediðinizde ciðerleriniz mis gibi bir deniz kokusuyla dolar? Tabii ki karpuzu... Her þeyi geçin sadece bu özelliði bile onu alýp eve götürmek için yeter. Koku, lezzet algýsýnýn baþ mimarýdýr. Onun için karpuzun hissettirdikleri hemen herkes için ayný: Serinlik hissi, yaz günleri ve lezzet! Boþverin sonbahar ve kýþýn üretilenlerini, þimdilerde bol bol hakkýný vermenin tam zamaný.

MEVSÝMÝN KRALÝÇESÝ BAMYA

Yaþlý, yorgun ve tam üç asýrlk bir Afrikalý... Çok çeþidi var. Bücürük veya selvi boylu. Herbiri farklý yerlerde kullanýlýyor. Küçükler kurutulup kýþ için saklanýrken ‘manikürlü bamya’ diye anýlan Bornova bamyasý yapýþkan sývý içermediði için konservelik olarak kullanýlýyor. Ben en,çok ‘sultani’ çeþidini severim. Ekþili, bol tarla domatesli ve incikle piþirilen bir bamyanýn lezzeti hiçbir yemekte kolay kolay olmayacaktýr.

DENÝZDEN BÝR TEK O SARDALYA

Ben zaten yazýn balýk yemiyorum, hafta da bir çipura o kadar! Bunu sürekli yazýyorum. Ama temmuz-aðustos aylarýnda yenilebilecek en iyi balýklardan birinin sardalya olduðunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Lezzeti tam kývamýnda bu aylarda, çekinmeden yiyebilirsiniz. Elbette Boðaz balýðý tutkunuysanýz pek size göre deðil ama ona bir kez þans verin. Tarla domatesi, taze defne yapraklarý, bolca biberiye ve karabiberle aralarýna limon dilimleri serpiþtirerek fýrýna verin. Bunu bir kez deneyin!