Sindirim sistemi hastalýklarý modern yaþamla birlikte çocuklarý da hedef aldý. Çocuklarýn yüzde 34’ü sindirimle ilgili sorun yaþýyor.
Stresli yaþam ve saðlýksýz beslenme çocuklarda da ciddi saðlýk sorunlarýnýn ortaya çýkmasýna neden oluyor. Günümüzde sindirim problemleri ve en fazla görülen rahatsýzlýk olarak kabýzlýk çocuklarý esir almýþ durumda görünüyor. Çocukluk döneminde sýk rastlanan bir sorun dýþkýlamada, iki hafta veya daha uzun süre devam eden gecikme veya zorluk olarak tanýmlanýyor. Ýngiltere’de yapýlan bir çalýþmada okul çaðýndaki çocuklarýn yüzde 34’ünde kabýzlýk yakýnmasý olduðu bildirilmiþtir. Tüm dünyada çocuklarýn yüzde 0.3-28’inde kabýzlýk sorunu olduðu düþünülmektedir. Çocukluk dönemi kabýzlýðý erkeklerde kýzlardan daha fazla oranda görülür. Kronik fonksiyonel kabýzlýk ortaya çýkmadan önce genellikle aðrýlý dýþkýlama öyküsü bulunduðundan bebeklerdeki aðrýlý dýþkýlamanýn erken tedavisi, okul çaðý dönemindeki çocuklarda kronik kabýzlýk sýklýðýný azaltabilir.
Tedavide diyet desteði veriliyor
Normalde, saðlýklý bebeklerin dýþkýlama sayýlarý 0-4 ay arasýnda günde 1-7 kez, 4. aydan sonra günde 2 kez ve 1 yaþýndan sonra da 1 kez civarýndadýr. Süt çocuklarýndaki sert dýþkýlama beslenme deðiþiklikleriyle tedavi edilebilir. Dört aydan küçük, mamayla beslenen ve kabýz olan süt çocuklarý mama deðiþikliði yapýlarak tedavi edilebilir. Uygun yapýdaki mamanýn verilmesine karþýn kabýzlýðýn düzelmemesi durumunda kuru erik, yaþ erik, kayýsý, armut veya elma püresi, çocuðun yiyebileceði þekilde akciðere kaçmayacak formlarda verilebilir.
DÝYETTE POSA MÝKTARI ARTIRILMALI
Ýki yaþýndan küçük çocuklarda yapýlan çalýþmada baþlangýç tedavisi olarak beslenmeyle ilgili deðiþiklikler yapýlmasýnýn (meyve sularý, meyve ve sebzeler, soyalý mamaya geçilmesi) olgularýn yüzde 25’inde kabýzlýðý ortadan kaldýrdýðý gösterilmiþtir. Sývý alýmýnýn arttýrýlmasýnýn idrar çýkýþýnýn artmasý dýþýnda dýþký kývamý ve sýklýðý üzerinde etkisi olmadýðý saptanmýþtýr. Çocukluk çaðýnda su ve sývýlarýn yetersiz alýnmasý kabýzlýða neden olabilir. Diyetle alýnan posa miktarý eksikse bu miktarýn ideal deðerlere ulaþtýrýlmasý önemli. Ýþlenmemiþ tahýllarý, meyveleri ve sebzeleri içeren dengeli bir diyet çocuklardaki kabýzlýðýn tedavisinin bir parçasý olarak önerilmelidir. Karýn aðrýsý, þiþkinlik ve gaz gibi yakýnmalarýn ortaya çýkmasýný engellemek için diyetteki posa miktarý yavaþ yavaþ artýrýlmalýdýr.