Sinema Kursları

Üniversitelerin sinema-tv bölümlerinin yanısıra bazı bağımsız sinema kursları da bu sanata ilgi duyan kişilere çeşitli kurslar sunarak belli bir hizmeti yerine getirmekteler. Çeşitli kuruluşlar tarafından geniş bir yelpazede yeralan bu kurslar arasında belli bir duyarlılıkla hareket eden bazılarına baktığımızda gözümüze üç tanesi çarpıyor: İstanbul Sinema Merkezi Kısa Film Atölyesi, Sinemerkez Akademi ve Üsküdar Gençlik Merkezi Sinema Atölyesi. Üniversitelerin Güzel Sanatlar ve İletişim fakültelerinde verilen sinema eğitiminin yanında daha kompakt bir şekilde verilen bu kurslarda, belli bir zaman diliminde sinemanın teorik yaklaşımlarının yanında film çekmeye dönük uygulamalı çalışmalar da yer alıyor. Sektörün önemli isimlerinin katıldığı bu kurslarda özellikle sinema meraklısı gençler yedinci sanatın değişik veçhelerini konunun uzmanlarının tecrübesinden ve gözünden görme fırsatını yakalıyor ve senaryodan sinema tarihine, kamera, ışık ve kurgudan oyuncu yönetimine sinemanın olmazsa olmaz sahalarına giriyorlar.

Sultanahmet’te restore edilen Özbekler Tekkesi’nde faaliyet gösteren İstanbul Tasarım Merkezi’ndeki Kısa Film Atölyesi’nde ücretsiz olarak verilen kurslarda, film okuma, kurgu, post-prodüksiyon, ses, senaryo, film düşüncesi, film müziği, görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği, belgesel film, oyuncu yönetimi ve oyunculuk konuları işleniyor. Atölye boyunca bir film yapım sürecinin her safhasına tanıklık eden öğrenciler, atölye sonunda gerçekleştirilecek film çekim ekibinde yer alıyorlar.

Ali Murat Güven’in önderliğinde Üsküdar’da yeni faaliyete geçen Sinemerkez Akademi de gençlere sinema sanatının tüm alanlarını temel alan esaslı bir sinema eğitimi vermeyi vaadediyor. Çok cüz’i bir ücretle kendi yerinde kurslarını sürdüren Sinemerkez’e üç arkadaş birden katıldığında hiçbir ücret talep edilmiyor.

Üsküdar Gençlik Merkezi’nde yürütülen Sinema Atölyesi’nde ise, film yorumları, kısa film yapım ve çekim aşamaları, senaryo yazımı, kamera kullanımı, ışık-ses kullanımı ve grup halinde yazılan kısa film senaryoları atölyenin çerçevesini çiziyor.

Uzun metraj film çekmek isteyen, sinemanın teorik boyutunu ihtiva eden sinema kültürünü edinmek isteyen herkes için çok önemli fırsatlar olan bu imkanlar ilgililerini bekliyor. Türkiye’deki sinema ortamının daha çok belli bir çizgide olan yöneliminin farklı bir bakışta da sergilenebileceğini gösteren bu kurslardan çıkacak verimli çalışmalar, ülkemizin sinema portföyüne de yenilikler getireceklerdir. Sinema için farklı görüşlerin de zuhur etmesi, bir ülkedeki düşünce yelpazesini de olumlu etkileyecektir. İlgililer, söz konusu kurs ve atölyelerin internet ortamındaki adreslerine girerek içerikleri hakkında daha geniş bilgi edinebilirler.