Bu ay okullar baþlýyor. Belki tatili biten öðrenciler üzülecek ama okul bazen eðlenceli ve önemli olabilir. Ýþte okulun hayatýmýzdaki yerini doðru anlatan 10 film...
Yaþamý artýk sinemayla özümsüyoruz. Siyaseti, sanatý, tarihi, toplumsal yaþamý onun gözüyle görüyoruz. Bu sayfalarda gündemimizin aðýr basan konularýný anlatan seçkileri sizle buluþturmak hedefimiz. Eðer aylardan eylül ise sonbahar yüzünden gençlerin hem yüreklerinin pýr pýr uçtuðu hem de okul baþlayacaðý için burkulduðu aydýr. Biz de okulun sadece bir zorunluluk ve sýkýntý sebebi olmadýðýný anlatan 10 film seçtik. Sinemada okulu anlatan çok ünlü filmler var. Mesela Hababam Sýnýfý veya Ölü Ozanlar Derneði. Biz herkesin bildiði bu filmlerin deðerini kendilerine teslim edip daha bilinmeyen ama gerçekten bakýþ açýlarýyla hem sinemaya hem de insana farklý dünyalarý deneyimlemeyi saðlayan filmler seçtik. Mesela Hababam Sýnýfý yerine Ýki Dil Bir Bavul listemize girdi. Bu listeyi sadece okula gidecek öðrenciler için hazýrlamadýk. Velilerin de seçilmiþ filmlerden kendilerine önemli dersler çýkaracaðýna inanýyoruz. Hepinize iyi seyirler...
Ýki Dil Bir Bavul (2008)
Ýki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuþ ve uzak bir Kürt köyüne atanmýþ Türk öðretmenin bir yýlýný, onun okula yeni baþlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaþadýklarýný anlatýr. Bir yýl boyunca öðretmenin farklý bir topluluk ve kültür içindeki yalnýzlýðýna, çocuklar ve köylülerle yaþadýðý iletiþim problemine, çocuklardaki deðiþime tanýk oluruz. Bu süreç boyunca öðretmen ve çocuklar birbirlerini yavaþ yavaþ tanýmaya ve anlamaya baþlarlar. 46. Antalya Altýn Portakal Film Festivali’nde En Ýyi Ýlk Film Ödülü’ne layýk görülen film Uluslararasý Ortadoðu Filmleri Festivali’nde En Ýyi Ortadoðu Belgeseli Ödülü’nü de kazandý. 16. Uluslararasý Altýn Koza Film Festivali’nin ödül töreni esnasýnda Nuri Bilge Ceylan’ýn Türk izleyicisine izlemesini þiddetle tavsiye ettiði film, SÝYAD Ödülü ve Jüri Yýlmaz Güney Özel Ödülü’nün de sahibi oldu.
Can Dostum / Good Will Hunting (1997)
Will Hunting MIT’de temizlikçi olarak çalýþan bir çocuktur. Temizlik yaptýðý sýnýfýn birinin tahtasýnda bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansýz olan bu problemi rahatlýkla çözer. Problemi yazan profesör tarafýndan keþfedilir. Bir kavga sebebiyle hapis cezasýna çarptýrýlan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacý vardýr.
Tepetaklak Nelson Half Nelson (2006)
Bir lisede öðretmen olan Dan Dunne, özel hayatýnda uyuþturucu alýþkanlýðý vardýr. Öte yandan özgür düþünceye sahip çýkan, öðrencileri ile saðlam baðlar kurabilen bir tiptir. Özel hayatýndaki kaybeden rolü okul ortamýndaki bu duruþunun tam aksidir. Ýki ayrý dünyada yaþarken ve bu dünyalarý birbirinden ayrý tutmayý baþarýrken bir gün iþler hesap ettiði gibi gitmez ve öðrencilerinden Drey, onu yakalar. Bu sýrrý saklamasý sonucunda aralarýnda daha yakýn bir bað kurulur.
Sevgili Öðretmenim Mr. Holland’s Opus (1995)
Glenn Holland en çýlgýn hayallerinde bile gençlere müzik öðretmenin yeteneðini boþa harcamaktan farklý birþeye dönüþebileceðini düþünemezdi. Ama genç bestekar ailesini destekleyebilmek için bir muhteþem eser yapmaya karar verince, ilham verdiði öðrencilerin onda yarattýðý etkiyi farkeder... Ve onlarýn senfonisinin notalarýný oluþturduðunu anlar. Hayatýmýzý deðiþtiren o ender rastlanan, yetenekli öðretmenleri hatýrlamak için iyi bir seçenek.
Caným Öðretmenim Monsieur Lazhar (2011)
Montreal’de Cezayirli bir göçmen olan Bachir Lazhar, çok sevilen ve sýnýfta gerçekleþtirdiði intihar sonucu ölen bir ilkokul öðretmeninin yerine geçmek üzere iþe alýnmýþtýr. Yavaþ yavaþ okulu ve öðrencilerini tanýmaya baþlar ve onlarý tanýdýkça baðlanýr. Sýnýf yavaþ bir iyileþme süreci geçirirken kimse Bachir’in acýlý geçmiþinden þüphe etmemektedir. Fakat bu geçmiþ öylesine rahatsýz edicidir ki eðer öðrenilirse sonuçlarý Bachir’in ülkeden atýlmasýna kadar gidebilir.
Tehlikeli Oyun Die Welle (2008)
California’da yaþanmýþ gerçek bir olayý günümüz Almanyasýna aktaran, film faþizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye. Film Rainer Wegner’ýn otokrasi üzerine verdiði ders ile baþlar. Öðrencilerin ilgisizliði üzerine dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir. Baþlangýçta gençler için saf bir inanç, birlik ve dayanýþma ifade etse de kiþisel düþünce, deðer ve inançlarýnýn ortak bir paydada hareketlendirilmeleri ile giderek kontrolden çýkar.
Sevgili Öðretmenim To Sir, with Love (1967)
Asýl mesleði mühendislikle olan Mark Thackeray (Sidney Poitier) mecburiyet karþýsýnda Londra’nýn kenar mahallelerinden birinde lise öðretmeni olarak iþe baþlar. Bu genç, deneyimsiz üstelik de siyahi olan yeni öðretmenle, her biri baþka okullardan kovularak buraya gelmiþ disiplinsiz öðrenciler arasýnda beklenen sürtüþme baþlar. Ýdealist öðretmen Thackeray zor yolu seçererek, çekip gitmek yerine öðrencilerin sorunlarýna eðilerek onlarla arkadaþ olmayý dener.
Þeytana Karþý Ondskan (2003)
Üvey babasýndan gördüðü þiddet nedeniyle zor zamanlar geçirmekte olan Erik büyüme çaðýnda depresif bir gençtir. Üvey babasý onu yatýlý bir okula göndermeye karar verir. Erik büyük umutlarla gittiði bu yerde acýmasýz bir atmosferle karþýlaþýr. Öðrenciler arasýndaki ürkütücü rekabet ve öðretmenlerin bile söz sahibi olamadýðý bu ortam adeta bir hapishanedir.
Koro / Les choriste (2004)
Fond de l’Etang, Fransa’da bir sayfiyede sorunlu erkek çocuklarý için eðitim veren bir yatýlý okuldur. Egoist, disiplin delisi bir müdür olan M. Rachin tarafýndan yönetilmektedir. Felsefesi aksiyon-reaksiyon þeklindedir. Ancak onun sistemi asi yaradýlýþlý çocuklar üzerinde hiçbir iþe yaramamakla beraber ters tepkiye neden olmaktadýr.
400 Darbe / Les quatre cents coups (1959)
Antoine, ailesi ve öðretmeni tarafýndan sýkça aþaðýlanmasý yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilir. Okuldan kaçtýklarý bir gün sokakta annesini baþka bir adamla görür. Þoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasýnýn mazereti olarak annesinin öldüðünü söyler. Annesinin saðlam bir þekilde okula gelmesi ile gerçekler ortaya çýkar.