Sinemada ders zili çalıyor

 

Bu ay okullar başlıyor. Belki tatili biten öğrenciler üzülecek ama okul bazen eğlenceli ve önemli olabilir. İşte okulun hayatımızdaki yerini doğru anlatan 10 film...

Yaşamı artık sinemayla özümsüyoruz. Siyaseti, sanatı, tarihi, toplumsal yaşamı onun gözüyle görüyoruz. Bu sayfalarda gündemimizin ağır basan konularını anlatan seçkileri sizle buluşturmak hedefimiz. Eğer aylardan eylül ise sonbahar yüzünden gençlerin hem yüreklerinin pır pır uçtuğu hem de okul başlayacağı için burkulduğu aydır. Biz de okulun sadece bir zorunluluk ve sıkıntı sebebi olmadığını anlatan 10 film seçtik. Sinemada okulu anlatan çok ünlü filmler var. Mesela Hababam Sınıfı veya Ölü Ozanlar Derneği. Biz herkesin bildiği bu filmlerin değerini kendilerine teslim edip daha bilinmeyen ama gerçekten bakış açılarıyla hem sinemaya hem de insana farklı dünyaları deneyimlemeyi sağlayan filmler seçtik. Mesela Hababam Sınıfı yerine İki Dil Bir Bavul listemize girdi. Bu listeyi sadece okula gidecek öğrenciler için hazırlamadık. Velilerin de seçilmiş filmlerden kendilerine önemli dersler çıkaracağına inanıyoruz. Hepinize iyi seyirler...

İki Dil Bir Bavul (2008)

İki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülen film Uluslararası Ortadoğu Filmleri Festivali’nde En İyi Ortadoğu Belgeseli Ödülü’nü de kazandı. 16. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin ödül töreni esnasında Nuri Bilge Ceylan’ın Türk izleyicisine izlemesini şiddetle tavsiye ettiği film, SİYAD Ödülü ve Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü’nün de sahibi oldu.

Can Dostum / Good Will Hunting (1997)

Will Hunting MIT’de temizlikçi olarak çalışan bir çocuktur. Temizlik yaptığı sınıfın birinin tahtasında bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözer. Problemi yazan profesör tarafından keşfedilir. Bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.

Tepetaklak Nelson Half Nelson (2006)

Bir lisede öğretmen olan Dan Dunne, özel hayatında uyuşturucu alışkanlığı vardır. Öte yandan özgür düşünceye sahip çıkan, öğrencileri ile sağlam bağlar kurabilen bir tiptir. Özel hayatındaki kaybeden rolü okul ortamındaki bu duruşunun tam aksidir. İki ayrı dünyada yaşarken ve bu dünyaları birbirinden ayrı tutmayı başarırken bir gün işler hesap ettiği gibi gitmez ve öğrencilerinden Drey, onu yakalar. Bu sırrı saklaması sonucunda aralarında daha yakın bir bağ kurulur.

Sevgili Öğretmenim Mr. Holland’s Opus (1995)

Glenn Holland en çılgın hayallerinde bile gençlere müzik öğretmenin yeteneğini boşa harcamaktan farklı birşeye dönüşebileceğini düşünemezdi. Ama genç bestekar ailesini destekleyebilmek için bir muhteşem eser yapmaya karar verince, ilham verdiği öğrencilerin onda yarattığı etkiyi farkeder... Ve onların senfonisinin notalarını oluşturduğunu anlar. Hayatımızı değiştiren o ender rastlanan, yetenekli öğretmenleri hatırlamak için iyi bir seçenek.

Canım Öğretmenim Monsieur Lazhar (2011)

Montreal’de Cezayirli bir göçmen olan Bachir Lazhar, çok sevilen ve sınıfta gerçekleştirdiği intihar sonucu ölen bir ilkokul öğretmeninin yerine geçmek üzere işe alınmıştır. Yavaş yavaş okulu ve öğrencilerini tanımaya başlar ve onları tanıdıkça bağlanır.  Sınıf yavaş bir iyileşme süreci geçirirken kimse Bachir’in acılı geçmişinden şüphe etmemektedir. Fakat bu geçmiş öylesine rahatsız edicidir ki eğer öğrenilirse sonuçları Bachir’in ülkeden atılmasına kadar gidebilir.

Tehlikeli Oyun Die Welle (2008)

California’da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanyasına aktaran, film faşizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye. Film Rainer Wegner’ın otokrasi üzerine verdiği ders ile başlar. Öğrencilerin ilgisizliği üzerine dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir. Başlangıçta gençler için saf bir inanç, birlik ve dayanışma ifade etse de kişisel düşünce, değer ve inançlarının ortak bir paydada hareketlendirilmeleri ile giderek kontrolden çıkar.

Sevgili Öğretmenim To Sir, with Love (1967)

Asıl mesleği mühendislikle olan Mark Thackeray (Sidney Poitier) mecburiyet karşısında Londra’nın kenar mahallelerinden birinde lise öğretmeni olarak işe başlar. Bu genç, deneyimsiz üstelik de siyahi olan yeni öğretmenle, her biri başka okullardan kovularak buraya gelmiş disiplinsiz öğrenciler arasında beklenen sürtüşme başlar. İdealist öğretmen Thackeray zor yolu seçererek, çekip gitmek yerine öğrencilerin sorunlarına eğilerek onlarla arkadaş olmayı dener. 

Şeytana Karşı Ondskan (2003)

Üvey babasından gördüğü şiddet nedeniyle zor zamanlar geçirmekte olan Erik büyüme çağında depresif bir gençtir. Üvey babası onu yatılı bir okula göndermeye karar verir. Erik büyük umutlarla gittiği bu yerde acımasız bir atmosferle karşılaşır. Öğrenciler arasındaki ürkütücü rekabet ve öğretmenlerin bile söz sahibi olamadığı bu ortam adeta bir hapishanedir. 

Koro / Les choriste (2004)

Fond de l’Etang, Fransa’da bir sayfiyede sorunlu erkek çocukları için eğitim veren bir yatılı okuldur. Egoist, disiplin delisi bir müdür olan M. Rachin tarafından yönetilmektedir. Felsefesi aksiyon-reaksiyon şeklindedir. Ancak onun sistemi asi yaradılışlı çocuklar üzerinde hiçbir işe yaramamakla beraber ters tepkiye neden olmaktadır.

400 Darbe / Les quatre cents coups (1959)

Antoine, ailesi ve öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilir. Okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla görür. Şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğünü söyler. Annesinin sağlam bir şekilde okula gelmesi ile gerçekler ortaya çıkar.