Sinemada ödül zamanı

Yeni Tsai Ming Liang ile yeni Steve McQueen filmlerini henüz izleyemedim diye meraktan kuduruyorum. Sonbahara mevsimin fırtınalarından biri gibi girince insan hiçbir şeye fırsat bulamıyor. Tuhaf bir çelişki gibi görünecek size ama profesyonel bir film eleştirmeninin bazen en çok özlediği şey şöyle ayağını uzatıp film izlemektir! Sırf keyfinden!

Ben “Jiao You” ve “12 Years a Slave”i henüz izleyemedim ama 2013’ün sonu geldi bile ve bu iki film yılın başarı hanesine yazıldı. Yılsonu sinemada değerlendirme zamanı demek... Film üretiminde iddialı olan kıtaların akademileri çoktan harekete geçti. EFA - Avrupa Film Akademisi tarafından verilen Avrupa Film Ödülleri 7 Aralık’ta, APSA - Asya Pasifik Film Akademisi tarafından verilen Asya Pasifik Ödülleri 14 Aralık’ta sahiplerini bulacak. ABD’nin Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Oscar Ödülleri için 2014 yılını bekleyeceğiz...

Avrupa Film Akademisi 2013’ün ilk büyük ödüllerini Cumartesi akşamı verecek. Adaylar geçen ay belirlendi ve People’s Choice / Halkın Seçimi bölümü dışında sadece EFA üyelerinin katılabildiği oylama kapandı. www.europeanfilmawards.eu adresinden canlı olarak yayınlanacak olan töreni ARTE ve Rusya Federasyonu’na yayın yapan NTV dahil birçok kanaldan izlemek de mümkün olacak.

EFA bu yıl Görüntü Yönetimi, Kurgu, Yapım Tasarımı, Kostüm Tasarımı, Müzik ve Ses Tasarımı dallarında değerlendirme için jüri oluşturarak ödülleri önceden açıkladı. Bu jürinin belirlediği ödüller şöyle sıralandı. Carlo di Palma En İyi Avrupalı Görüntü Yönetmeni , “Boşluğu Doldur / Fill the Void” adlı İsrail yapımıyla Asaf Sudry’ye verildi. Yılın en iddialı Avrupa yapımlarından “Muhteşem Güzellik / La Grande Bellezza”nın kurgucusu Cristiano Travaglioli belki de filmin “ilk” EFA ödülünü aldı. Kostüm dalında Paco Delgado İspanya yapımı gotik peri masalı “Pamuk Prenses / Blancanieves”teki çalışmasıyla hemen öne çıktı. Ses Tasarımı dalında Matz Müller & Erik Mischijew, Ulrich Seidl’ın “Cennet / Paradies” üçlemesinin ikinci filmi “Glaube / İnanç” ile ödülü kucakladı. Yılın Avrupalı Yapım Tasarımcısı için Sarah Greenwood’un “Anna Karenina”daki başarısının ödüllendirilmesi sanırım kaçınılmazdı. Zamanımızın en önemli film müziği bestecilerinden Ennio Morricone ise Giuseppe Tornatore’nin yeni filmi “La Migliore Offerta”(Reddedilmeyecek Teklif) ile bir heykelciği daha diğerlerinin yanına sığdırdı!

Gelelim yılın EFA adaylarına: Kimi gotik kimi barok olmakla birlikte masal atmosferine sahip şık prodüksiyonlar öne çıktı: “Muhteşem Güzellik”, “Pamuk Prenses”, “La Migliore Offerta” altı adaydan üçü. “Mavi En Sıcak Renktir / La Vie d’Adele: Chapitre 1&2” EFA’nın da en sıcak adayı... Belçikalı yapımı “Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown” ile umulmadık bir başarı kaydetti. Beş filmin de yönetmenleri Paolo Sorrentino, Pablo Berger, Giuseppe Tornatore, Abdellatif Kechiche ve Felix Van Groeningen kendi dallarında aday. “Oh Boy” ile hem ilk filme verilen FIPRESCI - Keşif Ödülü hem En İyi Avrupa Filmi adayı olan Jan Ole Gerster ise yönetmenlik dalında adaylığı “Evde / Dans la Maison” ile François Ozon’a kaptırdı.

EFA bu yıl bir yenilik yaptı ve komedi türünü de ayrı bir adaylık kategorisine aldı. Bu dalda dört aday belirlendi. Pedro Almodovar’ın “Aklımı Oynatacağım / I’m so Excited”, Susanne Bier’in “Den Skaldade Frisor” (Tek İhtiyacın Aşk)  Vinko Breşan’ın “Svecenikova Djeca” ( Papazın Çocukları), Riccardo Milani’nin “Benvenuto Presidente” (Hoşgeldiniz Başkanım).

Türkçe isimlerinden de hatırlayacağınız gibi yılın en iyi Avrupa yapımlarının çoğunu ülkemizde izleyebildik. Son altı film arasına giremese de Yeşim Ustaoğlu’nun “Araf”ı da değerlendirmeye alındı. Doğrusunu isterseniz “La Migliore Offerta”dan, “Kırık Çember”den ya da “Oh Boy”dan çok daha iyi bir film...