Sinemadan bayram ikramına devam

Herkese mutluluk, sevgi ve barış dolu bayramlar ilk önce! Sonra bayram üzeri güzel haberler bütün katliamlara ve ayrımcılığa inat!

Sinemamız bu yaz çok çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Şu anda biri ustalarımızdan diğeri genç yeteneklerimizden iki yönetmenimiz sette: Erden Kıral, İzmir’de Hasan Özkılıç’ın “Zahit” adlı romanından uyarladığı “Gece”nin çekimlerini yapıyor. Nurgül Yeşilçay, Vildan Atasever, Ayça Damgacı, Mert Fırat ve İlyas Salman’dan oluşan kadrosuyla Doğu’dan göç ettirilmiş bir Kürt ailesinin öyküsünü anlatan “Gece”yi  merakla bekliyoruz.

Özcan Alper’in ekibi ise Doğu Karadeniz yaylalarının serinliğinde çekim yapıyor.  Gürcistan’ın Batum kentindeki çekimler tamamlandı, Borçka, Şavşat, Hopa çekimleri sürüyor. 1940’lı yıllarda bir yazarın öyküsünü siyasi fonda ele alan “Rüzgarın Hatıraları” Cannes Film Festivali Cinefondation Atelier dahil birçok önemli Avrupa  fonuna seçilmiş ve destek almış bir proje olarak uluslararası alanda beklenti yarattı.  Başrolü Alper’i bir anda doruğa çıkaran “Sonbahar”ın başrol oyuncusu Onur Saylak’ın üstlendiği filmde diğer rolleri Sofya Khandamirova, Mustafa Uğurlu, Ebru Özkan, Murat Daltaban, Menderes Samancılar ve Tuba Büyüküstün paylaşıyor.

***

Derviş Zaim’in yeni filmi “Balık” bir süre önce tamamlandı, prömiyerini yapmak için geriye sayıyor. Yönetmenin çokkatmanlı sinemasının zenginliğini taşıyan, biraz daha yalın olan ama bir o kadar da derin anlamlar taşıyon “Balık” bir sonbahar festivalinde karşımıza çıkacak. Zaim’in “Filler ve Çimen”inde üstlendiği başrolde çok dokunaklı bir performans veren Sanem Çelik, “Balık”ta çocuğu hasta bir anneyi başarıyla canlandırıyor. Dizilerden aşina olduğumuz Bülent İnal ise “Cenneti Beklerken” filminde de rol aldığı Zaim yönetiminde oldukça iyi bir performans veriyor.

Post prodüksiyonu devam eden bir dizi heyecan verici yapım var: Zeki Demirkubuz fanatikleri 2015 ve 2016 yıllarını şimdiden garantiye aldı: Demirkubuz, ilkbaharda çektiği, hem yapım hem tarz olarak minimalist “Bulantı”yı tamamlarken bir yandan da “Kor” adlı yeni projesiyle devlet desteği aldı. Varoluşçuluk akımının etkisi Demirkubuz’un bütün filmlerinde özellikle “Bekleme Odası”nda kendini gösterir... Albert Camus’nün “Yabancı”sından serbest biçimde uyarladığı “Yazgı” misali “Bulantı” da Jean-Paul Sartre’ın aynı adlı kitabını getiriyor akla. “Bulantı”da Demirkubuz başrolü Şebnem Hassanisoughi ile paylaştı.

Hassanisoughi, Çiğdem Vitrinel’e En İyi Yönetmen dalında Altın Portakal kazandıran ilk uzun metrajlı filmi “Geriye Kalan” ile üne kavuştu. Sosyalist feminist söylemiyle dikkat çeken Çiğdem Vitrinel de yeni filmini tamamlamak üzere... İlhami Algör’ün “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” adlı romanını sinema yazarı meslektaşımız Ceyda Aşar ile birlikte uyarlayan Vitrinel, başrolleri Erdal Beşikçioğlu ile Sezin Akbaşoğulları’na verdi.

Ahu Öztürk, ilk uzun metrajlı filmi “Toz Bezi” ile sinemamızın yeni isimleri arasına katıldı. Nazan Kesal’ın başrolünü üstlendiği “Toz Bezi” gündelikçi kadınların hayatlarından bir kesiti yansıtıyor.

Türkiye’de dağıtımcılık anlayışını değiştiren şirketlerden Bir Film’deki başarılı çalışmasıyla tanıdığımız Tunç Şahin, yapımcılık yaparak ve kısa film çekerek kamera arkasına iyice ısındı. Sinema yazarı meslektaşımız Uygar Şirin’in bir dönemin romantik ruhunu yansıtan “Karışık Kaset” adlı kitabını uyarladı. Bu müzikle örülü aşk filminde ünlü oyuncular Sarp Apak, Özge Özpirinççi, Bülent Emir Yarar ve Burak Sarımola rol alıyor.

Aydın Sayman ise İrfan Yalçın’ın “Fareyi Öldürmek” romanını beyazperdeye aktardı.  Vedat Erincin, Füsun Demirel, Süavi Eren, Şebnem Bozoklu, Rıza Sönmez ve başka birçok ünlü oyuncudan oluşan bir kadroya sahip olan “Fareyi Öldürmek” ömrü boyunca eziyet çekmesine rağmen iyi kalan bir karakterin öyküsünü anlatıyor.

Başka birçok projenin yapımı devam ederken, siz de her şeye rağmen bayram ruhunu koruyun, iyi kalın.